Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

“Γιατρειά” με άσκηση και σωστή διατροφή

Iσχυρά φάρμακα ενισχύουν την καταπολέμηση της χοληστερίνης και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου ζωής, η περισσότερη άσκηση και η καλύτερη διατροφή εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την καλή υγεία.

Αυτά τονίστηκαν στην επιστημονική ημερίδα για γιατρούς που έγινε με την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Χανίων με θέμα “Νεότερες Εξελίξεις στην Αντιμετώπιση της Υπερχοληστερολαιμίας και του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2”.
Σε ό,τι αφορά τον σαχκαρώδη διαβήτη τύπου 2 ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε πως «ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση με τεράστια έξαρση στην εποχή μας. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση της συχνότητας του διαβήτη γιατί δυστυχώς δεν κινούμαστε πολύ, τρώμε περισσότερο από ό,τι πρέπει και η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία συμβάλλουν πολύ. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που κοστίζει πολύ στην κοινωνία. Οι σημερινές κατευθυντήριες οδηγίες είναι να είμαστε επιθετικοί στη θεραπεία, να μην αφήσουμε τον διαβήτη να κάνει βλάβες και μετά να επέμβουμε. Από την αρχή θέλουμε να ρυθμίσουμε όσο δυνατόν καλύτερα το ζάκχαρο και όσο το δυνατόν με λιγότερες παρενέργειες». Ο ίδιος επεσήμανε πως για την αντιμετώπιση του διαβήτη 2 υπάρχει μια νέα κατηγορία ουσιών που δεν έχουν παρενέργειες στη χρήση τους και συντελούν στη ρύθμιση του ζακχάρου.
Αναφορικά με τον αριθμό των διαβητικών στη χώρα μας ο κ. Μακρυλάκης ενημέρωσε πως «αυτή τη στιγμή τρέχει μια πανελλήνια μελέτη που θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα έχουμε μια πλήρη απεικόνιση του αριθμού των διαβητικών που είναι κατά προσέγγιση 600.000 – 700.000 άτομα».

Αναφορικά με τα αίτια και τα συμπτώματα του διαβήτη ο καθηγητής επεσήμανε πως «ο δυτικοευρωπαϊκός τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή και το γρήγορο φαγητό είναι οι βασικές αιτίες. Το βασικό είναι η εγκράτεια. Έχουμε το φαγητό δίπλα μας, θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς. Τα συμπτώματα τα συνήθη είναι τα “3Π”, πολυουρία, πολυδιψία και πολυφαγία που σημαίνει απώλεια βάρους χωρίς να το θέλουμε. Έχουμε πολλά ούρα, πηγαίνουμε στην τουαλέτα, διψάμε πολύ και χάνουμε βάρος χωρίς να το θέλουμε. Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα».

Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας (χοληστερίνη) αναφέρθηκε ο κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. «Πλέον έχουμε καταλάβει ότι υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς. Δεν υπάρχουν τιμές που να ισχύουν για όλους. Αυτό που κάποιες φορές κάποια διαγνωστικά εργαστήρια γράφουν μέσους όρους στις εξετάσεις τους δεν ισχύει, πρέπει να ξεπεραστεί. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, μοναδικός και ο κίνδυνος εξαρτάται από πόσους πολλούς αρνητικούς παράγοντες έχει. Δεν είναι μόνο η υπελιπιδαιμία, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, το κληρονομικό ιστορικό. Οσο πιο πολλούς παράγοντες από αυτούς αθροίζει ένας ασθενής τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος και όσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος τόσο πιο αυστηροί είναι οι στόχοι και τόσο πιο χαμηλά πρέπει να έχουμε τη χοληστερίνη μας», είπε ο κ. Βλαχόπουλος.

Για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης παρατήρησε πως ο ακρογωνιαίος λίθος είναι ο υγιεινός τρόπος διαβίωσης. «Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου του κάθε ασθενή περιμένει να δράσει η αλλαγή του τρόπου διαβίωσης ή αν είναι σε υψηλό κίνδυνο πρέπει να προσθέσεις και τη φαρμακευτική αγωγή και σήμερα έχουμε πολύ δυνατά φάρμακα που πετυχαίνουν τον στόχο. Σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο που έχουν υποστεί ήδη ένα καρδιακό επεισόδιο ο στόχος της κακής χοληστερόλης πρέπει να είναι κάτω από 70. Εχουμε, λοιπόν, θεραπευτικές παρεμβάσεις με τις στατίνες, πολύ καλά φάρμακα, δοκιμασμένα και φάρμακα που μπορούν να προστεθούν όπως η εζετιμίμπη».
Μετά το τέλος των εισηγήσεων των δύο γιατρών ακολούθησε διάλογος.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα