Μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο των βάρβαρων εγκλημάτων που διέπραξαν οι ναζί επί γερμανικής κατοχής στην Κρήτη αποτελεί η έκθεση της «Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» που είχαν συντάξει οι Νίκος Καζαντζάκης, Γιάννης Κακριδής και Γιάννης Καλιτσουνάκης το 1945.
Παράλληλα, η έκθεση που «εξαφανίστηκε» από τις επίσημες κρατικές υπηρεσίες μεταπολεμικά και διασώθηκε χάρη στον Παντελή Πρεβελάκη, αποτελεί ένα αδιάσειστο επιχείρημα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι κατοχικές δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης της «Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) – Τοπική Επιτροπή Χανίων, σε συνεργασία με το «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Ο νομικός υπεύθυνος του Τομέα Κρήτης της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. Σήφης Μιχελογιάννης μιλώντας στα «Χ.ν.» τόνισε σχετικά ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό ενώ, εκτός των άλλων, αποτελεί μια πρωθύστερη απάντηση στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Γερμανού ιστορικού Χ. Ρίχτερ που επιχειρεί να ανασκευάσει την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να «αθωώσει» τον γερμανικό στρατό για τα εγκλήματα που διέπραξε.
«Στην έκθεση διαπιστώνονται όλα τα φοβερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν και γίνεται προσπάθεια διασταυρώσεως των γεγονότων μέσα από κρατικά κείμενα, ζωντανές μαρτυρίες ανθρώπων μέσα από επισκέψεις σε 76 χωριά που έκαναν τα μέλη της Επιτροπής κ.ά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όταν προκύπτουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις υιοθετεί πάντα την πιο μετριοπαθή θέση», σημείωσε ο κ. Μιχελογιάννης.
Τόνισε δε ότι η έκθεση «εξαφανίστηκε» στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου από το Υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο και παραδόθηκε και διασώθηκε ιστορικά διότι ο Καζαντζάκης έδωσε ένα αντίγραφο στον Πρεβελάκη.
Σύμφωνα με την έκθεση οι μεγαλύτερες καταστροφές από τους ναζί σημειώθηκαν στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. «Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρομακτικές περιπτώσεις, όπως π.χ. να έχει δολοφονηθεί μια ολόκληρη οικογένεια, ο πατέρας με 2 παιδιά ή η μητέρα με 3 παιδιά κ.λπ.», ανέφερε ο κ. Μιχελογιάννης και συμπλήρωσε ότι η εικόνα που απορρέει από την έκθεση είναι η εικόνα ενός ολοκαυτώματος.
«Σε κάθε περίπτωση, εμείς αποβλέπουμε στο να διαδηλώσουμε και μέσα από αυτή την εκδήλωση ότι είναι ομόθυμη απόφαση του ελληνικού λαού η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα, των επανορθώσεων για τις καταστροφές στις κρατικές υποδομές, της επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και τέλος της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών που πήραν οι Γερμανοί κατακτητές από τα μουσεία και τις ανασκαφές», είπε καταλήγοντας ο κ. Μιχελογιάννης.
Ο πρ. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης επεσήμανε ότι οι Γερμανοί διέπραξαν εγκλήματα πρώτου μεγέθους σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη. «Στην Κρήτη υπήρχε το ιδιάζον χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τους αντιστάθηκε ο άμαχος πληθυσμός κι αυτό ήταν κάτι που δεν το ανέχονταν γιατί έθιγε την τευτονική τους τιμή και υπερηφάνεια. Γι’ αυτό και στην Κρήτη φέρθηκαν με απίστευτη αγριότητα αρχίζοντας αμέσως τις εκτελέσεις», ανέφερε ο κ. Φίλης.
Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στην Κρήτη ανέρχεται σε περίπου 3 χιλιάδες άτομα. «Σκεφτείτε ότι την περίοδο που μιλάμε η Ελλάδα έχασε τότε 500-800 χιλιάδες ανθρώπους. Από τα μεγαλύτερα ποσοστά -κατ’ αναλογία- παγκοσμίως, ενώ παράλληλα οι Γερμανοί διέλυσαν την ελληνική οικονομία πλήρως. Η απάντησή τους απέναντι σε όλα αυτά ήταν ότι το 1960 μας έδωσαν 115 εκατ. μάρκα», υπογράμμισε ο κ. Φίλης.
Η διδάκτωρ της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργο Αθηνά Βουγιούκα τόνισε ότι η έκθεση δίνει την εικόνα της πλήρους ερήμωσης και απελπισίας. «Οι Γερμανοί δεν σκότωσαν μόνο αλλά κατέστρεψαν την Κρήτη με φοβερή μανία και κακία», επεσήμανε η κα Βουγιούκα και πρόσθεσε ότι μέσα στην έκθεση περιγράφονται εγκλήματα πρωτοφανούς αγριότητας και βαρβαρότητας.
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση στην έκθεση η αγριότητά των εγκλημάτων», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι μόνο βιασμοί δεν καταγράφηκαν σε σημαντικό αριθμό ίσως γιατί οι Γερμανοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους ανώτερη φυλή που δεν ήθελε να έρθει σε επαφή με τους ντόπιους. «Ειδικά στην Κρήτη ήθελαν να εκδικηθούν τον άμαχο πληθυσμό γιατί είχε σκοτώσει περίπου 6 χιλιάδες αλεξιπτωτιστές υπερασπιζόμενος τη γη του», ανέφερε η κα Βουγιούκα καυτηριάζοντας παράλληλα το γεγονός ότι η έκθεση «χάθηκε» μεταπολεμικά προφανώς για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.
Να σημειώσουμε τέλος ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε προβολή μικρού αποσπάσματος από το -υπό παραγωγή- ντοκιμαντέρ: «Τα λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς» με θέμα την εκτέλεση πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές, στον Κακόπετρο του Δήμου Πλατανιά.
Συγχαρτήρια για τις επεριστατωμένες περιγραφές για τα ειδεχθή εγκλήματα των Ναζί, σε όλη την Ελλάδα,ιδιαιτέρως στην Κρήτη λόγω της λίαν σθεναρούς Αντίστασης τους ,καίτοι είχαν αφοπλιστεί…….. Ωμότητες, φρικαλαιότητες, άγρια σκληρότητα ,ξεσκλήρωση οικογενειών, ανείπωτα εγκλήματα,πλήρης οικονομική διαλυσις της Ελληνικής οικονομίας…….Απερίγραπτα γεγονότα, που φέρουν θλίψη, πόνο,και αποτροπιασμό………