Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Γνωριμία με την τέχνη της Χαρακτικής

Εργαστήριο Χαρακτικής με τον Γρηγόρη Νιόλη για μαθητές Λυκείου πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης του Γρηγόρη Νιόλη με τίτλο “Ιχνηλατώντας τον Ερωτόκριτο” που συνεχίζεται στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μέθοδο της υψιτιπίας (λινόλεουμ) και να φτιάξουν τα δικά τους έργα τέχνης.
Ο Γρ. Νιόλης επισημαίνει ότι η Χαρακτική μαζί με τη Ζωγραφική και τη Γλυπτική συνιστούν τις εικαστικές τέχνες. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα ο ρόλος του χαράκτη είχε άμεση σχέση με το έντυπο (φιλοτεχνούσε τις μήτρες με τα γράμματα και τις εικόνες) και ταυτόχρονα μέσω της Χαρακτικής φρόντιζε πολλές φορές για την αναπαραγωγή ζωγραφικών έργων κάποιων ζωγράφων της εποχής. Από τις πρώτες δεκαετίες του 1900 η ζωγραφική είναι τέχνη αυτόνομη, ο χαράκτης είναι ταυτόχρονα και ζωγράφος και η χαρακτική περνά σε μια δημιουργική ιστορική φάση. Μέσω της ξυλογραφίας, της χαλκογραφίας, της λιθογραφίας, φιλοτεχνούνται έργα χαρακτικά, τα οποία λόγω των δυνατοτήτων της Χαρακτικής γίνονται κοινωνικό -και όχι απλά ατομικό- απόκτημα.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Θα ακολουθήσει τον Απρίλιο έκθεση χαρακτικής του χαράκτη Γιάννη Μονογυιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα