Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Για τους πυλώνες στον Αποκόρωνα

Κάθε καινούργια αρχή έχει δύο όχθες, τα υπέρ και τα κατά. Έτσι και στη δική µας περίπτωση στον Αποκόρωνα.

Προσπαθώντας να µεταβούµε στη λεγόµενη «πράσινη ανάπτυξη» και στην ενεργειακή αναβάθµιση του νησιού µας βρεθήκαµε αντιµέτωποι µε διάφορα προβλήµατα. Αλλά το ζητούµενο µέσα από όλο αυτό είναι να φιλοσοφήσει και να αναρωτηθεί ο καθένας µας ποια είναι η βαθύτερη αιτία του κακού.
Για να έρθουµε λοιπόν στα δικά µας…

Τον Φεβρουάριο έπεσε κεραυνός εν αιθρία η υπό διαβούλευση µε ταχείς ρυθµούς πρόταση του Α∆ΜΗΕ να τοποθετήσει πυλώνες διέλευσης υψηλής τάσης καθ’ όλο σχεδόν το µήκος των Λευκών Ορέων στραγγαλίζοντας στην ουσία το µέλλον του τόπου µας. Άµεσα δήµος, φορείς και κάτοικοι κινητοποιήθηκαν ώστε να δηλωθεί η εναντίωση στην µελέτη αυτή. Γενικά υπήρξε µία έντονη κινητικότητα, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι ο Αποκορωνιώτης και η Αποκορωνιώτισσα νοιάζονται για τον τόπο τους. Ακολούθησε η ενηµέρωση των στελεχών του Α∆ΜΗΕ στο Ηράκλειο για την γραµµή µεταφοράς υψηλής τάσης «Χανιά – ∆αµάστα». Στην εν λόγω συζήτηση ειπώθηκε από τον Α∆ΜΗΕ, ότι άλλη εναλλακτική πρόταση πέραν της υπέργειας όδευσης των καλωδίων είναι ασύµφορη.

Σχεδόν ταυτόχρονα, δηµοσιοποιήθηκε άλλη µία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αυτή της τοποθέτησης 6 ΑΣΠΗΕ στους ∆ήµους Κισάµου, Σφακίων, Αποκορώνου και Καντάνου – Σελίνου από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. Και εκεί εκφράστηκε η αντίθεση στο εν λόγω έργο τόσο από το ∆ήµο µας όσο και από τον γείτονα ∆ήµο Σφακίων, αφού δεν είχαµε καµία απολύτως ενηµέρωση ούτε και για αυτό το έργο.

Το ερώτηµα που γεννάτε µετά από όλο αυτό το χρονικό είναι αν έχουν σχέση αυτές οι δυο µελέτες µεταξύ τους ή όχι.
Κανείς µα κανείς µας δεν είναι αντίθετος µε την ανάπτυξη και δη µε την ενεργειακή ανάπτυξη, και την µετάβαση στην λεγόµενη πράσινη ανάπτυξη, η οποία είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και σε αυτή την ανάπτυξη κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθµοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Φανταστείτε έναν τόπο σαν την Κρήτη, η οποία είναι λουσµένη στον ήλιο και κυριαρχείται από θάλασσα να µην χρησιµοποιεί για να παραχθεί ενέργεια αυτά που τις προσφέρει απλόχερα η φύση, παρά να χρησιµοποιεί το πετρέλαιο ή το µαζούτ, και να είναι τοποθετηµένα απ΄ άκρη σ΄ άκρη του νησιού, φουγάρα εργοστασίων προκαλώντας κακό τόσο στη δηµόσια υγεία όσο και στην αισθητική του τόπου.
Αλλά όλα έχουν ένα µέτρο.

Είναι δυνατόν στον πνεύµονα µιας περιοχής όπως είναι τα Λευκά Όρη, να τοποθετεί κανείς πυλώνες υψηλής τάσεις ή µήπως είναι;
Η απάντηση είναι ναι εφόσον επέµβει ο ανθρώπινος νους.

Στο µυαλό του απλού καθηµερινού πολίτη γεννάται το ερώτηµα: Γιατί ο Α∆ΜΗΕ να φέρει έτοιµη την πρόταση για τοποθέτηση των υπέργειων πυλώνων και να µην έρθει σε διαβούλευση µε τις τοπικές κοινωνίες;

Η απάντηση που κυριαρχεί στην κοινή γνώµη είναι ότι, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν το µεγάλο κόστος των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, οι εταιρείες θυσιάζουν τους πνεύµονες των ορέων µας για να προσφέρουν καθαρή ενέργεια.

∆εν µπήκαν καν στη διαδικασία της διαβούλευσης οι εναλλακτικοί τρόποι διέλευσης του καλωδίου, δηλαδή υπόγεια ή υποθαλάσσια, τρόποι που θα ήταν κοινώς αποδεκτοί. Επίσης πρόσφατα υποστηρίζουν ότι εάν υπογειοποιηθεί το καλώδιο θα χρειαστεί να γίνει νέα τεχνική µελέτη την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές!! Με άλλα λόγια δηλαδή, µας τονίζουν ότι πρέπει να δεχθούµε την υπέργεια µεταφορά αλλιώς θα κληθούµε να βάλουµε το χέρι στην τσέπη.

∆ικαιολογηµένα λοιπόν ο κόσµος σκέφτεται ότι τελικά τα σχέδια για την εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης στην Επαρχία µας έχουν διττή σηµασία. Κατά γενική οµολογία, εµµέσως πλην σαφώς τα δύο έργα (εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης και εγκατάσταση ανεµογεννητριών) σχετίζονται άµεσα.

Πολλά ακούγονται και λέγονται γύρω απ΄ όλο αυτό που επιχειρείται στο τόπο µας.
Ας ελπίσουµε ότι όλα αυτά θα έχουν µια αίσια έκβαση και να αποφευχθούν τυχόν
αναταράξεις, κάτι το οποίο διακρίνει µια πολιτισµένη κοινωνία.

*O Ανδρέας Κουκλινός είναι επικεφαλής µείζονος
αντιπολίτευσης ∆ήµου Αποκορώνου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα