Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Για να “σβηστεί” ο φασισμός

Η καταδικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ήταν μια σημαντική νίκη για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και βέβαια το αντιφασιστικό κίνημα.
Ωστόσο, ο νεοναζισμός δεν μπορεί να “σβηστεί” με μια δικαστική απόφαση. Τα τελευταία γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και την Ηλιούπολη στη Θεσσαλονίκη, το αποδεικνύουν. Η δημόσια επανεμφάνιση φασιστοειδών και οι δολοφονικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν μέρα μεσημέρι, φανερώνουν ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής μπορεί να βρίσκεται στη φυλακή αλλά η ναζιστική ιδεολογία συνεχίζει να μολύνει την κοινωνία.
Κι αυτό θα συνεχίζει να συμβαίνει όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι συνθήκες που λειτουργούν ως το αναγκαίο κοινωνικό και οικονομικό υπόστρωμα για την επιβίωση του φασισμού: φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, αναξιοκρατία, διαφθορά, ανασφάλεια, αδικία.
Η κοινωνία οφείλει να θεραπεύσει αυτές τις πληγές και να δώσει θετική διέξοδο στους νέους.
Όσο εγκαταλείπονται γενιές στο κοινωνικό περιθώριο, χωρίς όνειρα, προοπτικές και ελπίδα, χωρίς πίστη και εμπιστοσύνη στους θεσμούς, τόσο θα πέφτει νερό στον μύλο της ακροδεξιάς και τον σκοταδισμό των νεοναζί.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει για να “σβηστεί” ο φασισμός.

4 Comments

  1. Κύριε Μαριδάκη γράφετε,”άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να σβηστεί ο φασισμός”
    Με συγχωρείτε και με όλη την εκτίμηση στο πρόσωπο σας,δεν νομίζω να υπάρχει μόνο ένας τρόπος αντιμετώπισης!
    Και επίσης να σβηστεί, πως;;
    Η δημοκρατία να λειτουργεί αποτελεσματικά!!

    • “Αλλος δρόμος δεν υπάρχει”, γράφω κε Πατσουράκη. Αλλά ουσιαστικά αυτό που υποστηρίζω είναι ακριβώς αυτό που λέτε κι εσείς. Αν η δημοκρατία δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά και δεν αντιμετωπιστούν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες τότε καμία δίκη και καμία νίκη σε νομικό επίπεδο δεν θα εξαλήψει τον νεοναζισμό.

  2. Αξιότιμε κ,Μαριδάκη,η δημοκρατία έχει πάντα τρόπους να προστατευεί,εξάλλου “στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”όπως πίστευε ένα από τα θύματα του φασιστικού σκοταδισμού ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης. Με θάρρος και περιφρόνηση στάθηκε απέναντι τους και ο Παύλος Φύσσας πείθοντας την κοινωνία ότι πρέπει να αντιμετωπίζει μαχητικά τα περί ου ο λόγος ερπετά. Η συντεταγμένη πολιτεία έχει δύο τρόπους να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία ,νηφαλιότητα και μηδενική ανοχή τους ακραίους.1)Με την εύρηθμη λειτουργία των θεσμών και 2) Με την παιδεία η οποία να διδάσκει τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη καθώς και τον σεβασμό στο Σύνταγμα και τους θεσμού του κράτους.Η “νίκη” κατά του φασισμού όλων των αποχρώσεων δεν πρόκειται να έλθη με συνθήκη παραδόσεως άνευ όρων αλλά Πότσνταμ. Είναι ένας ατελείωτος μαραθώνιος μια αέναη μάχη του ελεύθερου πνεύματος με το πνεύμα του κακού αν θέλετε.Στον αγώνα αυτό κάθε νίκη όποιας μορφής και αν είναι (νομική,κοινωνική κλπ.) είναι χρήσιμη και απολύτως απαραίτητη.Μ΄αυτούς του διεστραμμένους τύπους δεν μπορεί να ξεμπερδέψει ποτέ η ανθρωπότητα,μπορεί μόνο να τους περιορίσει στο περιώριο,παραμένοντας όμως σε διαρκεί ετοιμότητα για να τους αντιμετωπίσει έγκαιρα…..Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα