Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Γιάννης Κεφαλογιάννης στα “Χ.ν.”: «Περηφάνια για τις Ένοπλες Δυνάμεις»

«Όποιος σέβεται τους διεθνείς κανόνες θα έχει ως φίλη την Ελλάδα, όποιος παραβιάζει τους κανόνες η Ελλάδα με την ισχύ της, στρατιωτική και όχι μόνο, θα κάνει ξεκάθαρο σε όλους όσους επιβουλεύονται την εθνική ακεραιότητα και τα δίκαια της πατρίδας μας ότι υπάρχει αποτρεπτική ισχύς».

Αυτό διαμηνύει ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, δηλώνοντας παράλληλα υπερήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ο υφυπουργός, μιλώντας στα ‘‘Χανιώτικα νέα’’ για την εικόνα που παρουσιάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και για τη σιγουριά που πρέπει να αισθάνονται οι Έλληνες, έκανε λόγο για ένα οργανωμένο σχέδιο που αφορά στη μέριμνα του προσωπικού και την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.

«Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα πολύ καλό και οργανωμένο σχέδιο για την ενίσχυση στα οπλικά συστήματα και νομίζω, ότι έχει αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας για το οποίο ίσως υπήρχε μία ανησυχία τα προηγούμενα χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης. Από αέρος έχουμε ενισχυθεί με υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale ενώ πριν από λίγες μέρες λάβαμε τη θετική απάντηση από πλευράς των ΗΠΑ ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα της 5ης γενιάς όσον αφορά τα f35 και τα λοιπά οπλικά συστήματα. Στη θάλασσα, προχωράει κανονικά το πρόγραμμα με την απόκτηση των φρεγατών Belharra και βεβαίως είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε στην παραγωγή των νέων Αμερικανικών Φρεγατών νέας γενιάς Constellation οι οποίες θα δώσουν μία ισχύ πυρός στο ναυτικό μας για τα επόμενα 50 χρόνια». Ο υφυπουργός επισήμανε πως η συμπαραγωγή θα γίνει στα Ελληνικά Ναυπηγεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας ενισχύεται και αυτό όπως ανέφερε, πρέπει να το αντιληφθούν οι πολίτες. Σχετικά με το Στρατό Ξηράς ο κ. Κεφαλογιάννης ενημέρωσε πως προχωρούν όλα τα προγράμματα που έχουν προταθεί από πλευράς των Επιτελείων.

«Πέραν όμως αυτού, όπως έχουμε αναφέρει τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο πολλαπλασιαστής ισχύος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και για αυτό προχωρούμε σε μία σειρά μέτρων που θα ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό». Σε πρώτη φάση προχωράει το στεγαστικό ζήτημα με 700 κατοικίες σε Ανατολικό Αιγαίο και στη Θράκη έργο ύψους 100 εκατομμυρίων ενώ σε δεύτερη φάση, όπως είπε, θα προχωρήσει το ίδιο έργο στην Ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη.

«Ταυτόχρονα προχωρούμε στην εξέλιξη της εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των στρατευσίμων, με ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε οι νέοι μας να μπορούν να λαμβάνουν τις δεξιότητες που είναι αναγκαίες στον επαγγελματικό τους βίο και θα τους είναι χρήσιμες είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα», είπε ο υφυπουργός ο οποίος έκανε λόγο για μία συνολική πρόβλεψη που υπάρχει τόσο για τη μέριμνα του προσωπικού όσο και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για το κατά πόσο οι Έλληνες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς σχετικά με την επιβεβαίωση του όρου «καλή γειτονία» ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως: «Τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από πέρυσι το Φεβρουάριο, έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει μία ύφεση σε ότι αφορά τις παραβιάσεις και παραβάσεις του εναέριου χώρου. Υπάρχει μία ύφεση σε σχέση με αυτό που βλέπαμε από πλευράς της γείτονος χώρας. Σε κάθε πλευρά όμως, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι, σε κάθε περίπτωση, ανά πάσα στιγμή και για αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων προχωράει χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχει ήδη σχεδιασμός και γίνεται ο προγραμματισμός για τις επόμενες δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας, έχει πει ότι επιζητά την καλή γειτονία, με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση όμως πάντα του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας. Όποιος σέβεται τους κανόνες θα έχει ως φίλη την Ελλάδα. Όποιος παραβιάζει τους κανόνες η Ελλάδα με την ισχύ της, στρατιωτική και όχι μόνο, θα κάνει ξεκάθαρο σε όλους όσους επιβουλεύονται την εθνική ακεραιότητα και τα δίκαια της πατρίδας μας, ότι υπάρχει αποτρεπτική ισχύς».

Σχετικά με το εάν η χώρα μας έχει καταφέρει τελικά να υπάρχει κοινή γραμμή και συμπόρευση από όλα τα κόμματα για θέματα Εθνικής Άμυνας και εξοπλισμών ή αν τελικά η κυβέρνηση προχωράει μόνη της, ο κ. Κεφαλογιάννης θύμισε ότι, για δεκαετίες κατά το παρελθόν, υπήρχε μία παράδοση στο κοινοβούλιο όπου ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψηφιζόταν από την αντιπολίτευση με την εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Ευτυχώς ακόμα και στον τελευταίο προϋπολογισμό ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία μεταστροφή. Επί προεδρίας του κυρίου Τσίπρα βλέπουμε ότι καταψήφιζε το προϋπολογισμό στα αμυντικά.

Επί κ. Κασσελάκη είδαμε ότι έδωσε μία θετική ψήφο. Αυτό είναι θετικό, διότι και εμείς επιδιώκουμε να ενημερώνουμε πάντοτε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, αφού θεωρούμε ότι τα εθνικά θέματα, τα αμυντικά ζητήματα και ότι έχει να κάνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπερβαίνει τα κόμματα, υπερβαίνει τον κάθε ένα από εμάς και πρέπει να υπάρχει μία ομοψυχία. Αυτό θα επιδιώξουμε και τους επόμενους μήνες. Σε ό,τι έχει να κάνει με το προγραμματισμό θα υπάρξει η ενημέρωση τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων».

Μέσα από τα ‘‘Χανιώτικα νέα’’ ο υφυπουργός στέλνει το προσωπικό του μήνυμα προς κάθε Έλληνα ξεχωριστά, όπως είπε, κάθε οικογένεια, προς κάθε νέο άνθρωπο, ότι πρέπει να αισθάνονται ο καθένας: «:Ασφαλής, περήφανος για τις γυναίκες και τους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι πραγματικά μέρα και νύχτα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να υπερασπίζονται την εθνική, εδαφική ακεραιότητα, τα δίκαια της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματα. Κυρίως ζητάω να μας εμπιστεύονται οι ελληνικές οικογένειες και σε ότι αφορά τους νέους που θα υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Διότι όπως ανέφερα, μέσα από τα προγράμματα τα οποία θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μία ποιοτική θητεία. Νομίζω ότι το χρέος προς την πατρίδα είναι το υπέρτατο. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, οι συνθήκες τις οποίες θα εξασφαλίσουμε θα είναι οι καλύτερες δυνατές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα