Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Για το ιστορικό δημοτικό τραγούδι στην Κρήτη και το 1821

ΔΕΝ υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να μην ύμνησε τα κατορθώματα των ηρώων της κατά την Επανάσταση του 1821.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ -ιστορική ρίμα ή ριζίτικο (Κρήτη)- είναι ο πιο ωραίος τρόπος να απομνημονευτεί ένα γεγονός ή μια σημαίνουσα ιστορική προσωπικότητα, ώστε να “ζήσει” και στις επόμενες γενιές. Άσχετα με τις υπερβολές που είναι ίδιον των δημοτικών τραγουδιών, δεν παύει να έχει ιστορικό χαρακτήρα.

ΥΠΕΡΟΧΕΣ συλλογές ελληνικών δημοτικών ασμάτων έκανε ο Γάλλος Claude Fauriel, αργότερα ο Ν. Πολίτης, ο Αντ. Γιανναράκης, ο Αριστείδης Κριάρης, ο Παύλος Βλαστός και στους νεότερους χρόνους ο Σταμάτης Αποστολάκης (Τα Ριζίτικα). Σήμερα υπάρχει πλήθος από συλλέκτες/μελετητές δημοτικών τραγουδιών, σε όλη την Ελλάδα…

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ Αποστολάκης (φωτ.), γνωστός πολυβραβευμένος Σελινιώτης λαογράφος – δάσκαλος – συγγραφέας, ο “αρχαιότερος” συνεργάτης της εφημερίδας “Χ.ν.” και αγαπητός φίλος, συγκέντρωσε (κατά προτροπή και των “Χ.ν.”) με πολλή φροντίδα κι αγάπη μια πλειάδα ιστορικών κρητικών δημοτικών τραγουδιών σχετικών με το ’21. Τα αντιπροσωπευτικότερα από αυτά εκδόθηκαν σε βιβλίο από το “Μουσείο Τυπογραφίας” των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη.

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ του ενδιαφέροντος βιβλίου του Σταμάτη συνίσταται στο ότι δεν παραθέτει απλά τις σχετικές με το 1821 ιστορικές ρίμες, αλλά ανιχνεύει και το ιστορικό υπόβαθρό τους.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι η πολύτιμη αυτή επετειακή έκδοση (φωτ.) έγινε ως προσφορά τόσο του “Μουσείου Τυπογραφίας”, όσο και της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” προς τη νεολαία της Κρήτης. Η δε παρουσίασή του -με άλλα εξίσου ενδιαφέροντα θέματα στα οποία θα αναφερθούμε εν ευθέτω χρόνω- έγινε στο ζεστό και φιλόξενο ειδικό αμφιθεατρικό χώρο του Μουσείου (10/10/21).

Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ αξία του βιβλίου του κ. Αποστολάκη είναι ευχής έργον να εκτιμηθεί δεόντως από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να συστηθεί η αγορά του, τουλάχιστον από όλα τα σχολεία της Κρήτης και να γίνει αφορμή για μια σπουδή της σημαντικής παρουσίας των Κρητών κατά την Επανάσταση του 1821.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα