Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Για την έκθεση της ΛΕΦΚΙ

Κύριε διευθυντά,
Στην επιβλητική και φιλόξενη αίθουσα “Μίκης Θεοδωράκης”, βρέθηκα για τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας και Φωτογραφικών Βιβλίων της ΛΕΦΚΙ, µε τίτλο “LOST”, που πραγµατοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου. Πολλοί φίλοι της φωτογραφίας και της τέχνης της, αλλά και οι οικογένειες των παιδιών που συµµετείχαν σε αυτή, παρευρεθήκαµε εκεί. Υπήρχαν έργα διάφορων θεµάτων. Ήταν έργα φοιτητών του πρώτου έτους και φωτογραφικά βιβλία φοιτητών του δεύτερου έτους.
Σε όλα τα έργα θαύµαζε κάποιος το εκπληκτικό αποτέλεσµα του θέµατος που ήταν διάφορες προσεγγίσεις, όπως το µεγαλείο της φύσης, την ανθρώπινη σκέψη, ευρηµατικότητα και ιδιαιτερότητα, τις διάφορες ανθρώπινες σχέσεις, όπως και στιγµές της καθηµερινότητας. Στην έγκριτη εφηµερίδα, ήδη σχολιάστηκε το θέµα που φωτογράφισε και παρουσίασε η Νέλια Μανωλάκη, η εγγονή µου και η Ειρήνη Μπαϊλάκη. Πρόκειται για φωτογραφίες queer ατόµων που τοποθετούνται µπροστά στο φακό. “Θέλουµε την ορατότητα, θέλουµε να τους δει ο κόσµος και χαίροµαι που µέσα από τις φωτογραφίες µου τους έφερα µπροστά.” ανέφερε η Νέλια, υπογραµµίζοντας ότι ανακάλυψε πως η φωτογραφία είναι τέχνη. Επίσης, και η Ειρήνη Μπαϊλάκη δήλωσε ότι τα σεµινάρια της ΛΕΦΚΙ της έδωσαν πολλές εµπειρίες, γνώσεις και ερεθίσµατα, ώστε να δει τη φωτογραφία µε άλλο µάτι.
Αντικείµενα που καθηµερινά µας περιβάλλον, που πολλές φορές δεν τα βλέπουµε, περνάνε απαρατήρητα, παρόλο που τα χρησιµοποιούµε καθηµερινά, αναδεικνύονταν όλα από τον κάθε καλλιτέχνη µε έναν διαφορετικό τρόπο και δηµιουργούσαν στον παρατηρητή διάφορα ερωτηµατικά. Άλλα έδιναν κάποιες απαντήσεις, ενώ σε άλλα ίσως να µην µπορούσαµε ακριβώς να ερµηνεύσουµε τη σκέψη του δηµιουργού, µε αποτέλεσµα να καταφεύγουµε στη δική µας ερµηνεία. Σίγουρα όλα τα έργα κρύβανε µέσα τους τον ψυχικό κόσµο των δηµιουργών τους, ήταν αποτέλεσµα µίας φιλότιµης προσπάθειας και αρκετών ωρών δουλειάς. Το κάθε ένα από αυτά ήταν µοναδικό και έστελνε το δικό του µήνυµα. Την όµορφη διοργάνωση συνόδευε ένας πλούσιος µπουφές, τον οποίο πρόσφεραν οι φοιτητές της Σχολής.
Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά και στους καθηγητές τους. Πάντα να εξερευνούν τη φύση, τον άνθρωπο και τις δηµιουργίες, να τις αποτυπώνουν και να τις αναδεικνύουν. Συγχαρητήρια επίσης, σε όλους όσοι υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια και συνεργάστηκαν για να πραγµατοποιηθεί: Photomeria, Chania Film Festival, Quick Film, Ontas, Tamam, Λεκτόριο, Θρι, όπως επίσης και τους χορηγούς επικοινωνίας: Χανιώτικα Νέα, Φωτεινός Θάλαµος, Νέα Τηλεόραση Κρήτης, ∆ίκτυο FM, Ράδιο Έντση. ∆ίχως τη δική τους συµπαράσταση, η εκδήλωση δεν θα είχε αυτήν την επιτυχία. Η συλλογική προσπάθεια και συνεργασία πάντα συµβάλλουν στην αποτελεσµατική υλοποίηση κάθε διοργάνωσης.

Μαριάννα Μαυροματάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα