Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

» Οι επιπτώσεις της εκρηκτικής ανόδου της τιμής, το κόστος παραγωγής

Τους τελευταίου μήνες παρατηρείται διεθνώς μια εκρηκτική άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε περί τα 70€/MWh. Έτσι λοιπόν, το μεταβλητό κόστος μιας μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ, αν προστεθεί και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (60€/τόνο) αγγίζει τα 168€.

Αντίστοιχα μια λιγνιτική μονάδα, με το ίδιο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (60€/τόνο), εμφανίζει λειτουργικό κόστος στα 120 €/MWh (90€ κόστος ρύπων και 30 € κόστος καυσίμου).

Συμπεραίνεται λοιπόν, ότι με τόσο υψηλές τιμές (εισαγόμενου) αερίου, οι λιγνιτικές μονάδες είναι οικονομικότερες κατά 48 €/MWh, ενώ αν λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής του αερίου πάνω από τα 90€ μέσα στον Οκτώβριο, το λειτουργικό κόστος των μονάδων φυσικού αερίου μπορεί να ξεπεράσει και τα 200€/MWh.

Αν αναλογιστούμε ότι στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σήμερα συμμετέχουν κατά 39.7% το αέριο, 35.9% οι ΑΠΕ, 13.16% οι εισαγωγές, 8.5% ο λιγνίτης και 2.7% τα υδροηλεκτρικά, η ενεργοποίηση των λιγνιτικών μονάδων (έστω και προσωρινά, αφού δεν είναι δυνατόν να προστεθούν άμεσα ΑΠΕ στο μείγμα) θα μπορούσε να συμβάλει στην συγκράτηση του κόστους παραγωγής και επακόλουθα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα