Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Γιάννης Πολυράκης: Ζητείται άνθρωπος

« Άνθρωποι…άνθρωποι…άνθρωποι…Κοινό τους γνώρισμα η δίψα ν’ αποκτήσουν…ν’ αποκτήσουν, μ’ όποιο τρόπο… Δικό τους γέννημα ο πόλεμος, η ειρήνη, το δίκιο, τ’ά- δικο, ο πλούτος, η μιζέρια… Κοινή αφετηρία το «εγώ», κοινός σκοπός το χρήμα,κοινό  χαρακτηριστικό τους ο αριβισμός.

Χάρμα της ακοής το χρυσοκουδούνισμα στα όπου γης Χρηματιστήρια.Και οι αξίες; Οι θεσμοί; Οι αρετές; Η ανθρωπιά; Η πίστη; Η αγά-πη; Η αειφορία της σκέψης για το αύριο των ερχόμενων γενεών; Ο σεβασμός στη μάνα-φύση; Είδη κατά κανόνα σ’ ανεπάρκεια στη δίνη των καιρών. «Ρομαντισμοί» κατ’ άλλους.
Και το αποτέλεσμα:Η μάνα γη ν’ ασφυκτιά από τα κατακάθια της «στοργής» του νοήμονος ενοίκου της, του ανθρώπου!Ο φθόνος, η κακία, η διαβολή, το ψέμα, ο «ωχαδερφισμός» να διαφεντεύουν, με το σιγόντο του δίκιου του ισχυρού του όπου γης…»
Οι τόσο καίριες επισημάνσεις στο παραπάνω απόσπασμα, από το εξαιρετικό νέο βιβλίο του ευαίσθητου συγγραφέα  Γιάννη Θ.Πολυράκη, «Ζητείται Άνθρωπος», δεν νομίζω ότι επιδέχονται την οποιαδήποτε αμφισβήτηση
Ο Σοφοκλής ο μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαιότητας, πριν από 2500 χρόνια περίπου, πολύ συνοπτικά και εύστοχα είχε χαρακτηρίσει την κακή ανθρώπινη συμπε-ριφορά με τα παρακάτω λόγια:«πολλά τα δεινά κ’ ουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει» δηλαδή «πολλά  τα κακά σ΄αυτόν τον κόσμο,μα κανένα χειρότερο απ΄τον άνθρωπο».  Στον ίδιο τόνο και η Αγία Γραφή περιγράφει την κατάσταση στην οποία περιέπεσε το  τελειότερο δημιούργημα του Θεού:«άνθρωπος εν τιμή ων ου συνήκε.Παρασυνεβλήθη  τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ομοιώθη αυτοίς». Στην πραγματικότητα  στις ημέρες  μας ο «λογικός» άνθρωπος φαίνεται ότι έγινε  πολύ χειρότερος από τα «άλογα» ζώα.
Στον αντίποδα, ο αρχαίος συγγραφέας και ποιητής, ο Μένανδρος, βλέποντας τις δυνατότητες του ανθρώπινου είδους είχε  πει πολύ εύστοχα  σχεδόν 300 χρόνια  πριν από τη γέννηση του Χριστού την αισιόδοξη φράση:. «Ή χαρίεν έστ’ άνθρωπος, αν άνθρωπος ή» δηλαδή πόσο χαριτωμένος είναι ο άνθρωπος άν είναι πραγματικά άνθρωπος.
Αυτόν τον άνθρωπο, τον όντως χαριτωμένο,που «θρώσκει άνω , οραματίζεται και αναζητά ο συγγραφέας και στα 62 δοκιμιακού χαρακτήρα κείμενα του βιβλίου.  Υπάρχει πιθανότητα να τον βρεί;
Η αναζήτηση, όντως εναγώνια, πραγματοποιείται σε πολλά επίπεδα. Κατ’αρχήν ακο- λουθώντας τα βήματα του μεγάλου μυθογράφου της αρχαιότητας του Αισώπου παρα- θέτει  μικρές ενδιαφέρουσες  ιστορίες ζώων και φυτών μέσα απο τις οποίες προβάλλει διαχρονικές αξίες με προφανή το στόχο. Στη συνέχεια επεκτείνοντας  την αναζήτηση μέσα από πραγματικά περιστατικά οριοθετεί  τον όντως άνθρωπο τον άξιο του ονόμα-τος  του. Προχωρεί σε σύγχρονες καταστάσεις θηρεύοντας την ανθρωπιά.Τέλος κατα-φεύγει στον Ιησού Χριστό για να λυτρωθεί μεσα από την πίστη  και ολοκληρώνοντας την αναζήτησή του με αισιόδοξη διάθεση προσπαθεί να στηριχτεί  στην ελπίδα.
Το βιβλίο με τις 300 σελίδες κανονικού σχήματος, χωρίζεται σε 5 ενότητες.Κάτω απ’ αυτές, μα και κάτω από τους τίτλους κάποιων  κειμένων παρατίθενται αποφθέγματα  σημαντικών ανθρώπων που βοηθούν τον αναγνώστη στην καλύτερη κατανόηση τους.   Ο συγγραφέας είναι εύφημα γνωστός.Ο  καλοδουλεμένος λόγος του διαβάζεται ευχά- ριστα και προκαλεί το δικαιολογημένο ενδιαφέρον.Οι προβληματισμοί του μας αγγί-ζουν και οι απόψεις  του είναι απόλυτα τεκμηριωμένες. Με δυο λόγια ικανοποιεί και τον πιο  απαιτητικό αναγνώστη.
Παραθέτω  απόσπασμα από τον επίλογο του κειμένου «Απορίας συνειρμοί»:   «Ήλιε ανάτειλε… /Δώσε φως ιλαρό στα μάτια της  ψυχής
να δουν τη μάνα φύση στοργικά,/ τον άνθρωπο τον αδελφό,
το μονοπάτι που προσμένει η Αρετή. / Να εξοβελιστεί ο αιματόθρεφτος ο Άρης
Ο Μαμμωνάς, η Αδικία, η Κακία, / να δούνε την Αγάπη οδηγό…
Ήλιε ανάτειλε!…»
Κι ένα από το κεφάλαιο «Φοβάμαι…λυπάμαι…ανησυχώ…ελπίζω…»
«Ελπίζω κάτι να αλλάξει στον κόσμο, για το καλό του ανθρώπου!…
Κάποιος να αλλάξει την οικτρή κατάσταση στη Χώρα μου!…
Όλα τα δεινά, να έχουν  και κάποιο τέλος!…»
Μακάρι!…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα