Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Γιορτάστηκε το έθιμο του Τρυποτηγανήτη στο Λύκειο Ελληνίδων Χανίων

Μια από τις πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες του ιστορικού Λυκείου Ελληνίδων Χανίων αφορά το πατροπαράδοτο έθιμο του Τρυποτηγανήτη το οποίο εορτάζουν κάθε χρόνο παραμονή του Αγίου Ανδρέα στην αίθουσα των εκδηλώσεων τους.

Έτσι και χθες το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση με την συμμετοχή αρκετού κόσμου ο οποίος γεύτηκε τη νοστιμιά του Τρυποτηγανήτη και άλλων συνοδευτικών εδεσμάτων που έφτιαξαν οι νοικοκυρές μέλη του Λυκείου με την συνδρομή της αρχιμαγειρισσας Ιωάννας Παντελάκη.

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη ομότιμη ερευνήτρια τ. διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία με δήλωσή της στα “Χ.ν.” υπογράμμισε τα εξής: «Όσον αφορά στην εκδήλωση θα ήθελα να συγχαρώ το Λύκειο Ελληνίδων γιατί ξεκινά μια σειρά από διαλέξεις με θέματα τα οποία είναι επίκαιρα. Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα να μάθουμε μερικά πράγματα γύρω από τις γιορτές και γιατί γίνονται, διότι συνήθως θεωρούμε ότι είναι αυτονόητες, κάτι το οποίο είναι ρουτίνα, χωρίς να ξέρουμε γιατί και πώς τις γιορτάζουμε. Πέρα από αυτό θα πρέπει να πω ότι το Λύκειο θα πρέπει να γίνει μια μονάδα όπως ήταν παλιά, γιατί είναι από τα αρχαιότερα Λύκεια της Ελλάδας. Μια μονάδα ζωντανή και παραγωγική μέσα στην πόλη και τον νομό Χανίων».

Συνεχίζοντας η κα Πολυμέρου επεσήμανε ότι «και προς αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα κι εγώ πάρα πολύ να συμβάλω μιας και είμαι χρόνια τώρα παντρεμένη στα Χανιά με τον σύζυγο να είναι από την Κάντανο. Πρόθεση κι εμένα και του συζύγου, ο οποίος είναι επίσης λαογράφος, είναι να κάνουμε κάτι. Νομίζω ότι είναι καιρός, είναι η εποχή. Τα Λύκεια έγιναν για κάποιο σκοπό, έγιναν για να βοηθήσουν τις κοινωνίες να συνδυάσουν την παράδοση με τη νέα τεχνολογία, δηλαδή να μάθουν κυρίως στις γυναίκες πράγματα καινούργια. Καιρός είναι και σήμερα το Λύκειο με την ευκαιρία που έχει ανανεωθεί και το ενδιαφέρον μας για τον λαϊκό πολιτισμό να ασχοληθούν με αυτόν και να τον προσφέρουν σαν μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή των Χανίων».

Από μεριάς της, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Τατιάνα Κουράκη σημείωσε: «Όπως κάθε χρόνο, γιορτάζουμε και φέτος τον Άγιο Ανδρέα τον Τρυποτηγανήτη για να μην τρυπήσει το τηγάνι μας και για να ευλογήσει τους καρπούς όλου του χρόνου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα