Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

“Φρένο” στα αιολικά πάρκα από τη Διεύθυνση Δασών

Ξεκάθαρα αρνητική είναι η γνωµοδότηση της ∆ιεύθυνσης ∆ασών Χανίων, στο σχέδιο που είναι σε διαβούλευση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τη δηµιουργία αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του νοµού Χανίων. Αντίθετος στα «φαραωνικά έργα» δηλώνει και ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.
Στη γνωµοδότηση της ∆ιεύθυνσης ∆ασών αναφέρονται -µεταξύ άλλων- ότι σχεδιάζεται υλοποίηση των έργων εντός προστατευόµενων περιοχών: περιοχές δικτύου Natura 2000, Καταφύγια άγριας Ζωής, Σηµαντικές περιοχές για τα Πουλιά ενώ αναφέρονται οι επιπτώσεις στην πανίδα των περιοχών και επιπτώσεις στα µορφολογικά και τοπιολογικά χαρακτηριστικά.
Στην γνωµοδότηση της Υπηρεσίας επισηµαίνεται ότι θεωρεί πως το έργο αναµένεται να προκαλέσει σηµαντικές µη αντιστρέψιµες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Στο σκεπτικό της απόφαση, σηµειώνεται µεταξύ άλλων, πως «οι επιπτώσεις στη δασική βλάστηση από την κατασκευή του έργου (Α/Γ και οδοποιία) θεωρούνται υψηλής έντασης δεδοµένου µάλιστα πως το έργο σε ποσοστό µεγαλύτερο του 95% (σύµφωνα µε τη ΜΠΕ) προτείνεται σε υπαγόµενες στη ∆ασική Νοµοθεσία εκτάσεις, και θα επέλθουν σηµαντικές επιπτώσεις στη βλάστηση και στους οικοτόπους των περιοχών που προτείνονται» .
Σηµειώνεται επίσης πως «οι επεµβάσεις προτείνονται εντός ή πλησίον εν γένει δασικών εκτάσεων µε ιδιαίτερη βλάστηση και περιορισµένη ανθρώπινη δραστηριότητα», ενώ διατυπώνονται ενστάσεις και για τις προτεινόµενες διανοίξεις οδικού δικτύου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι νέες διανοίξεις οδών είθισται να επιφέρουν αύξηση του αριθµού παράνοµης -και νόµιµης- θήρας, καθώς και περιστατικών πυρκαγιάς λόγω ανθρώπινου παράγοντα».
Η ∆ιεύθυνση ∆ασών στέκεται και σε µια σειρά άλλων κινδύνων όπως:
κίνδυνος διαβρώσεων που θα επιφέρουν αλλοίωση του τοπίου και του οικοσυστήµατος
•κατακερµατισµό των ενδιαιτηµάτων και παρεµπόδιση της ελεύθερης επικοινωνίας τους
επιπτώσεις µεγάλης έντασης και έκτασης και µη αναστρέψιµες στην ορνιθοπανίδα
•τα προτεινόµενα έργα θεωρείται πως «αναµένεται να λειτουργήσουν ως φράγµατα στις τοπικές και εποχιακές µετακινήσεις των πουλιών, αναγκάζοντας τα να αλλάξουν τις τοπικές ή µεταναστευτικές διαδροµές τους».

Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ
Υπέρ των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά ενάντια στην κατασκευή φαραωνικών έργων, τάσσεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.
Σε χθεσινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Σταύρος Μπαδογιάννης και ο γ.γ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο Σύλλογος υπενθυµίζει ότι «έχουµε πάγια θέση την απαγόρευση τοποθέτησης ανεµογεννητριών πάνω από τα 1.200 µέτρα και έχουµε προσφύγει παλαιότερα στο Σ.Τ.Ε., µαζί µε άλλους ορειβατικούς συλλό-γους της Κρήτης και της Ελλάδας και άλλες συλλογικότητες. Εκτιµούµε ότι πρέπει να αναλάβουµε Παγκρήτια δράση σε αυτή την κατεύθυνση».
Σύµφωνα µε τον Ορειβατικό, «η εγκατάσταση αυτών των γιγάντιων ανεµογεννητριών ΒΑΠΕ, όπως περιγράφεται από τη ΜΠΕ 4 ΑΣΠΗΕ, προϋποθέτει άνοιγµα δρόµων εκατοντάδων χιλιοµέτρων στις κορυφο-γραµµές της Κρήτης, κάτι που, αν συνυπολογιστεί µε το µήκος καλωδίων πολλών χιλιο-µέτρων, είναι αντιεπιστηµονικό από µόνο του. Για την εγκατάσταση αυτών των ΒΑΠΕ θα πρέπει να τηρηθούν πολύ αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και να ελεγχθούν από ανε-ξάρτητη αρχή».
Η ανακοίνωση προσθέτει: «Χωρίς να θέλουµε να ανοίξουµε το ζήτηµα των σπηλαίων που είναι διάσπαρτα στα βουνά µας, επισηµαίνουµε ότι ο νόµος απαγορεύει την διάταξη ΒΑΠΕ δίπλα σε σπήλαια. Θέλουµε να πιστεύουµε ότι θα πάρει θέση άµεσα και η Σπηλαιολογική Οµοσπονδία Ελλάδος.
Με την κατασκευή τέτοιων έργων θίγονται ανεπανόρθωτα αρχαία ιερά, αρχαία µονοπάτια και δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι. Υπάρχει ασφαλώς και το I.B.A.S. το διεθνές δίκτυο περιοχών για την διατήρηση των παγκοσµίως απειλουµένων ειδών, ενδηµικών ειδών και πτηνών που εξαρτώνται από τους συγκεκριµένους βιότοπους για την επιβίωση τους.
∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι στο οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και παντού στα βουνά της Κρήτης ασκείται ήπια οικονοµική δραστηριότητα, όπως κτηνοτροφία, µελισσοκοµία κ.α. και διαβιούν άνθρωποι και ζώα, χωρίς να υπολογίσουµε τους δεκάδες χιλιάδες ορειβάτες που έρχονται από όλες τις γωνιές του κόσµου για να περπατήσουν σε αυτά. Πάγια θέση του Συλλόγου µας είναι να παρέχεται δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στα χωριά που απαρτίζουν τις µικρές κοινωνίες του νησιού µας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είµαστε αντίθετοι και ενάντια στις εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται χωρίς να λαµβάνουν υπ’ όψιν τους το περιβάλλον τις τοπικές κοινωνίες, ούτε καν τη κοινή λογική».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. ολοι αυτοι λενε 2 τεραστια ψεμματα:1. κανενα δασος δεν υπαρχει στις κορυφογραμμες και κανενα αρχαιο ιερο.Οσο για το τζαμπα ρευμα στα χωρια ειναι αθλιος λαικισμος.Η ηπειρωτικη ελλαδα πληρωνει για τα νησια και την κρητη το 50% του κοστους του δικου σας ρευματος μεσω των υπ.κοιν ωφελειας και ζητατε το 100%????

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα