Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά

Όπως τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, γιορτάζουμε και   φέτος στο Σαββατοκύριακο 17 & 18 Μαρτίου “…τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά”.
Σκοπός μας ήταν και παραμένει το άνοιγμα των Φ.Ε. στην κοινωνία και η ανάδειξη τους ως κύριο συστατικό της γνώσης για τον φυσικό κόσμο γύρω μας.  Η Φυσική,  η Χημεία, η Βιολογία και η Γεωλογία-Γεωγραφία πρέπει να βγουν από τις σελίδες των σχολικών βιβλίων και η διδασκαλία τους, ειδικά στις μικρές ηλικίες, να αποκτήσει εργαστηριακό χαρακτήρα.
Έτσι, πρωταγωνιστές στο πρωινό μέρος των εκδηλώσεων (Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 14.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΕ.Λ. Ακρωτηρίου) θα είναι και φέτος τα παιδιά. Με την στήριξη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, θα παρουσιάσουν πειράματα και κατασκευές στο κοινό και θα γίνουν τα ίδια δάσκαλοι!  Συμμετέχουν ομάδες από 27 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Για πρώτη φορά παίρνει μέρος και η προσχολική εκπαίδευση με σχετικές δραστηριότητες από 7 νηπιαγωγεία του νομού.
Για το απογευματινό μέρος των εκδηλώσεων (κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, 19.00 – 21.30):
Το Σάββατο, ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων Ν.Ταβερναράκης παρουσιάζει στοιχεία από την έρευνα της ομάδας του στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ι.Τ.Ε.,  “αποκωδικοποιεί  το φαινόμενο της γήρανσης” και συζητάει μαζί μας για τους μηχανισμούς της λειτουργίας των νευρώνων.
Την Κυριακή ο δάσκαλος – ερευνητής Ν.Τσαγλιώτης και συνεργάτες του Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων παρουσιάζουν “παιχνίδια” με τις Φυσικές Επιστήμες και τις απλώνουν από τις σχολικές αίθουσες των μικρών ηλικιών μέχρι τα μεγάλα ερευνητικά εργαστήρια των επιστημόνων.
(Αναλυτικές πληροφορίες και υλικό υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας https://ekfechanion.eu)
Στην υλοποίηση του εγχειρήματος συνέδραμαν η Περιφέρεια Κρήτης, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, η Ένωση Χημικών και ο Σύλλογος Φυσικών, οι Δήμοι Πλατανιά, Αποκόρωνα και Χανίων, το ΣΥΝ.ΚΑ, η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ καθώς και η κοινότητα της Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης.
Ελπίζουμε και φέτος, χωρίς διαγωνισμούς και ανταγωνισμούς, το βραβείο για τους συμμετέχοντες να είναι η συμμετοχή του κόσμου και το ζωντανό βλέμμα των παιδιών. Όπως πρέπει σε μια πραγματική γιορτή!

*Ο Νίκος Αναστασάκης είναι Φυσικός Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα