Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

» Μέσα από τη ματιά & το έργο των μαθητών

Διήμερη Μαθητική Ημερίδα με αφορμή τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821 οργάνωσε το Γυμνάσιο Αλικιανού και το 1ο ΓΕΛ Χανίων στον συνεδριακό χώρο του Κέντρου Ορθοδοξίας & Οικολογίας της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Βαρυπέτρου στις 11 & 12 Δεκεμβρίου 2021. Θέμα της μαθητικής διημερίδας «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821». Η όλη διημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021».
Την εν λόγω διημερίδα συνδιοργάνωσαν μαζί με τα δύο παραπάνω σχολεία των Χανίων η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Επιτροπή Π.Ε. Χανίων «ΧΑΝΙΑ 1821- 2021», ο Δήμος Πλατανιάς και ο Δήμος Χανίων, ενώ υποστηρίχθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου, την Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης και τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Χανίων.
Η Μαθητική μας διημερίδα άνοιξε τις εργασίες με δοξολογία «επί τη διακοσιοστή επετείω της εξεγέρσεως των Ελλήνων δια την Ελευθερία της Πατρίδος ημών», χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.
Την όλη εκδήλωση χαιρέτησαν η υφυπουργός Παιδείας κα Ζωή Μακρή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, η πρόεδρος της Επιτροπής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων «ΧΑΝΙΑ 1821-2021» κα Σοφία Μαλνδράκη, εκ μέρους του ΠΕΚΕΣ Κρήτης η συντονίστρια εκπ/κού έργου κα Αμαλία Φιλιππάκη, ο προϊστάμενος Δ/θμιας Εκπ/σης Χανίων κ. Εμμ. Τζανάκης, οι δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά, κ. Π. Σημαντηράκης & κ. Ι. Μαλανδράκης αντίστοιχα, καθώς και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Ι. Χαραλαμπάκης.
Ιδιαίτερα συγκινητική, απευθυνόμενη στους μαθητές μας, υπήρξε η οικοδέσποινα της Μαθητικής μας Διημερίδας, η οσιολογιωτάτη καθηγουμένη της Ιεράς Σταυροπηγιακής & Πατριαρχικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής γερόντισσα Θεοξένη, για τον γεμάτο αγάπη μητρικό της λόγο.

Η Α΄ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε η αδελφή της Ιεράς Μονής Θεομνήστη, η οποία στη σχετική της εισήγηση ανέδειξε τον ρόλο της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής κατά την επανάσταση του 1821, βασιζόμενη σε χειρόγραφο που σώζεται στο Μοναστήρι.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι μαθητές του Γυμνασίου Σπηλίου, που ανέδειξαν τον ρόλο της Μονής Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Αγίου Βασιλείου και τη λειτουργία της ομώνυμης Σχολής αλλά και της Μονής Πρέβελη κατά την Τουρκοκρατία, στο πλαίσιο σχολικής εργασίας που πραγματοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2020-2021 υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους Δ. Τσικιντίδου, Ι. Τζιτζίκα, και Π. Κωστάκου. Συγκινητική υπήρξε η παρέμβαση του ηγουμένου της Μονής του Αγίου Πνεύματος Κισσού πατρός Βαρθολομαίου Ξερουδάκη, ο οποίος παρίστατο στην εκδήλωση.
Τρίτη κατά σειρά εισήγηση ήταν αυτή των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Χανίων, οι οποίοι παρουσίασαν την Ημερολογιακή Επετειακή Μαθητική τους έκδοση για τα 200 χρόνια, με τίτλο: «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821», η οποία πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους Μ. Βερνάδου, Κ. Ευθυμάκη και Ελ. Καρτσωνάκη. Οι μαθητές μέσα από την εισήγησή τους ανέδειξαν τον ρόλο των γυναικών στην Επανάσταση του ’21. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στις Μαντώ Μαυρογένους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μόσχω & Δέσπω Τζαβέλλα, Σεβαστή Ξάνθου, Δόμνα Βισβίζη, Μαριγώ Ζαραφοπούλα, Ελένη Βάσσου, ενώ ειδική αναφορά έκαναν και για τον ρόλο των Πελοποννησίων, των Μεσολογγιτισσών και των Σουλιωτισσών γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση του ’21.
Τέταρτη κατά σειρά εισήγηση ήταν αυτή των μαθητών του Γυμνασίου Αλικιανού, οι οποίοι παρουσίασαν τη δική τους επετειακή έκδοση που φέρει τον τίτλο: «Επετειακό Ημερολόγιο – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΪΡΗ (1799 -1886)». Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του σχολικού τους ημερολογίου είχαν την χαρά να κοινωνήσουν στους παρευρισκομένους τους καρπούς της έρευνάς τους γύρω από την Ευανθία Καΐρη, η οποία σε ηλικία μόλις 15 χρονών ζητούσε από τον Κοραή να της εγχειρήσει κανένα γαλλικό βιβλίο για να το μεταφράσει, προκειμένου να βοηθήσει τις συνηλικιώτιδές της. Σε ηλικία 26 χρονών έγραφε την «Επιστολή Ελληνίδων τινών προς τας φιλελληνίδας» της Ευρώπης, με την οποία κατήγγειλε τις θηριωδίες των Τούρκων και την υποκρισία των «ομόθρησκων» Ευρωπαίων, ενώ ένα χρόνο μετά (1826), συντετριμμένη από την ηρωϊκή Έξοδο των Μεσολογγιτών, έγραψε το πρώτο ελληνικό θεατρικό έργο με θέμα την επανάσταση του ’21, «Νικήρατος».
Οι εργασίες της Α΄ ημέρας της μαθητικής μας διημερίδας έκλεισαν με την προβολή της μαθητικής ταινίας του Γυμνασίου Αλικιανού «Φίλαι της Ελλάδος», μία ταινία εμπνευσμένη από την επιστολή της Ευανθίας Καΐρη προς τις φιλελληνίδες της Ευρώπης.

Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
Στη συνέχεια έλαβε χώρα εντός του συνεδριακού κέντρου της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής, ο χώρος της οποίας ενέχει τη συμβολική του σημασία, η αδελφοποίηση των δύο γυμνασίων. Τα δύο Γυμνάσια της Κρήτης διακήρυξαν ότι μέσω των Συλλόγων των Καθηγητών & των μαθητικών τους Κοινοτήτων θα συνεργαστούν με σκοπό την ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων για την πραγματοποίηση κοινών συνεργατικών, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ
Ακολούθησε περιήγηση -οδοιπορία από τις αδελφές της Ιεράς Μονής της Αγίας Κυριακής μέσω του λιθόστρωτου μονοπατιού που συνδέει την Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής με την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως στο σπήλαιο των Αγίων Νεομαρτύρων Κρήτης, οι οποίοι μαρτύρησαν κατά τα έτη 1821-1822 και προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Αγίου Γρηγορίου. Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε την πανέμορφη βιβλιοθήκη της Μονής, όπου έγιναν και τα γυρίσματα της σχολική μας ταινίας «Φίλαι της Ελλάδος».
Τέλος, θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στην προσφορά από το φιλόξενο Μοναστήρι του Βαρυπέτρου ενός προσεγμένου γεύματος φιλοξενίας, που προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους συνέδρους και επιμελήθηκαν οι αδελφές της Ιεράς Μονής. Ένα γεύμα εντασσόμενο στο πλαίσιο της μοναστηριακής μας παράδοσης, σεβόμενο το οικολογικό μας αποτύπωμα στη φύση και καταθέτοντας στους Ευρωπαίους συνδαιτυμόνες εν ταις πράξεσι την έννοια της ελληνικής αρχοντιάς.
Το απόγευμα η ομάδα των φιλοξενούμενων μαθητών & καθηγητών από το Γυμνάσιο Σπηλίου κατέλυσε σε ξενοδοχείο των Χανίων, ευγενική χορηγία της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Η Β΄ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
Την Κυριακή 12/12/2021 ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της μαθητικής μας διημερίδας. Επρόκειτο για μία ιστορική – προσκυνηματική επίσκεψη σε τόπους που συνδέονταν με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αρχικά επισκεφθήκαμε το ιστορικό χωριό των Παλαιών Ρουμάτων του Δήμου Πλατανιά. Περιηγηθήκαμε στο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού σχολείου και περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια, όπως τη σημαία της Κρητικής Επανάστασης του 1866. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη μνημειακή Ελιά, τη Βίλα Ρενιέρη, την προτομή του Νικολάου Ρενιέρη στην κεντρική πλατεία του χωριού, του πρώτου προέδρου της Βουλής της Επαναστατημένης Ελλάδας, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν πρόσφατα (3/10/2021) στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια, τον οικισμό Βαβουλέδο, όπου ήταν το σπίτι του Αναγνώστη Παναγιωτάκη, οπλαρχηγού κατά την τρίχρονη επανάσταση των Κρητών 1866-1869, καθώς και τον οικισμό Πλατανέ, όπου διεξήχθη η σφοδρή μάχη μεταξύ Τούρκων και Κρητών.

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ’21
Επόμενος σταθμός το Πολυκέντρο των Βουκολιών, το οποίο φιλοξενούσε την έκθεση «Μετάλλια Τιμής» του καλλιτέχνη Ν. Μπασιά. Εδώ μαθητές, καθηγητές, σχολικοί σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και να θαυμάσουν μία διαφορετική εικαστική προσέγγιση του θέματος της Ελληνικής Επανάστασης. Το έργο του Κολοκοτρώνη δίπλα σ’ εκείνο της Μαριγώς Ζαραφοπούλα για να υποδηλώσει πως ο ρόλος των γυναικών δεν υστερούσε σε ανδρεία και συνεισφορά από εκείνο των ανδρών κατά την Επανάσταση του ’21, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, μας συγκίνησε, καθώς προσέγγιζε τη θεματολογία του μαθητικού μας συνεδρίου από ένα διαφορετικό μονοπάτι.

ΕΝΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Τελευταίος σταθμός αυτής της προσκυνηματικής μας πορείας η Μονή της Οδηγήτριας Κυρίας Γωνίας στο Κολυμπάρι. Εκεί, αφού ξεναγηθήκαμε από τον γέροντα του μοναστηριού στην πλούσια ιστορία της μαρτυρικής Μονής, η οποία πολλές φορές καταστράφηκε από τον κατακτητή – αδιάψευστος μάρτυρας το καρφωμένο ακόμη τουρκικό βόλι στο ανατολικό τείχος της Μονής – επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Μονής, ένα πραγματικό κόσμημα της περιοχής.
Τέλος, γευματίσαμε σε μια παραδοσιακή φιλόξενη ταβέρνα του Πλατανιά, ευγενική χορηγία του Δήμου Πλατανιά.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Θεωρούμε ότι ο χαιρετισμός της υφυπουργού Παιδείας κας Ζ. Μακρή στο πλαίσιο της Μαθητικής μας Διημερίδας συνοψίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους στόχους του μαθητικού μας αυτού εγχειρήματος με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση:
«Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την ευκαιρία και προτροπή να αναστοχαστώ την ηρωική παρουσία των γυναικών στον αγώνα για την ελευθερία μέσα από τις δημιουργίες των μαθητών των Γυμνασίων Αλικιανού και Σπηλίου και του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων… Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια …. Τα έργα σας είναι η έκφραση της ματιά σας, που συγκινεί με το συναίσθημα, την καθαρότητα και την αμεσότητά της. Έργα που προέκυψαν μέσα από συνέργειες και δραστηριότητες στο σχολικό περιβάλλον και σας προέτρεψαν, με την καθοδήγηση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών σας, να αναπτύξετε πρωτοβουλίες, να συνεργαστείτε και να εκφραστείτε με ποικίλους τρόπους. Αναδείξατε, με τις δημιουργίες σας, την ιστορική αξία των γεγονότων αλλά και τη διαχρονική αξία των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί μέσα από τα έργα σας φανερώνετε μια γενιά που ερευνά την ιστορία της Ελλάδας, τους αγώνες του ελληνικού λαού, τη συμμετοχή στο ιστορικό γίγνεσθαι και με το παράδειγμα αυτό θα προχωρήσει, θα δημιουργήσει, θα εξελιχθεί, θα αποτελέσει έμπνευση και οδηγό για το μέλλον της Ελλάδας στο παγκόσμιο περιβάλλον με διεθνείς κώδικες επικοινωνίας και σύγχρονο προσανατολισμό. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για εσάς!».

*Ο Γεώργιος Καρκάνης
είναι δ/ντης Γυμνασίου Αλικιανού


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα