Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Γερμανία: Η πολιτική διάσταση του κορωνοϊού

Ερευνα καταγράφει το προφίλ των “αρνητών”

Στη Γερμανία ο κορωνοιός έχει προκαλέσει από την εμφάνισή του πολιτικές τριβές. Οι Γερμανοί παρουσιάζονται διχασμένοι αναφορικά με την χρήση της μάσκας, τον εμβολιασμό αλλά και γενικότερα τα μέτρα προστασίας που βασίζονται στο κράτημα απόστασης, την αποφυγή των εναγκαλισμών και των χειραψιών.
Mόλις πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων κατά των μέτρων για τον κορωνοιό, με την συμμετοχή και πολλών εθνικιστών αλλά κυρίως ακροδεξιών.
Το εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα AFD στήριξε την διαδήλωση, κάτι που αποδεικνύει την σχέση ακροδεξιάς και αντίθεσης κατά των μέτρων για τον κορωνοιό.

Η ΜΕΛΕΤΗ
Την στενή σχέση της κομματικής τοποθέτησης των Γερμανών και της άποψής τους για τα θέματα κορωνοϊού, αποκαλύπτει μελέτη του Marius Busemeyer, πολιτικού επιστήμονα και ειδικού στην έρευνα κοινωνικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Konstanz.
Την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται, εντείνεται λοιπόν και ο πολιτικός “χρωματισμός” των απόψεων. Η πλειονότητα των Γερμανών, πάντως, θεωρεί ότι η αποδοτικότητα του γερμανικού συστήματος Υγείας είναι υψηλή.
Η εργασία φέρει τον τίτλο “Η Πολιτική της Ανισότητας” και προέκυψε στο πλαίσιο του “Constance Cluster of Excellence”.
Το 67,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν μια “πολύ υψηλή” ή “υψηλή” εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα σε περίπτωση δικής τους νόσου από SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κομματικός προσανατολισμός των ερωτηθέντων είναι καθοριστικός για την εμπιστοσύνη στο γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Όσοι βρίσκονται κοντά στο ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)” είναι δύσπιστοι απέναντι στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης συγκριτικά με τα άτομα με διαφορετικό κομματικό προσανατολισμό.
Για παράδειγμα, ενώ εκείνοι που υποστήριξαν τη “Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι” εμπιστεύτηκαν σε ποσοστό 80,4% το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το ποσοστό στους υποστηρικτές του AfD ήταν μόλις 44,1%
Εκτός από τον πολιτικό της χαρακτήρα, η μελέτη αμφισβήτησε επίσης το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι τόσο οι πιο εύποροι όσο και οι ηλικιωμένοι – οι οποίοι είναι ακόμη πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα κινδύνου – να έχουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης στο σύστημα Υγείας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Οι ερωτηθέντες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με την πολιτική πληροφόρησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Aναφορικά με το συνολικό μέσο όρο του πληθυσμού, μόνο το 48,2% πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ενημερώσει για τον κορωνοϊό “αρκετά” ή “πολύ ειλικρινά”.
Και σε αυτό, επίσης, οι υποστηρικτές του AfD παρουσιάζονται ιδιαίτερα καχύποπτοι: μόνο το 11,9% από αυτούς πιστεύουν σε δίκαιες ή πολύ αληθείς πληροφορίες. Αντίθετα, όσοι βρίσκονται κοντά στη “Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι” (69,4%) ή το CDU/CSU (66%) έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβερνητική ενημέρωση.
Σύμφωνα με τον Βusemeyer, η έρευνα δείχνει ότι οι διαφορετικές διαβαθμίσεις της εμπιστοσύνης είναι συχνά αλληλένδετες: “Όποιος πιστεύει ότι δεν έχει επαρκή περίθαλψη σε περίπτωση μόλυνσης από κορωνοϊό και ο οποίος θεωρεί ανεπαρκή την προετοιμασία για την κρίση συχνά πιστεύει ταυτόχρονα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ενημερώνει ούτε επαρκώς ούτε άμεσα και ειλικρινά τον πληθυσμό.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Στο μεταξύ, στην χώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες για αύξηση των κρουσμάτων. Ο ειδικός σε θέματα Υγείας Karl Lauterbach δήλωσε σε συνέντευξή του στο “Spiegel” ότι υπολογίζει πως ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί και πάλι εντονότερα στην Γερμανία.
“Η πολιτική”, είπε, πρέπει να είναι προσανατολισμένη στο τράβηγμα των χαλιναριών”. Ο Lauterbach δηλώνει πεποισμένος για αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό σε 6 μέχρι 8 εβδομάδες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες