Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Παπαδόπουλος: Ο σεισμός «δεν ήρθε απροειδοποίητα»

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο σεισμός 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου «δεν ήρθε απροειδοποίητα» και ότι το επίκεντρο είναι εκεί που γίνονται «τρεις μήνες σεισμοί».

«Ο σεισμός είναι πολύ ισχυρός. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι σεισμοί το προηγούμενο διάστημα ήταν προσεισμοί» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος ενώ επεσήμανε ότι οι αρχές πρέπει να προβούν άμεσα σε ελέγχους καθώς «Ο σεισμός είναι πάνω στην Κρήτη. Δεν είναι υποθαλάσσιος»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Oι σεισμολόγοι είναι και κάνουν μια περίεργη κατάσταση, και σύμφωνα με τα λόγια του εν λόγω σεισμολόγου κου Παπαδόπουλου.
    Και η κάθε επιστήμη που έχει αναχθεί σε φετίχ πλέον στην γεμάτη μεταπτυχιακά Ελλάδα, οφείλει νάχει τον κοινωνικό της προσδιορισμό. Που για την Ελλάδα αυτό είναι ανεκδοτολογική έννοια.
    ” Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα και το επίκεντρο που είναι πάνω στην έδιδε σεισμούς 3 μήνες τώρα ”.
    Και εφ όσον με τα επιστημονικά δεδομένα , κατά τον κο Παπαδόπουλο εντόπιζαν ένα φάσμα ακτίνας του σεισμού ή μιας ευρύτερης περιοχής , αυτοί οι επιστήμονες σεισμολόγοι τι έκαναν για να κινητοποιήσουν το κράτος διαφανώς φανερά και συμμετοχικά των πολιτών , στην περιοχή των οποίων πολιτών έβλεπαν ή προσδιόριζαν ότι επέρχεται σεισμός ???
    Σύμφωνα με άποψη δημόσια ενός σεισμολόγου παλαιότερου – Παπαζάχου-” η μεσοχρόνια προβλεπτικότητα των σεισμών είναι κάπως δυνατή, και αυτό έχει τεράστια σημασία για την κινητοποίηση κράτους και πολιτών , για δημόσια κτίρια τουλάχιστον ή άλλες βελτιωτικές αντιμετώπισης του σεισμού , όταν αυτός επέλθει .”
    Δηλαδή η επιστήμη κατά τον κο Παπαδόπουλο εκ των υστέρων έρχεται να στην κοινωνία ότι εμείς το ξέραμε , το είχαμε εντοπίσει το φαινόμενο ότι επέρχεται σεισμός ??
    Η αφήνουν οι επιστήμονες να εννοηθεί ότι ίσως εμείς ειδοποιήσαμε την πολιτεία ( όχι τους κατοίκους), άρα η ευθύνη είναι στην πολιτεία που δεν σας ειδοποίησε ώς πολίτες ??
    Αυτό περίπου υπονοούν οι δηλώσεις του κου εδώ ”επιστήμονος” , και με κάποια δόσει μαντικής ικανοποίησης όπως εκφράζεταΙ , γιατί πιθανολογούσε ότι υπάρχει η πιθανότητα σεισμού απ την εν λόγω περιοχή , που το ξέρανε οι επιστήμονες , αλλά δεν ήταν ευθύνη των για παραπέρα.
    Εφ όσον δεν ήρθε απροειδοποίητα ο σεισμός κατά τον επιστήμονα , γιατί δεν έπρεπε να το ξέρουν οι κάτοικοι της περιοχής του σεισμού, που τους αφορούσε ώς σεισμική πιθανότητα ??
    Η ευθύνη των επιστημόνων απέναντι στην κοινωνία που είναι ?? ή αυτά είναι μεθοδολογικά θέματα της επιστημοσύνης μες το μυαλό των ”Ελλήνων σεισμολόγων ” ?? Και αν οι επιστήμονες αυτοί – έστω ειδοποίησαν την κρατική αρχή , αλλά η κρατική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε , τότε αυτοί με τους θεσμικούς ρόλους τους και λειτουργικούς μηχανισμούς των παρέμβασης μέσα στην Ελληνική πολιτεία , τι έκαναν για να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι της κινδυνεύουσας από την πιθανότητα σεισμού περιοχής, ώστε να πάρουν οργανωτικά τα κατάλληλα μέτρα θωράκισης των κτισμάτων όσο γίνεται.. για να μην υπάρξουν και θύματα και να περιοριστούν οι δυνάμει καταστροφές ??
    Ή οι επιστήμονες της σεισμολογίας, θεωρούν ότι οι πολίτες είναι αστοιχείωτοι και δήθεν για την αποφυγή πανικού αποφεύγουν να μπουν στον κόπο του κοινωνικού προσδιορισμού της επιστήμης των ( δηλάδή του επαγγελματός των που όμως το πληρώνουν ώς τέτοιο και οι φορλογούμενοι πολίτες της περιοχής που θα χτυπήσει πιθανοτικά ο σεισμός , κατά τις απόψεις των σεισμολόγων ??
    Τι θεωρούν και νομίζουν οι περίεργοι αυτοί επιστήμονες , ότι η ίδια η κοινωνία των πολιτών , δεν είναι ικανή και έτοιμη αν χρειαστεί να βοηθήσει και κράτος για την λήψη μέτρων θωράκησης όσο γίνεται αντισεισμικά και κύρια δημοσίων χώρων εν όψει μιας πιθανής του εγκέλαδου εμφάνισης ??? Ή και ακόμη ότι η ίδια η κοινωνία των πολιτών δεν μπορεί να διεκδικήσει έστω απ το ανάλγητο αν υπάρχει κράτος ( στην Ελλάδα το κράτος δεν είναι ανάλγητο ) την έστω ελάχιστη αντισεισμική θωράκηση μέσα στην βραχυχρόνια έστω τρίμηνη , ή τρίχρονη έως εξάχρονη μεσοχρόνια διάρκεια ???
    Καλή είναι η επίκληση της κάθε επιστημονικής ιδιότητας κοινωνικά, περικλείει και υποβάλει και εξασφαλίζει και κοινωνικά εξατομικευμένα ρετιρέ για όσους μέσω του επαγγελματός τους ( ώς επιστήμονες ) ενθουσιάζονται και επιδιώκουν αυτά τα κοινωνικά ρετιρέ, μαζί με τις κοινωνικές επικοινωνιακές προβολές ώς κήνσορες της ” επιστημονικής ορθολογικότητας ”, αλλά αυτά ελάχιστη σχέση με την επιστήμη που προσδιορίζεται κοινωνικά και εισφέρει και στο κοινωνικό.
    Θ.Α

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα