Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Η Γαλλία διευκολύνει τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τις ευρωεκλογές

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου που επιτρέπει τη συμμετοχή μη Γάλλων στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές πιο εύκολα. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει καθοριστεί έως τις 2 Μαΐου 2014.
Το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε στις11 Σεπτεμβρίου τα πρακτικά του Συμβουλίου Υπουργών, όπου μεταξύ άλλων, υπάρχει και σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των όρων επιλεξιμότητας για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Πρόκειται για τη μεταφορά της οδηγίας που εξέδωσε πριν από ένα χρόνο, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών σε ψηφοφόρους εκτός της χώρας καταγωγής τους.
Υπενθυμίζουμε ότι και ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, που είχε ηγηθεί της επανάστασης των νέων τον Μάιο του 1968 στο Παρίσι, εξελέγη ευρωβουλευτής των Πρασίνων στη Γαλλία, αλλά και άλλοι πολλοί.
Το 2009, μόνο πέντε μη Γάλλοι υποψήφιοι παρουσιάστηκαν στις Ευρωπαϊκές εκλογές της Γαλλίας.
Για να γίνει δυνατή η συμμετοχή περισσότερων, μη Γάλλων μεταβάλλονται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, που συνοψίζονται απλά στο να κατοικούν στη Γαλλία για τουλάχιστον έξι μήνες, αν πρόκειται για ένα πραγματικό σπίτι ή σπίτι συνεχούς διαμονής. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η απαίτηση διαμονής μπορεί να είναι μεγαλύτερη, όπως στο Λουξεμβούργο, όπου θα πρέπει να έχουν ζήσει 10 χρόνια πριν από σήμερα. Ελλάδα, η Ιρλανδία, οι κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σλοβακία απαιτούν την καταβολή των καταθέσεων. Το γαλλικό ρυθμιστικό περιβάλλον δεν φαίνεται να είναι τόσο δύσκολο.
Τα κράτη θα πρέπει να ελέγχουν τα δικά τους κριτήρια επιλεξιμότητας για τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι θα πρέπει πράγματι να έχουν από το κράτος καταγωγής τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εκπέσει του δικαιώματος του εκλέγεσθαι κατά την  ημερομηνία των εκλογών. Στο σημείο αυτό ο νέος νόμος, αντί να υποχρεώνει στους υποψήφιους να παρουσιάζουν ένα πιστοποιητικό “μη καταδίκης” για την επιλεξιμότητα, στις υποψήφιες χώρες θα υποβάλουν απλώς μια αίτηση και στη συνέχεια η ευθύνη είναι στο κράτος μέλος  να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αίτηση μετά τον έλεγχο στα ποινικά μητρώα των υποψηφίων. Στην περίπτωση της έκπτωσης θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, η ακύρωσή τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα