Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Γνωριμία με σύγχρονους πνευματικούς δημιουργούς

Διήμερη συνάντηση γνωριμίας με τους σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους της Κρήτης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή το πρωί στην Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ιδρυμα Καψωμένου στον Πύργο Αλικιανού.
Για την εκδήλωση γνωριμίας των πνευματικών δημιουργών και τη μεγάλη άνθιση των γραμμάτων στην Κρήτη του 20ουαιώνα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Ερατωσθένης Καψωμένος υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, εγκαινιάζει με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και σε συνεργασία με την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, ένα νέο ετήσιο θεσμό, την “Συνάντηση γνωριμίας με τους σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους της Κρήτης”. Μία ιδέα του θεσμού γεννήθηκε στη διάρκεια του Δέκατου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου.
Οπως τόνισε ο κ. Καψωμένος «μια καινοτομία του 10ου Κρητολογικού Συνεδρίου ήταν η προσπάθεια συστηματικής καταγραφής της λογοτεχνικής παραγωγής της Κρήτης μέσα στον 20ον αιώνα σε συνεργασία με τους τοπικούς Συνδέσμους Φιλολόγων Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου, οργάνωσε, προκαταρκτικά, από το 2004, ομάδες εργασίας για να καταγράψουν συστηματικά όλες τις εκφράσεις της πνευματικής ζωής της Κρήτης, από το 1990 ως σήμερα… Τα αποτελέσματα της επιβεβαίωσαν την υπόθεση εργασίας που ενέπνευσε αυτό το εγχείρημα: ότι στην Κρήτη του εικοστού αιώνα υπήρξε, παράλληλα με τους αγώνες, τις θυσίες και τις ηρωικές πράξεις, μια μεγάλη άνθιση των Γραμμάτων».
Καταλήγοντας ο κ. Καψωμένος επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε σε συνεργασία με τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους και εταιρείες συγγραφέων αυτό το σημαντικό έργο. Να δημιουργήσουμε στη βιβλιοθήκη της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών ειδικό Τμήμα Κρητικής Ποίησης και Πεζογραφίας, σε συνδυασμό με αντίστοιχα αρχεία, που θα συγκεντρώνουν τη βιοεργογραφία των συγγραφέων, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστη πηγή για τους ερευνητές. Και να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις μελλοντικές κρητολογικές σπουδές».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες