Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Φρούδες ελπίδες

Ελπίδες -για μία ακόμη φορά- ότι κατά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στην Αθήνα, θα αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και οι προσπάθειές του εξέφρασε σε δηλώσεις του χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Αναμένοντας την επί της αρχής πολιτική απόφαση που θα ξεκλειδώσει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των περίπου 9 δισ. ευρώ από την Eυρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας δήλωνε παράλληλα στο Bloomberg ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί νέα βοήθεια εάν συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ίδιο δίκτυο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε δόση πάνω από 8 δισ. ευρώ για την Αθήνα και -εάν χρειαστεί- νέα βοήθεια με επιμήκυνση δανείων και μείωση επιτοκίων, τοποθετώντας τη συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για μετά το καλοκαίρι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Δ.Ν.Τ. Ρέζα Μογαντάμ, δήλωνε στο Reuters ότι τώρα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες από την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να συστήσουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Και όλα αυτά, την ώρα που η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν δείχνει επιδείνωση της φτώχειας στην Ελλάδα, καθώς το 2013 βρέθηκε στην πρώτη θέση της Ευρώπης σε ποσοστό φτώχειας που αγγίζει πλέον το 23,7% του πληθυσμού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανεργία των νέων και επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία, που η κατάσταση είναι η χειρότερη στην Ε.Ε., τα ποσοστά ανεργίας τριπλασιάστηκαν την περίοδο 2008 – 2013.

«Οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και υφίσταται κίνδυνος η τρέχουσα εύθραυστη ανάκαμψη να μη βελτιώσει την κατάσταση πολλών ομάδων των πληθυσμού με χαμηλότερα εισοδήματα», σχολιάζει ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο Αντορ.
Τρίτο πακέτο, νέα βοήθεια, νέες ενέργειες, φτώχεια και στο βάθος… αισιοδοξία. Μεσούσης μίας εύθραυστης ανάκαμψης. Μήπως μιλάμε για… φρούδες ελπίδες;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες