Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Γαλλογερμανικές σχέσεις

Οι Αμερικανοί μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν συνεχίζουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν αμφισβητούν τη γαλλική κυριαρχία, αφού το Βερολίνο είναι απρόθυμο να παίξει αυτόν τον ρόλο κρατώντας αποστάσεις από το Παρίσι διότι είναι πυρηνική και ισχυρή στρατιωτική χώρα στην Ε.Ε., ένεκα δε και της σύγκρουσης Μακρόν – Ερντογάν στην Α. Μεσόγειο.

Η Διατλαντική Συμμαχία αποτελεί πεδίο δράσεως διαμόρφωσης πολιτικοστρατιωτικών συσχετισμών στην Ευρώπη με κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ. Η σημερινή όμως, κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την επιμονή της Μέρκελ για την ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, αντιβαίνει στην πάγια νατοϊκή πρόθεση «να κρατά τους Ρώσους έξω απ’ την Ευρώπη τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς περιορισμένους υπό όρους».

Η Γερμανία αρνείται να αυξήσει τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Ενεκα τούτου μεγαλώνει η γαλλική επιρροή στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, θα βρεθεί δε σε πλεονεκτικότερη θέση κάτι που δεν θέλουν οι Γερμανοί. Εκτός του ότι γίνονται ισχυρότεροι μέσα στην Ε.Ε., βλέπουν τους Γάλλους να επιδιώκουν και την παρουσία τους στις εστίες έντασης και την επιθυμία τους να καλύψουν το κενό, που αφήνουν οι Αμερικανοί στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, το οποίον καλύπτουν οι Ρώσοι με σύμπραξη του Ερντογάν από Λιβύη μέχρι Συρία και Καύκασο.

Υπάρχει, ωστόσο, σύγκρουση συμφερόντων Βερολίνου και Άγκυρας με το Παρίσι, διότι στις περιοχές κρίσεων διακυβεύονται γαλλικά συμφέροντα, τα οποία δεν συμφέρουν τη Γερμανία. Η τελευταία φαίνεται, να επιβραβεύει την πολιτική Ερντογάν, που επηρεάζεται από τη Μόσχα ως ελεγχόμενος εταίρος. Μεσολαβεί μεταξύ Αγκυρας και Παρισίων για την αντιμετώπιση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ανεπιτυχώς, επειδή η αντιπαράθεση Μακρόν – Ερντογάν είναι αξεπέραστη.

Μην ξεχνάμε την αρνητική στάση του Μακρόν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ε.Ε. της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας, που προωθούσε η Μέρκελ.

Επιπλέον η αντίδραση του Μακρόν έναντι του Βερολίνου εστιάζεται και στο γεγονός, ότι οι Γερμανοί αγνοούν τα συμφέροντα των Γάλλων στη Μεσόγειο και Μ. Ανατολή που είναι ζωτικά και για την Ευρώπη και τα οποία έχουν αφεθεί στα χέρια του Ερντογάν να τα διαμορφώνει σύμφωνα με τα σχέδιά του.

Η δημιουργία εμποδίων εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Γάλλων και Γερμανών εξακολουθούν να υπάρχουν που τίποτα δεν προδικάζει τη μη επιδείνωσή τους το επόμενο διάστημα έναντι της αδιαλλαξίας της Μέρκελ. Η γεφύρωση των αποκλίσεων απομακρύνεται αν λάβουμε υπ’ όψιν, τις δηλώσεις του Γάλλου Υπ. Εξωτερικών Υποθέσεων. Πρότεινε στο πακέτο των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι, να συμπεριληφθεί και η διακοπή των εργασιών κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου North Stream 2.

Αγνωστο πώς θα το αντιμετωπίσει η Μέρκελ γιατί αυτό πλήττει καίρια την αξιοπιστία της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες