Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Γευσιγνωσία ελαιολάδου για μαθητές στους “Βοτανικούς Κήπους Κρήτης”

«Αυτό είναι νόστιµο…», «δεν µου αρέσει η µυρωδιά», «κατάλαβα τη διαφορά ανάµεσα στο παρθένο και στο υποβαθµισµένο λάδι»… δεκάδες τα σχόλια των µαθητών του 13ου Γυµνασίου Ηρακλείου στην γευσιγνωσία ελαιολάδου που τους πραγµατοποιήθηκε στους “Βοτανικούς Κήπους Κρήτης” στ’ Ασκορδαλού.

Ο σεφ και µέλος στο ∆.Σ. του “∆ικτύου Κρητικής Γαστρονοµίας” κ. Γιάννης Αποστολάκης καλεί τα παιδιά να σκεπάσουν το κύπελλο “νούµερο 1” να το τρίψουν ώστε να πάρει τη θερµοκρασία του εξωτερικού χώρου και να δοκιµάσουν το ελαιόλαδο που βρίσκεται µέσα σε αυτό. «Έχει διαφορετική γεύση, αλλά µας αρέσει» λέει ο Φώτης, το προϊόν είναι τσουνατόλαδο, ενώ στο κύπελλο “νούµερο 2” το σύνολο σχεδόν των παιδιών δείχνει µια οικειότητα. «Το ξέρετε καλύτερα γιατί είναι κορωνέϊκη η ποικιλία. Μυρίστε και θα καταλάβετε το φρουτώδες του ελαιολάδου» λέει ο κ. Αποστολάκης, «θυµίζει τοµάτα» αναφέρει ο Ανδρέας, «και εµένα σαλάτα µε ρίγανη» συµπληρώνει µια µαθήτρια.
Έπειτα έρχεται η σειρά του κυπέλλου “νούµερο 3”. ∆οκιµάζοντας τα παιδιά εκφράζουν δυσφορία, γυρίζουν το κεφάλι τους αριστερά-δεξιά… «είναι αηδία» λέει ένας από αυτά. «Βέβαια γιατί είναι ένα υποβαθµισµένο, βιοµηχανικό λάδι που χρησιµοποιείται µόνο στη ζαχαροπλαστική και όχι στη σαλάτα ή στο µαγείρεµα» επισηµαίνει ο σεφ.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

«Πρώτη φορά κάναµε κάτι ανάλογο. ∆οκιµάσαµε διάφορα ελαιόλαδα, δεν µας είπε ποιο είναι ποιο και έπρεπε να τα βρούµε εµείς. Κατάλαβα αµέσως ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο» µας είπε ο µαθητής
Ανδρέας Στεφανάκης, ενώ ο Γιώργος Σταυρακάκης µίλησε για µια «πρωτόγνωρη διαδικασία, θα ήθελα να το ξανακάνω. Τι έµαθα από τη γευσιγνωσία; Πως το δοκιµάζεις και πως καταλαβαίνεις αυτό που είναι υποβαθµισµένο και αυτό που είναι έξτρα παρθένο.».
Από τη µεριά του ο Χάρης Ζαχαρόπουλος κάνει λόγο για µια «πολύ ωραία εµπειρία ! Γιατί καταλάβαµε όλη τη διαφορά του καλού και του ωραίου ελαιολάδου και αυτού που δεν είναι ποιοτικό» ενώ ο Στάθης Μακρυλάκης µας είπε πως «η µητέρα µου χρησιµοποιεί ελαιόλαδο συχνά αλλά µπόρεσα να µάθω καλύτερα τις διαφορές και πως καταλαβαίνουµε ποιο είναι το καλύτερο και ποιοτικότερο».
Για µια στοχευµένη επίσκεψη µας κάνει λόγο η φυσικός του 13ου Γυµνασίου Ηρακλείου κ. Όλγα Ρήγα αφού «έγινε στα πλαίσια της περιβαλλοντικής µας οµάδας που είχε αντικείµενο µελέτης τη διατροφή και την ποιότητας της. Τα παιδιά παρότι είναι σε µικρή ηλικία ακόµα κατάλαβαν τις διαφορές ανάµεσα στα ελαιόλαδα που δοκίµασαν. Με αυτόν τον τρόπο θέλαµε να κατανοήσουν τη σηµαίνει ποιότητα δοκιµάζοντας λάδι υψηλού επιπέδου και λάδι χαµηλότερου επιπέδου. Είναι σηµαντικό από µικρές ηλικίες να µπορούν τα παιδιά να αξιολογήσουν ένα τοπικό προϊόν πού σηµαντικό για τα ίδια και την Κρήτη.»
Τέλος ο κ. Γιάννης Αποστολάκη ευχαρίστησε το συµβούλιο των καθηγητών και τον ιδιοκτήτη των “Βοτανικών Κήπων” κ. Πέτρο Μαρινάκη που συνέβαλλαν στην πραγµατοποίηση της εκδήλωσης.«Οι καθηγητές µε τις πρωτοβουλίες, ο κ. Μαρινάκης µε τη δουλειά που κάνει κοσµεί την Κρήτη! Ο γαστρονοµικός πατριωτισµός µας βοηθάει όλους! Τα δε παιδιά µαθαίνουν µέσα από δράσεις όπως αυτή να σέβονται και να αγαπούν το ελαιόλαδο» κατέληξε.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα