Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Γιορτή της λογικής και των παιδιών από το Παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρείας

Σε μια εποχή που ο ανορθολογισμός μοιάζει να επανέρχεται στο προσκήνιο στην κοινωνική ζωή με διάφορες μορφές και σε διεθνές επίπεδο, η αξία της επιστήμης των μαθηματικών που εδράζεται στη λογική σκέψη μοιάζει περισσότερο αναγκαία και πολύτιμη από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ελπιδοφόρο μπορεί να θεωρηθεί το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν πολλά νέα παιδιά για τον μαγικό κόσμο των αριθμών.

Eνα ενδιαφέρον που έρχεται να πιστοποιήσει η μαζική συμμετοχή των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ). Μάλιστα, ιδιαίτερα στα Χανιά, εδώ και χρόνια έχει καλλιεργηθεί μια ισχυρή μαθηματική κουλτούρα που θέλει κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά να δοκιμάζονται στους διαγωνισμούς των “Θαλή”, “Ευκλείδη”, “Αρχιμήδη”, “Πυθαγόρα” αλλά και τον Τοπικό Διαγωνισμό Α’ Γυμνασίου “Σταμάτης Μπάτσης”.
Το Παράρτημα Χανίων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων θέλοντας να ενισχύσουν αυτή τη σχέση των μαθητών με τα μαθηματικά, βράβευσαν το περασμένο Σάββατο, στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, 200 παιδιά του νομού που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ κατά τα σχολικά έτη 2019-20 και 2020-21 (Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης, Πυθαγόρας και Τοπικός Διαγωνισμός Α Γυμνασίου “Σταμάτης Μπάτσης”).
«Τα Χανιά αγαπούν και διακρίνονται στους μαθηματικούς διαγωνισμούς», σημείωσε πρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της ΕΜΕ Κώστας Γαρεδάκης και πρόσθεσε ότι η μαθηματική κουλτούρα που υπάρχει στα Χανιά καλλιεργείται μέσα από την οικογένεια αλλά και τους εκπαιδευτικούς που καταφέρνουν να εμπνεύσουν τα παιδιά.
Για τη διαχρονική γοητεία της επιστήμης των μαθηματικών ο κ. Γαρεδάκης τόνισε ότι οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις εφαρμογές που βρίσκουν τα μαθηματικά σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και σε κάθε επιστημονικό πεδίο.
Υπογράμμισε δε την αξία των μαθηματικών στη σημερινή εποχή όπου ο ανορθολογισμός φαίνεται να επιστρέφει: «Τα μαθηματικά εδράζονται και καλλιεργούν τον ορθολογισμό και την απλή λογική. Αυτό είναι κάτι που λείπει δυστυχώς στις μέρες μας και πρέπει να προσπαθήσουμε να μην χαθεί».
Η διευθύντρια του 11ου Δημοτικού Σχολείου Μαρία Κληματσάκη
αναφέρθηκε στην αξία του αγωνίζεσθαι και της συμμετοχής στους διαγωνισμούς. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο δίκαιος αγώνας και η συμμετοχή», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι διαγωνισμοί όπως αυτοί της ΕΜΕ μπορούν συγχρόνως να αναδείξουν μαθηματικά “διαμαντάκια”. «Μέσα από τέτοιες διαδικασίες, οργανωμένες σωστά, τα παιδιά αποκτούν κίνητρα και ανακαλύπτουν δεξιότητες», πρόσθεσε.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης κ.ά.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα