Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Γνωριμία για σχολεία των Χανίων με αθλήματα των Special Olympics

Συναγωνίσθηκαν, γέλασαν, χειροκρότησαν και χειροκροτήθηκαν και στο τέλος όλοι ήταν νικητές! Μαθητές από Δημοτικά σχολεία των Χανίων (Αλικιανού, Βατόλακκου, Καλυβών) έπαιξαν μαζί με παιδιά του τμήματος ειδικής άθλησης(Special Olympics) του Ναυτικού Ομίλου Χανίων το “Μπότσε” (Bocce ένα παιγνίδι που παίζεται με ομάδες ή και ατομικά με μπάλες) στον χώρο του Δημοτικού Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας.

Yπό την καθοδήγηση των εθελοντών προπονητών Κώστα Νικολαντωνάκη και Μανώλη Αγγελάκη ο Βαγγέλης, ο Κώστας και άλλα παιδιά από το τμήμα Ειδικής Άθλησης έδειξαν τα “μυστικά” του “Μπότσε” στους μαθητές της Στ΄τάξης των δημοτικών σχολείων. «Είχαμε κάνει πρόβες στο σχολείο αλλά πρώτη φορά παίξαμε όπως τους αγώνες. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, πολύ διαφορετική. Πήγαμε πολύ καλά με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, χωρίς κανένα πρόβλημα» μας είπε η Πάμελα Βραϊμλάρι από το Δ.Σ. Αλικιανού, ενώ ο Μπάμπης Περβολιανάκης τόνισε πως «ήταν μια τέλεια εμπειρία. Είναι ένα διασκεδαστικό παιγνίδι». Η επίσης μαθήτρια Εύα Αντωνακάκη δηλώνει ενθουσιασμένη από όσα έζησε.

«Περάσαμε πολύ ωραία, γνωρίσαμε νέα άτομα και θα το ξανακάνουμε! Θα ήθελα να ξανασυναντηθώ με τα παιδιά αυτά και άλλα για να παίξουμε όλοι μαζί».

Για μια αξέχαστη εμπειρία κάνει λόγο η Ρισέλντα Τσαούσι σημειώνοντας πως «μας βοήθησαν πάρα πολλοί οι γυμναστές, ο κ. Κώστας μας έλυσε όλες τις απορίες».

Ενθουσιασμένοι και οι μαθητές του Δ.Σ. Βατόλακκου που επίσης έδωσαν το “παρών”. Ο Ιάσονας Καρίμαλης μαθητής της Στ΄τάξης μας λέει πως «είχαμε παίξει το παιγνίδι αυτό στο παρελθόν με το γυμναστή μας. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία και ευχαρίστως θα το ξανάπαιζα», ενώ ο Ιάσονας Ανδρουλιδάκης αναφέρει ότι «ήταν πολύ διασκεδαστικό όπως όλα τα αθλήματα αν και δεν μου αρέσει να χάνω ».

Για την αξία των προγραμμάτων αυτών μίλησε στα “Χ.ν” η έφορος κ. Ιωάννα Φιλιππάκη.

«Πρόκειται για εξαιρετικά προγράμματα συνύπαρξης! Τα παιδιά καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και παύουν να φοβούνται τη διαφορετικότητα. Αυτός ο φόβος προέρχεται από την άγνοια του κόσμου για το τι σημαίνει ΑμΕΑ. Η γνώση διώχνει τον φόβο και την περιθωριοποίηση. Όσο ωφελούνται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες άλλο τόσο ωφελούνται τα υπόλοιπα παιδιά που μαθαίνουν να εκτιμούν τις ικανότητες τους» τόνις χαρακτηριστικά.

«Σίγουρα δεν αρκεί μια μέρα για την ευαισθητοποίηση που θα θέλαμε. Για αυτό και ξεκινήσαμε φέτος με μια εβδομάδα δράσεων αλλά θα ήταν καλό να συνεχιστεί αυτό σε συχνές επαναλήψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν τι είναι διαφορετικός και ότι η συμπερίληψη μπορεί να υπάρξει επί της πράγμασι» δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών κ. Ελένη Ζερβουδάκη, καθώς η χθεσινή δράση εντάσσεται στην εβδομάδα για την “Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία”.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή με συνάθληση στο κανόε-καγιάκ ενώ πολύ σημαντική είναι η τελευταία δράση στις 11 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο “Αkali” με θέμα την “Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών ΑμΕΑ” σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ.

Στο Κολυμβητήριο

Το Σαββατοκύριακο στο κολυμβητήριο Χανίων πραγματοποιήθηκε η γιορτή “Συν- άθλησης” όπου αθλητές του τμήματος ειδικής κολύμβησης, μαζί με γονείς και άλλους πολίτες κολύμβησαν μαζί (φωτογραφία). Συνολικά συμμετείχαν 30 άτομα, ενώ στο τέλος προσφέρθηκε από το Δήμο μια αναμνηστική κούπα σε όλους για την παγκόσμια ημέρα ΑμΕΑ. Την ευθύνη της ναυαγοσωστικής κάλυψης είχε η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Ομάδα του ΝΟΧ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα