Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Για καλοκαίρι χωρίς δασικές πυρκαγιές

Είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε τις δασικές πυρκαγιές ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες


«Στη χώρα μας το 95% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο» αναφέρει ένα ενημερωτικό έντυπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου και του Δήμου Ανωγείων. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να μην γνωρίσουμε δασικές πυρκαγιές φέτος. Ιδίως σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από το Μάιο έως τον Οκτώβριο όταν και απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο.
Ας δούμε μερικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε όλοι και όλες για να προστατέψουμε τη ζωή και την περιουσία μας αλλά και τον δασικό μας πλούτο.
Πρόληψη. Στο ύπαιθρο δεν καίμε ποτέ σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά. Επίσης αποφεύγουμε τη χρήση εργαλείων που δημιουργούν σπινθήρες (συγκολλήσεις, τροχοί κλπ) καθώς και κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Τέλος, δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, καθώς συχνά υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Υπάρχουν όμως και μέτρα πρόληψης που μπορούμε να πάρουμε αν κτίζουμε ή ανακαινίζουμε σπίτια που βρίσκονται μέσα σε δάσος. Χρησιμοποιούμε υλικά που δεν καίγονται εύκολα (π.χ. ξύλινες στέγες). Αποφεύγουμε τις πλαστικές υδρορροές. Καλύπτουμε ανοικτούς χώρους σε βεράντες, πιλοτές και πρόστεγα και όλα τα ανοίγματα (καμινάδες, αγωγούς εξαερισμού, ανοίγματα σε σκεπή και σοφίτες) με μεταλλικά, μη εύφλεκτα πλέγματα. Επίσης, προφυλάσσουμε παράθυρα και γυάλινες πόρτες με παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
Απαραίτητο μέτρο πρόληψης είναι η έγκαιρη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης γύρω από το σπίτι. Απομακρύνουμε από την αυλή και σε απόσταση 10 μέτρων από το σπίτι κάθε εύφλεκτο υλικό (αγριόχορτα, φύλλα, πευκοβελόνες, ξερόκλαδα). Κλαδεύουμε τα δένδρα έτσι ώστε να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 3 μέτρα και 5 μέτρα από τοίχους, στέγη, μπαλκόνια του σπιτιού.
Απομακρύνουμε επίσης τα καυσόξυλα για τζάκι και ψησταριά αλλά και τα αχρησιμοποίητα εύφλεκτα οικοδομικά υλικά. Τέλος, τοποθετούμε τις φιάλες υγραερίου, τις δεξαμενές πετρελαίου και άλλα εύφλεκτα υλικά (π.χ. λιπάσματα) σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι.
Ετοιμότητα. Για τα σπίτια που βρίσκονται μέσα σε δάσος φροντίζουμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση βάζοντας ευκρινή σήματα με τη διεύθυνσή μας και την οδό πρόσβασης. Τα σήματα αυτά πρέπει να είναι ορατά μέρα και νύχτα (π.χ. φωσφορίζουσες πινακίδες). Βεβαιωνόμαστε ότι τα οχήματα της πυροσβεστικής μπορούν να περάσουν από την οδό πρόσβασης.
Φροντίζουμε επίσης να έχουμε στη διάθεσή μας νερό. Επίσης σωλήνες ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και συνδεδεμένους στις βρύσες. Εκεί που δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης, αρκούν δεξαμενή νερού, μια απλή (χειροκίνητη) αντλία και ένας σωλήνας νερού. Τέλος, τοποθετούμε σε προσιτές θέσεις εργαλεία που χρησιμεύουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς (σκάλες, φτυάρια, τσουγκράνες και τσάπες).
Πολλές πυρκαγιές ξεκινούν μέσα στα σπίτι. Στην κουζίνα, από το τζάκι ή από υπερφορτωμένες πρίζες. Εγκαθιστούμε ανιχνευτές καπνού – θα μας σώσουν τη ζωή σε περίπτωση που η πυρκαγιά εκδηλωθεί μέσα στη νύχτα. Προμηθευόμαστε κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνούμε για τη συντήρηση τους. Και σε κάθε περίπτωση σχεδιάζουμε τι θα κάνουμε σε περίπτωση κινδύνου.
Επέμβαση. Μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά, καλούμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για: την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς και το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Μακάρι όλοι και όλες να φροντίσουμε να προλάβουμε την εκδήλωση και διάδοση καταστροφικών πυρκαγιών όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είναι στο χέρι μας …


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα