Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Γυναικεία Κραυγή, Προβληματισμός και μαγεία!

«Κλείνοντας τα εβδομήντα Κρύο: θυμάμαι βλέμματα αφηρημένα του πατέρα και πετρωμένα χαμόγελα της μάνας. …όνειρα – ξέφτια, όνειρα – ξαναφορεμένα ρούχα του μεγαλύτερου αδελφού… …Ονειρα…». Είναι απόσπασμα από το ποίημα της κας Νεκταρίας Μενδρινού, ποιήτριας, φαρμακοποιού.

Η κα Μενδρινού ήταν η επίσημη καλεσμένη την Κυριακή στη θαυμάσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Κισάμου.

Η κα Ελενα Σταγκουράκη, μεταφράστρια (οργάνωση / συντονισμός του φεστιβάλ) και το Νέο Πλανόδιον του κ. Κώστα Κουτσουρέλη, ποιητή και μεταφραστή επίσης, αλλά και ο Φιλολογικός Κισάμου, συνέπραξαν, με την υποστήριξη του Δήμου. Η είσοδος ήταν ελεύθερη και την πέρασαν πολλοί, ενδιαφερόμενοι για το δυσάρεστο, έως και δραματικό φαινόμενο της βίας κατά των Γυναικών· το οποίο φαινόμενο πραγματεύτηκε το δρώμενο που κέρδισε τις εντυπώσεις, τη συγκίνηση και τον προβληματισμό όλων!

Την προηγούμενη, με άλλους συντελεστές, εκτός από τους βασικούς, είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία επίσης απ’ ό,τι μάθαμε, στα Χανιά. Οι συγκλονιστικές πληροφορίες και τα ποιήματα σχετικά κυρίως, ακούστηκαν στο Νεώριο Μόρο. Προβληματισμό και μαγεία, λοιπόν! Αυτά ζήσαμε στον Δήμο με τη “Γυναικεία Κραυγή”.

Το Φεστιβάλ, πραγματοποιούμενο σε 41 χώρες (!) φέτος, και επεκτείνεται, προφανώς. Η 3η χρονιά στην Ελλάδα και βεβαίως πρώτη σε Χανιά και Κίσαμο. Ο χαρακτήρας του Φ. είναι φιλανθρωπικός εννοείται και στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο… Για τη Βία που υφίστανται οι Γυναίκες. Είναι γεγονός, είναι αλήθεια, οι κλειστές πόρτες και όχι μόνο, έχουν να διηγηθούν πολλά δάκρυα, πολλή δυστυχία και πολλή ασχήμια, δυστυχώς… Η Ελενα, που εκπροσωπεί το διεθνές κίνημα ποιητριών, όμορφη, συνειδητοποιημένη και με… στυλ, συντόνισε το όλο πρόγραμμα στην… “επίσημη πρώτη” της στον τόπο της, την Κίσαμο πόλη και την καλωσορίζουμε με αγάπη και χειροκροτήματα.

Η πρόεδρος του Φιλολογικού κα Ξηρουχάκη και η Ελένη Γεωργακάκη στο βήμα, εκ περιτροπής, για συντονισμό ή παρουσίαση και όλα τα μέλη του Συλλόγου διάβασαν ποιήματα εξαιρετικά, που άφησαν την ωραία αίσθηση των εμπνευσμένων στίχων ευαισθησίας για τη Γυναικεία Υπόσταση, έτσι κι αλλιώς! Ελ. Γεωργακάκη, Μιχ. Στρατάκης, Γεωργία Τυράκη, Αννα Χοχλάκη και Μαρία Παρασκάκη απέδωσαν στίχους πολλών νέων ποιητών, της πανάξιας των αθανάτων μας Κικής Δημουλά και βέβαια της κας Μενδρινού, που και η ίδια μας παραχώρησε σχετικό αφήγημα, όπως και η Ελενα, κλείνοντας.

Ο κ. Κουτσουρέλης, με βαθύτατη γνώση και συνειδητοποιημένος πολύ, χαιρέτησε τη βραδιά με έμφαση στην αναγκαιότητα της γνώσης του προβλήματος. Εδωσε όμως κι έναν Ιστορισμό της Ποίησης, που εκπορεύεται από μορφές της Πολιτικής καθώς και το αντίθετο, δηλαδή, προσωπικότητες της Λογοτεχνίας, που πήραν τον δρόμο της Πολιτικής…

Η κα Χρυσή Πευκιανάκη, εξ άλλου, ενημέρωσε, γενικώς, για το ότι η βία κατά των Γυναικών είναι εδώ! Ανεξάρτητα από ηλικία ή επίπεδο βιοτικό, μορφωτικό… Δυστυχώς.

Τέλος, παρών ο δήμαρχος Κισάμου κ. Σταθάκης καλησπέρισε και συνεχάρη τους συντελεστές ικανοποιημένος.

…Αυτό το σκληρό φαινόμενο, λοιπόν, που είναι πόνος και όνειδος, είθε να πολεμάται με πείσμα και ευθύνη με όποιον τρόπο μπορεί ο καθείς.

Είναι επιβεβλημένο…

Συγχαρητήρια στους συντελεστές των δράσεων… όλων!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα