Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Για την προσπάθεια έξωσης του κοινωνικού παντοπωλείου

Κύριε διευθυντά,
το 2012, μέσα στην οικονομική κρίση που εκτίναξε τα φαινόμενα φτώχιας του ελληνικού και του Χανιώτικου Λαού, δημιουργήθηκε μια δομή στήριξης των φαινομένων «ακραίας φτώχιας» που την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε έξαρση. Η δομή αυτή (κοινωνικό παντοπωλείο Χανίων) τελεί υπό την λειτουργία του Δήμου Χανίων σε ακίνητο που παραχωρήθηκε από την ιερά μονή Γουβερνέτου.
Η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν όλοι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν, έχει ως αποτέλεσμα να μονιμοποιηθούν τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας. Τα φαινόμενα αυτά είναι αποτέλεσμα της ολοένα και μεγαλύτερης συμπίεσης του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος με στόχο να εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι για την επιδότηση της ανάπτυξης για λίγους.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δυστυχώς θα περίμενε κανείς, δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου να ενισχύονται με κάθε τρόπο από όσους της δημιούργησαν. Αντιθέτως η δημοτική αρχή υποκύπτοντας στους απαράδεκτους εκβιασμούς της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, και με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ψάχνει πλέον να μισθώσει άλλο ακίνητο. Το κόστος του ακινήτου, θα βαρύνει τον ήδη υπερχρεωμένο Χανιώτικο Λαό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να μην γίνει δεκτή η επιχειρούμενη έξωση, να μην ψάξει ο δήμος άλλο ακίνητο για μίσθωση. Προτείναμε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την παραμονή της δομής στον χώρο, να υπερασπιστούμε το κοινωνικό χαρακτήρα και του εν λόγω χώρου, της μοναδικής ίσως δομής του δήμου που η απρόσκοπτη λειτουργία της δεν πρέπει να διασαλευτεί ούτε για μια μέρα. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ιερά Μονή Γουβερνέτου θέλει να συγκρουστεί με την κοινή γνώμη και την αναγκαία ύπαρξη της δομής, απαιτώντας την έξωση του κοινωνικού παντοπωλείο από τον χώρο.
Ακόμα και τώρα, καλούμε την δημοτική αρχή να εμποδίσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια «ξεσπιτώματος» της δομής. Όσο υπάρχει ανάγκη για την λειτουργία της να παραμείνει στον χώρο αυτό, και αν η μονή Γουβερνέτου επιθυμεί, ας φτάσει το θέμα στα άκρα, και να απολογηθεί στην κοινωνία με την οποία θα συγκρουστεί για αυτό.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή φέρεται ως πολύ κατώτερη των περιστάσεων προκειμένου να υπερασπίσει ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα στέγασης και απρόσκοπτης λειτουργίας μιας τόσο ευαίσθητης δομής. Δύο χρόνια πέρασαν από την τελευταία προσπάθεια “έξωσης” της δομής – το 2021 είχε ξαναφέρει η δημοτική αρχή το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και αποσύρθηκε λόγω της παρέμβασης της Λαϊκής Συσπείρωσης και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους – τελικά μετά από 2 χρόνια βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε δράσεις πραγματικής αλληλεγγύης σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Να δυναμώσει η διεκδίκηση από την τοπική και κεντρική διοίκηση με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστούν η απαραίτητη χρηματοδότηση, η υλικοτεχνική υποδομή και τα απαραίτητα κτίρια για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών που δίνουν έστω ακόμα και αυτήν την μικρή ανακούφιση στα πιο αδύναμα λαϊκά στρώματα.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Δήμου Χανίων
Βουρλάκης Νίκος
Λουτσέτης Μπάμπης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα