Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Για µια πόλη µε χρώµα

» Στο κέντρο οι ανθρώπινες ανάγκες και ο πολιτισµός αντί των κερδών των λίγων

“Τα λεγόµενα ‘‘Ανοιχτά Πανιά’’, που µόνο κατ’ όνοµα ανοιχτά είναι, αιτήσεις σπουδαίων δηµιουργών απορρίφθηκαν. Η ποιότητα της πλειονότητας των παρουσιάσεων, από την άλλη, δεν αντικατοπτρίζει πάντα τον υψηλό του προϋπολογισµό. Από την άλλη σπουδαία φεστιβάλ αµιγώς εικαστικών τεχνών αγνοήθηκαν και αφέθηκαν στη τύχη τους…
“Οραµατιζόµαστε µια πόλη µε χρώµα. Μια πόλη µε περισσότερη δηµόσια τέχνη όπως γκράφιτι και δηµόσια γλυπτική, µετά από ανοιχτό κάλεσµα και όχι µε απευθείας αναθέσεις.

Πιστεύουµε ότι ο δηµόσιος χώρος, οι παραλίες, τα δάση και τα πάρκα µας είναι ωραία ως έχουν και δεν χρειάζονται επικίνδυνες αναπλάσεις και µεγαλεπήβολες ιδέες.
Απαιτούµε ανοιχτούς, δωρεάν εκθεσιακούς χώρους χωρίς ενοικίαση. Απαιτούµε τα Μουσεία και οι εκθεσιακοί µας χώροι να ανήκουν στους δηµιουργούς και στα έργα τους και στους επιστήµονες του τόπου µας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού, ώστε να γίνονται καλλιτεχνικές ζυµώσεις. Θέλουµε τα Μουσεία µας να γίνουν ανοιχτά, διαδραστικά, φιλικά προς τους Χανιώτες πολίτες που αποτελούν το φιλότεχνο κοινό τους.
Θέλουµε η ∆ηµοτική Πινακοθήκη Χανίων να διατηρήσει το νοµικό της πρόσωπο και συνεπώς την αυτοδυναµία της και να λειτουργεί µε γνώµονα τη δηµοκρατία και την πολυφωνία.
Οι εκθεσιακοί χώροι, επί δηµαρχίας Παναγιώτη Σηµανδηράκη, υποβαθµίστηκαν. ∆ίνονται προς έκθεση ως επί το πλείστον κατόπιν ενοικίου. Όποιος διαθέτει χρήµατα, είτε είναι αυτοδίδακτος είτε είναι επαγγελµατίας, µπορεί να κάνει έκθεση σε κεντρικά σηµεία της πόλης, ενώ σπουδαίοι δηµιουργοί της πόλης και όχι µόνο, που αρνούνται να πληρώσουν για να εκθέσουν την εργασία τους, µένουν εκτός.
Όσον αφορά στο Μουσείο της πόλης, τη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Χανίων, η καλλιτεχνική επιτροπή για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας της, είχε ρόλο σχεδόν διακοσµητικό αφού τις αποφάσεις έπαιρνε κατευθείαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος και απλά ζητούσαν συναίνεση, ενώ οι προτάσεις για εκθέσεις, αποτέλεσµα αλλεπάλληλων συνεδριάσεων και εθελοντικής εργασίας της καλλιτεχνικής επιτροπής, που είναι το θεσµοθετηµένο γνωµοδοτικό όργανο, δεν πέρασαν ουδέποτε από το διοικητικό συµβούλιο προς ψήφιση.
Οι εκθέσεις που πραγµατοποιήθηκαν παρόλη τη σπουδαιότητά τους, είχαν χαρακτήρα µόνο αυστηρά µουσειακό αφού αφορούσαν πολύ γνωστά ονόµατα δηµιουργών, εν ζωή ή θανόντων, µη αντανακλώντας το σήµερα δηλαδή τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή του τόπου, που είναι επίσης σπουδαία και αναγνωρισµένη πανελλαδικά και νέων, γνωστών δηµιουργών της χώρας που επιθυµούν να εκθέσουν στην πόλη µας. Το αποτέλεσµα ήταν ένα µουσείο ψυχρό και απόµακρο, κυρίως κατάλληλο για επισκέψεις πολιτικών προσώπων και φωτογραφίσεων «υψηλά ιστάµενων» προσώπων για το θεαθήναι.
Το φεστιβάλ ‘‘Ανοιχτά Πανιά’’ τέλος, που η τωρινή δηµοτική αρχή δηµιούργησε, αποτελεί ένα συνονθύλευµα των τεχνών που το κοινό δυσκολεύεται να παρακολουθήσει. Στα λεγόµενα ‘‘Ανοιχτά Πανιά’’, που µόνο κατ’ όνοµα ανοιχτά είναι, αιτήσεις σπουδαίων δηµιουργών απορρίφθηκαν. Η ποιότητα της πλειονότητας των παρουσιάσεων, από την άλλη, δεν αντικατοπτρίζει πάντα τον υψηλό του προϋπολογισµό. Από την άλλη σπουδαία φεστιβάλ αµιγώς εικαστικών τεχνών αγνοήθηκαν και αφέθηκαν στη τύχη τους.
Τα µουσεία και οι εκθεσιακοί µας χώροι δεν είναι πιόνια για πολιτικές επιδιώξεις ή εξυπηρετήσεις. ∆εν είναι σκαλοπάτια για την προσωπική ανέλιξη των τοπικών αρχόντων.
Απαιτούµε οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί για χρόνια προσφέροντας τον κόπο και τη γνώση τους, να µην παραγκωνίζονται ή αγνοούνται. Επιθυµούµε οι νέοι που έχουν πολλά να δώσουν να µην βρίσκουν κλειστές πόρτες και αλαζονεία.
Στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη στηρίζουµε µαζικά την Ανταρσία στα Χανιά.
Για µια κοινωνία που στο κέντρο θα είναι οι ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.
Να στείλουµε ξανά την Ανταρσία στα Χανιά στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο, για να συνεχίσει να είναι η φωνή του αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και του άθλιου συστήµατος που υπηρετεί.

Θέλουµε πίσω την πόλη, τις ζωές, τα δικαιώµατά µας.
Στηρίζουµε – Ψηφίζουµε Ανταρσία στα Χανιά.

*Η Λαµπρινή Μποβιάτσου είναι εικαστικός εκπαιδευτικός,
υποψήφια δηµοτική σύµβουλος µε την Ανταρσία στα Χανιά


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα