Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο…»

«Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα. Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς. Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται. Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι μας για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ. Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει, όταν διαβάζεις. Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου. Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν. Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για ένα φωτεινότερο κόσμο». Το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) για τον φετινό εορτασμό (2.4.2022) της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, από τον Καναδό πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp σε μετάφραση της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου.

Κι αν έχω να θυμηθώ από εορτασμούς της Μεγάλης του Παιδικού Βιβλίου Γιορτής, “όταν ήμουν δάσκαλος” (για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο του διηγήματος του Ιωάννη Κονδυλάκη), ιδιαίτερα τα χρόνια που ήμουν διευθυντής στο 5ο Δημ. Σχ. Χανίων, από το 1997 μέχρι το 2005… Στο 11ο Δημ. Σχ. Χανίων εφέτος, όπως και πριν από δύο χρόνια -πέρυσι και πρόπερσι ο κορωνοϊός δεν επέτρεπε εορτασμούς- όπου το πρωί της περασμένης Παρασκευής 1 Απριλίου, “έλαβε χώραν”, μία απ’ τις πολλές και ποικίλες δράσεις που έγιναν στην πόλη μας με αφορμή τα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μια άρτια οργανωμένη απ’ τη γνωστή για την όλη κοινωνική της παρουσία και προσφορά διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Κληματάκη και τον Σύλλογο Διδασκόντων, ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση με τον γενικό τίτλο “Η αγάπη για το βιβλίο είναι μεταδοτική”. Ευλογία για μένα ότι ήμουν ένας απ’ τους (τις) δεκαπέντε συγγραφείς που μπήκαν στις σχολικές αίθουσες και συνομίλησαν με τα παιδιά. Η χαρά μου να συναντώ τα παιδικά μάτια στις αίθουσες διδασκαλίας, με όποια αφορμή. Όπως αυτά των ωραίων παιδιών της ΣΤ1 τάξης του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων (φωτ.). Κι αν έμαθα και απ’ αυτά τα μύρια όσα, μιλώντας μαζί τους για το τελευταίο μου βιβλίο για το “Πότες θα κάμει ξεστεριά” και ειδικότερα για το διήγημα “Ανάσταση”, που είχαν προετοιμάσει με τη δασκάλα τους Κατερίνα Καρακύκλα και τον μουσικό Ιωακείμ Τσαμαλίκα…

«[…] Δέντρο μεγάλο θέλω τη γνώση/ Ν’ απλώνει γύρω γερά κλαδιά/ Άνθη να δέσει, καρπούς να δώσει/ Σ’ όλο τον κόσμο για τα παιδιά/ Να γίνει ο Λόγος μέγα σχολείο/ Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!// Θέλω η αγάπη πλατειές φτερούγες/ Να ξεδιπλώσει ζερβά – δεξιά/ Να φτάσει μέχρι τις άδειες ρούγες,/ Να συντροφέψει τη μοναξιά/ Κι όπου είναι ένας, να γίνουν δύο./ Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!» Από το ποίημα “Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο” της Πηνελόπης Ντουντουλάκη (απ’ την ποιητική συλλογή “Τραγουδώ στον Ουρανό”).

Και… στα πεταχτά

Να προετοιμαστούμε για μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας, καθώς δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή κάποια αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία… Τα που είπε την 1η Απριλίου, μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μπροστά στις κάμερες… Τι καλά να ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα, η πρώτη σκέψη που έκαμα, όταν τ’ άκουσα. Σ’ εσέ τα λέω νύφη για να τ’ ακούει η πεθερά, η δεύτερη, αντιστρέφοντας τη σχετική παροιμία. Νύφη η πρόεδρος της Δημοκρατίας, πεθερά η ελληνική κοινή γνώμη…

«Η μάνα δίνει στα παιδιά, αγάπη και φροντίδα/ γίνεται καταφύγιο σε κάθε καταιγίδα// Τι σόι μάνα είν’ αυτή, το σπλάχνο της πληγώνει/ χωρίς να δείξει έλεος, άδικα το σκοτώνει.// Δεν της αξίζει σίγουρα ο τίτλος της μητέρας,/ το έγκλημα που έκαμε ταιριάζει σ’ ένα τέρας». Γενική η πρώτη απ’ τις τρεις σημερινές μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη, “ειδικές” για τη γνωστή υπόθεση της “μάνας” απ’ την Πάτρα οι άλλες δύο. Και βέβαια ο τελευταίος λόγος στη Δικαιοσύνη, το δικό μου σχόλιο.

“Η προσφορά του Ελληνικού Πνεύματος -Αρχαίου και Βυζαντινού- στον νεώτερο Ευρωπαϊκό πολιτισμό”, ο τίτλος του βιβλίου της τ. γενικού επιθεωρητή Μ.Ε. – φιλολόγου Ουρανίας Ανδρ. Λαναρά που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Αγρίνιο 2021) σε δεύτερη έκδοση απ’ την “Ορθόδοξο Ιεραποστολική Αδελφότητα ”Αγία Φιλοθέη””. Να ‘ναι καλά ο φίλος εκδότης – δημοσιογράφος και συγγραφέας, κορυφαίος ασφαλιστής Ευάγγελος Γ. Σπύρου που μου το έστειλε. “Πάσα φιλοσοφία και γνώσις, Ελλήνων εύρεμα”. Τα λέει όλα η φράση αυτή του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεόδωρου Β’ Λάσκαρι που τη συναντώ ως προμετωπίδα στο βιβλίο…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα