Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

“Φρένο” στην ανεξέλεγκτη άντληση νερού από τον Κουρνά

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει να επαναληφθούν φαινόμενα ανεξέλεγκτης άντλησης νερού από τη λίμνη του Κουρνά και τον ποταμό Κοιλιάρη δηλώνει ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ενώ, όπως έκανε γνωστό, μέσα στο 2015 ο Δήμος θα εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής. Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι θα εξασφαλιστούν ευρωπαϊκοί πόροι για την αποκατάσταση της εκβολής του ποταμού Μορώνη εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιώργος Φραγγεδάκης, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς προχωράει στην κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τη βιοποικιλότητα στην Κρήτη, στο πλαίσιο του οποίου θα αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα με θέμα “Η αξία των υγρότοπων της Κρήτης και η προστασία τους από την καταστροφή και την υποβάθμιση” που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
Στην ημερίδα, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αποκορώνου, έδωσαν το “παρών” εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο ΚΟΥΡΝΑΣ
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης σημείωσε ότι στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της νέας Δημοτικής Αρχής έχουν ανατεθεί μελέτες για την αδειοδότηση των υδροληψιών, τόσο από τις γεωτρήσεις όσο και από τη λίμνη του Κουρνά, προκειμένου ο Δήμος να μπορεί να γνωρίζει τι ποσότητες νερού αντλούνται και να εξαλειφθούν φαινόμενα ξηρασίας της λίμνης και των ποταμών που ουσιαστικά αφανίζουν τους υγρότοπους. Τόνισε δε ότι μέσα στο 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες και ο Δήμος θα είναι σε θέση να έχει μια πλήρη εικόνα για το ζήτημα της διαχείρισης των νερών.
“Δεν είναι δυνατόν όλοι εμείς είτε Δήμος, είτε ΟΑΚ είτε ΤΟΕΒ να παίρνουμε ανεξέλεγκτα νερό και να μην έχουμε φροντίσει να αφήσουμε την περιβαλλοντική παροχή”, επεσήμανε ο κ. Κουκιανάκης και πρόσθεσε: “Φαινόμενα όπως το να στερεύει η λίμνη του Κουρνά και ο Κοιλιάρης και να μην υπάρχει η ελάχιστη περιβαλλοντική παροχή με συνέπεια να εξαφανίζονται σπάνια είδη πουλιών και ζώων και να ερημοποιείται η περιοχή είναι απαράδεκτα και δεν πρόκειται να τα ανεχτούμε”.
Συνεχίζοντας ο κ. Κουκιανάκης υπογράμμισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί το φράγμα των Ποταμών ενώ προειδοποίησε ότι αν οι αρμόδιοι δεν πράξουν αυτά που πρέπει τότε ο Δήμος “θα κλείσει τις κάνουλες”.
“Δεν είναι δυνατόν το φράγμα των Ποταμών, που μπορεί να υδρεύσει 2 Ρέθεμνα, να έχει ολοκληρωθεί εδώ και 3-4 χρόνια και να μην έχει ενεργοποιηθεί και να παίρνουν νερό από τη λίμνη του Κουρνά. Φέτος τέτοια φαινόμενα που υπήρξαν πέρυσι δεν θα τα επιτρέψουμε, θα κλείσουμε τις κάνουλες και οι υπεύθυνοι ας φροντίσουν να πράξουν αυτό που πρέπει να πράξουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΜΟΡΩΝΗΣ

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε αναφορά και στο ζήτημα του ποταμού Μορώνη οι προσπάθειες αποκατάστασης του οποίου είχαν δρομολογηθεί πριν από πολλά χρόνια επί Δήμου Σούδας, ενώ η πρώην Δημοτική Αρχή Χανίων είχε επιχειρήσει να εντάξει το έργο σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα χωρίς όμως επιτυχία.
Εκ μέρους του WWF, που επί χρόνια εργάζεται για το θέμα του Μορώνη, ο Καλούστ Παραγκαμιάν επεσήμανε ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει πάρει ζεστά το θέμα της αποκατάστασης της εκβολής του ποταμού και τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα Interreg σε συνεργασία με την Κύπρο.
Το γεγονός επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιώργος Φραγγεδάκης που παραβρέθηκε στην ημερίδα: “Παρακολουθούμε όλα τα προγράμματα που πρόκειται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα κι ένα από αυτά είναι το Interreg. Ήμαστε σχεδόν έτοιμοι ως προς τη μελέτη, μόλις ανοίξει το πρόγραμμα θα καταθέσουμε τον φάκελο και πιστεύουμε ότι έχουμε καλές πιθανότητες να το εντάξουμε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι εναλλακτικές όπως το νέο ΕΣΠΑ που σύντομα θα ανοίξει”, ανέφερε ο κ. Φραγγεδάκης και διευκρίνισε ότι
“οι τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν παλαιότερα, με συνέπεια να μην ενταχθεί το έργο, έχουν ξεπεραστεί και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία με τη ΔΕΥΑΧ για το πως θα τις λύσουμε”.

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκος Καλογερής, η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς έχει δρομολογήσει την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τη βιοποικιλότητα στην Κρήτη. “Στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται κονδύλια για τη βιοποικιλότητα και στο ΠΕΠ και στα τομεακά και ήδη έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση στην Περιφέρεια Κρήτης κι έχουμε καλέσει τους φορείς, τα επιστημονικά ιδρύματα, τα πανεπιστήμια κ.λπ., να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να καταρτίσουμε έναν οδικό χάρτη για τη βιοποικιλότητα στην Κρήτη”, δήλωσε ο κ. Καλογερής και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και προτάσεις για υγρότοπους, θα τεθούν προτεραιότητες και θα κωδικοποιηθούν ώστε να προωθηθούν για χρηματοδότηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα