Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Για την ασθένεια της ποικιλίας Hass του Αβοκάντο

Κύριε διευθυντά,
τον Οκτώβρη του 2018 δημοσιεύτηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας σχόλιο σχετικό με τα «εξανθήματα στις καλλιέργειες του αβοκάντο». Στο σχόλιο αυτό μεταξύ άλλων αναφερόταν πως η αρμόδια υπηρεσία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου πήρε δείγματα από παραγωγούς τα οποία έστειλε στο Μπενάκειο Φυτοπαθαλογικό Ινστιτούτο, προκειμένου να ταυτοποιηθεί το παθογόνο ή τα παθογόνα που προκαλούν τα «εξανθήματα» αυτά.
Ενα μήνα αργότερα ο γράφων σε σχετικό άρθρο πέραν των άλλων τόνιζε πως  «η ταυτοποίηση του υπεύθυνου παθογόνου μιας και απομονώθηκαν διάφοροι μύκητες και η απόδειξη της παθογένειας με ειδικές μονοκονιδιακές επιμολύνσεις για την αναπαραγωγή των συμπτωμάτων σύμφωνα με το βασικό φυτοπαθολογικό αξίωμα, δεν πρέπει να πάρει μάκρος».
Στις 29-03-2019 δημοσιεύεται από τον καταξιωμένο δημοσιογράφο σας τον κ. Γιώργο Κώνστα νέο σχόλιο με τίτλο “αναζήτηση γιατρειάς για τα αβοκάντο στα Χανιά”. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται η αξιόλογη προσπάθεια ερευνητών εντομολόγων του Μπενάκειου Φυτοπαθαλογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου να αναζητήσουν ενδεχόμενους φορείς μεταφοράς των μυκήτων γιατί «Είναι πολύ πιθανό το έκζεμα»!!! (αδόκιμος όρος για τη φυτοπαθολογία) «που παρουσιάζεται σε δέντρα αβοκάντο να έχει να κάνει με μύκητες που μεταφέρονται από διάφορα μικρά φλοιοφάγα έντομα. Αν υπάρχει  μόνο ο μύκητας με σωστές καλλιεργητικές τεχνικές αντιμετωπίζεται. Αν υπάρξει και το έντομο και ο μύκητας μπορεί να έχουν έξαρση και επιδημία».
Γεννάται ύστερα από αυτά το εύλογο ερώτημα: Εδώ και πέντε μήνες δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί το υπεύθυνο ή τα υπεύθυνα παθογόνα; ΄Η έχει προσδιοριστεί και δεν είδε το φως της δημοσιότητας; Κι αν η εν λόγω ασθένεια είναι μυκητολογικής φύσης, τι αναμένεται για να αναληφθεί προσπάθεια αντιμετώπισής της;

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Με εκτίμηση
δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος
γεωπόνος, φυτοπαθολόγος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες