Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Γενική επιφυλακή στην Κρήτη υπό τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιών

■ Στο “πόδι” η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού

 

Στο “πόδι” έχει σηκωθεί από χθες όλη η Πυροσβεστική δύναμη του νομού Χανίων, μόνιμοι πυροσβέστες, εποχικοί, εθελοντές, λόγω του δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά που ισχύει για όλη την Κρήτη, ενώ οι ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένεται να κορυφωθούν αύριο.
Σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Πέμπτη η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης είναι σε κατηγορίας κινδύνου: 4 (πολύ υψηλός).
Ολες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.
Εξάλλου, μήνυμα έκτακτης ειδοποίησης (alert) από την πολιτική προστασία έλαβαν χθες οι πολίτες στα Χανιά, στα κινητά τους τηλέφωνα.
Το μήνυμα έγραφε: Αποφύγετε ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη σήμερα. Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
«Η διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών είναι σε άμεση ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού προκύψει. Έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες του προσωπικού, είμαστε όλοι στον δρόμο λόγω των καιρικών φαινομένων που επικρατούν και δυστυχώς αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες και να κορυφωθούν την Παρασκευή με ενίσχυση των ανέμων», τόνισε στα “Χ.ν.” ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Γιώργος Μαρκουλάκης και σημείωσε πως «όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι σε εγρήγορση, πυροσβεστική, αστυνομία, στρατός, εθελοντές».

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Η πυροσβεστική δύναμη των Χανίων επανδρώνεται από 300 πυροσβέστες, ενώ φέτος έχει ενισχυθεί και με τη μόνιμη στάθμευση πυροσβεστικού ελικοπτέρου Erickson, βαρέος τύπου. «Είμαστε όλοι στους δρόμους και περιπολούμε, από τον διοικητή μέχρι τον τελευταίο πυροσβέστη» σημείωσε ο κ. Μαρκουλάκης, εξηγώντας πως, «οι δυνάμεις είναι αυτή τη στιγμή σε διασπορά. Υπάρχουν περίπολα σε όλο τον νομό και κατευθύνονται από το επιχειρησιακό κέντρο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής».
Επίσης, τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμει το Δασαρχείο με περίπολα, ο Στρατός, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα οι Δήμοι και οι εθελοντές.

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Παράλληλα, ο κ. Μαρκουλάκης απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες μας «να δείξουν μέγιστη προσοχή για όλες τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι αυξημένος.
Ακόμα και οι καθημερινές δραστηριότητες των πολιτών, όπως θερμές εργασίες, χρήση αγροτικών μηχανημάτων, απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, ψήσιμο στην ύπαιθρο μπορούν να προκαλέσουν έναυση πυρκαγιάς, η οποία δυστυχώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της χαμηλής υγρασίας, της ξηρής βλάστησης και των ανέμων μπορούν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Άλλωσε, όπως υπενθυμίζει, για όλους όσοι προκαλέσουν πυρκαγιά προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και τις 4.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα κινείται αυτεπάγγελτα η διαδικασία ποινικής δίωξης για το έγκλημα του εμπρησμού.

 

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΣΑΜΑΡΙΑ

Από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων ανακοινώθηκε ότι λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστός σήμερα. Με νεότερο δελτίο τύπου – ανακοίνωση θα γίνει ενημέρωση για το άνοιγμα του Εθνικού Δρυμού ή την παράταση του κλεισίματος, αφού ληφθούν υπόψη νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.
Εξάλλου, λόγω των συνθηκών, οι εκδρομείς και οι περιπατητές πρέπει να αποφεύγουν τις δράσεις τους σε ορεινές διαδρομές κάτω από συνθήκες καύσωνα και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, ειδικά αν δεν γνωρίζουν καλά τη διαδρομή.
Άλλωστε, με απόφαση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Χανίων έχουν αποκλειστεί οι δασικοί δρόμοι που οδηγούν στα Λευκά Όρη και στα μονοπάτια Σούγιας-Αγίας Ρουμέλης-Παλαιόχωρας-Ελαφονησίου.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο για τις καταστροφές από τον καύσωνα στην αγροτική παραγωγή-αμπελουργία στο νησί.
Ο Περιφερειάρχης παράλληλα ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να επισκεφθεί άμεσα το νησί και να διαπιστώσει από κοντά την έκταση του προβλήματος στις αμπελουργικές περιοχές.

 

Τι να προσέξουν οι πολίτες

Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης υπενθυμίζει στους πολίτες την απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα συστήνονται στους πολίτες τα εξής:
•Δεν καίμε σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά.
•Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους με ξερά χόρτα.
•Δεν κάνουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού κ.λπ.).
•Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο.
•Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος.
•Εφοδιαζόμαστε με επαρκείς οικιακούς πυροσβεστήρες και φροντίζουμε για τη συντήρηση τους.
•Προμηθευόμαστε σωλήνα ποτίσματος με μήκος όσο και η περιοχή που θέλουμε να προστατεύσουμε.

Χρήσιμα τηλέφωνα
•166 ΕΚΑΒ
•100 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
•199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
•112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
•108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
•1591 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα