Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Γιορτή διεκδίκησης για πράσινο “Μαρκόπουλο”

Το αίτημα για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε ένα μεγάλο ελεύθερο πάρκο, διατρανώνουν Χανιώτες και Χανιώτισσες που βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στον χώρο, στο πλαίσιο της 8ης γιορτής διεκδίκησης που διοργανώνει η “Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου”.
Εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων, παρατάξεων και πολίτες συγκεντρώθηκαν από τις 6 το απόγευμα στο πρώην στρατόπεδο προκειμένου τα παιδιά να παίξουν και οι μεγαλύτεροι να συμμετέχουν στη συζήτηση για το μέλλον του πάρκου αλλά και να ψυχαγωγηθούν με μουσικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει μόλις πέσει ο ήλιος.

«Είναι η πρώτη γιορτή διεκδίκησης μέσα στο στρατόπεδο και γι’ αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι. Παρόλα αυτά παραμένει γιορτή διεκδίκησης για ένα πάρκο όπως προβλέπει η νομοθεσία και οι κανονισμοί στη λογική της τελευταίας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου», σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο οικονομολόγος και μέλος της “Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου” Στέλιος Ροζάκης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια εμπεριστατωμένη δουλειά μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία η οποία θα δώσει σχήμα σε αυτό τον καταπληκτικό χώρο.
Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει η Πρωτοβουλία τη σκέψη που έχει διατυπώσει ο δήμαρχος Χανίων ώστε να αξιοποιηθεί προσωρινά ο χώρος ως πάρκινγκ έως ότου εκπονηθεί η σχετική μελέτη (ο κ. Σημανδηράκης είχε κάνει λόγο για 2-3 χρόνια σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της γιορτής που είχε οργανώσει ο Δήμος στις αρχές Ιουνίου) απάντησε: «Η συντεταγμένη διαδικασία δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να λέμε ότι θα διαρκέσει 2-3 χρόνια. Μου κάνει εντύπωση που το ακούω. Εχω δήλωση του δημάρχου που μιλάει για 1 χρόνο. Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε η συμμετοχή να είναι ουσιαστική… Επίσης, θέλουμε από την πρώτη στιγμή να δείξει η Δημοτική Αρχή τη διάθεσή της να φτιάξει πάρκο. Θα μπορούσε πέραν της μελέτης που θα αναλάβει κάποιος με διαγωνισμό, να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Εμείς ξεκινάμε σήμερα με την υιοθεσία των δέντρων, να φροντίσουμε αυτά που έχουμε, και συνεχίζουμε. Είμαστε εδώ για να συμμετέχουμε με προτάσεις κι όχι να είμαστε αντίθετοι στο οτιδήποτε. Από εκεί και πέρα, πρώτον το θέμα του ουδέν μονιμότερο του προσωρινού μας απασχολεί γιατί ξέρουμε χώρους όπου μπήκαν αυτοκίνητα προσωρινά και βγήκαν μετά από 20 χρόνια, και δεύτερον μας προβληματίζει είναι ότι έχουμε δηλώσεις ότι ο δήμαρχος θέλει αυτό που θέλουμε κι εμείς αλλά έχουμε και μια απόφαση του Δ.Σ. που μιλάει για συντελεστεί δόμησης. Άρα τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από το πάρκινγκ». Καταλήγοντας ο κ. Ροζάκης ανέφερε ότι επιθυμία της Πρωτοβουλίας είναι ο χώρος να παραμείνει ανοιχτός και προσβάσιμος για τους πολίτες με κάποια πρόβλεψη ώστε να μην μπαίνουν αυτοκίνητα.

Ο αρχιτέκτονας και μέλος της “Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου” Γιάννης Τσουκάτος αναφέρθηκε στο ζήτημα του συντελεστή δόμησης: «Υποστηρίζουμε το όραμα του δημάρχου. Να δημιουργηθεί δηλαδή το καλύτερο πάρκο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για να διαφυλαχθεί όμως αυτό το όραμα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Το πρώτο από αυτά είναι να διορθωθεί μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προβλέπει μέσα στο πρώην στρατόπεδο να υπάρχουν κτήρια δημοτικού, νηπιαγωγεία, πολιτιστικά κτήρια κ.λπ. Έχουν δηλαδή αποφασίσει να δώσουν συντελεστεί δόμησης στον χώρο 0,10 που σημαίνει γύρω στα 5.200 τμ και 15 συντελεστή κάλυψης που σημαίνει γύρω στα 8.000 τμ κάλυψη. Αν σε αυτό προσθέσουμε τους δρόμους, τους χώρους στάθμευσης κ.λπ. μιλάμε για μεγάλο χώρο του πρώην στρατοπέδου που δεν θα είναι πάρκο. Επομένως, για να διαφυλαχθεί το όραμα του δημάρχου και να γίνει το καλύτερο πάρκο στην Ελλάδα θα πρέπει να αφαιρεθεί ο συντελεστής δόμησης – τα πάρκα δεν έχουν ανάγκη από συντελεστή δόμησης – και οποιοδήποτε κτήριο απαιτείται για τη χρήση του πάρκου (αναψυκτήριο, wc, αποθήκες κ.λπ.) αυτά βγαίνουν από μια διαχειριστική μελέτη που προβλέπεται από τη νομοθεσία του κράτους».
Ερωτηθείς για την προοπτική να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα κτήρια του πρώην στρατοπέδου ο κ. Τσουκάτος ανέφερε: «Δεν διαφωνούμε. Είναι λύση οικονομίας. Αν ένα κτήριο είναι σε καλή κατάσταση γιατί να μην το χρησιμοποιήσεις;».

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Λουτσέτης εξέφρασε την υποστήριξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο αίτημα για τη δημιουργία χώρου πρασίνου. «Είναι ένας αγώνας που έρχεται από παλιά και πρέπει να συνεχιστεί απέναντι σε προσπάθειες να μετατραπεί ένα μεγάλο κομμάτι του πάρκου σε χώρο στάθμευσης. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με χώρους στάθμευσης. Υπάρχει και οι δημοτικές αρχές θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει σε περιφερειακούς χώρους στάθμευσης για να βελτιωθεί το πρόβλημα. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά και σε βάρος ενός χώρου που προορίζεται για χώρο πρασίνου ή σε μια περιοχή αμιγούς κατοικίας που σημαίνει ότι θα προκληθεί μεγάλη όχληση σε περίπτωση που συγκεντρωθούν 800 αυτοκίνητα όπως σχεδίαζε η Δημοτική Αρχή».
Συνεχίζοντας ο κ. Λουτσέτης εξέφρασε τον προβληματισμό του που οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον Δήμο στον χώρο δείχνουν ένα μεγάλο μέρος του περιφραγμένου προσβάσιμου χώρου να έχει διαμορφωθεί για πάρκινγκ σε αντίθεση με ένα μικρό μέρος που έχει οριοθετηθεί με ξύλινα κάγκελα για πάρκο: «Φαίνεται στην πράξη ότι η Δημοτική Αρχή έχει χωροθετήσει ήδη έναν γιγαντιαίο χώρο που αν μείνει ανεξέλεγκτος και έρχονται τουριστικά λεωφορεία τότε…».
Καταλήγοντας ο κ. Λουτσέτης διατύπωσε τη συμφωνία του με τη θέση που έχει διατυπωθεί ώστε ο χώρος να μείνει ελεύθερος και προσβάσιμος για τους πολίτες και τα παιδιά – όχι όμως για αυτοκίνητα – έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη για τη διαμόρφωση του πάρκου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα