Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Γενικές διαπιστώσεις για την ποιότητα

Σχετικά καλή αλλά όχι εξαιρετική η φετινή οξύτητα

Οι βασικές διαπιστώσεις που έγιναν και τα κυριότερα συμπεράσματα που πρόεκυψαν από τις χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις των δειγμάτων του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκαν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΙΕΛΥΑ έχουν ως έξης:


Χημικά χαρακτηριστικά

Η οξύτητα (Πίν.1) κυμάνθηκε σε σχετικά καλά, αλλά όχι εξαιρετικά, όπως πέρυσι, επίπεδα.
-Κάτω από 0,2ο ήταν φέτος 0% ενώ πέρυσι ήταν 18%
-Κάτω από 0,3ο ήταν φέτος 38 % ενώ πέρυσι ήταν 68%
-Άνω από 0,5ο μέχρι και 3Ο φέτος ήταν 14% ενώ πέρυσι ήταν 0%
Η διάφορά αποδίδεται κυρίως στο ότι πέρυσι υπήρξαν αντίθετες για τον Δάκο καιρικές συνθήκες (καύσωνες), αλλά και γενικά καλύτερο επίπεδο δακοκτονίας.
Φέτος δεν υπήρξαν καύσωνες και η δακοκτονία άρχισε πολύ καθυστερημένα τέλη Ιούνιου! Τέλη Ιουλίου είχαμε έξαρση δακοσυλήψεων!
Τα υπεροξείδια κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα. Xαμηλότερα από <8meqO2, ήταν φέτος μόνο στο 57%, ενώ πέρυσι ήταν στο 90% των δειγμάτων.
Οι πολυφαινόλες κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Μεταξύ 300-400mg/Kg φέτος ήταν μόνο στο 3,5%, ενώ πέρυσι ήταν στο 20% των δειγμάτων.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Με την οργανοληπτική αξιολόγηση που εγινε από την πιστοποιημένη από το Δ.Σ.Ε. ομάδα του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου διαπιστώθηκε ότι το μέσο επίπεδο των δειγμάτων ήταν πολύ χαμηλό !
Με βάση την κλίμακα του ΔΣΕ όλα αξιολογήθηκαν από 3,5-4,7, ενώ 4 από το σύνολο, λόγω ελαττωμάτων, δεν κατατάχτηκαν στο έξτρα αλλά στο απλό παρθένο.
Η εξέλιξη αυτή πρέπει να αποδοθεί στο ότι τα ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν ήταν αποθηκευμένα σε μεγάλες δεξαμενές και επομένως αποτελούσαν μίγμα ελαιόλαδων διάφορων εποχών και σταδίων ωριμότητας και στο ότι η δειγματοληψία έγινε κάπως καθυστερημένα.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι δρ γεωπόνος, πρώην δ/ντής
του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστ. σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδειά του (nmixel@otenet.gr).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα