Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Φόβος για νέες πλημμύρες από Μεσκλά μέχρι Φουρνέ

Προειδοποιητικά μηνύματα στέλνει ο “Κερίτης” φέρνοντας στις μνήμες τον Φεβρουάριο του 2019 και τις τότε μεγάλες καταστροφές. Η μικρής έντασης κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας είχε ως αποτέλεσμα το ποτάμι σε διάφορα σημεία του να κλειστεί από δέντρα, να γίνουν δύο κατολισθήσεις και την ίδια στιγμή να παρασυρθούν οι βράχοι από ένα έργο στήριξης της όχθης του “Κερίτη”.

Οι κάτοικοι και οι παραγωγοί στην περιοχή από τα Μεσκλά μέχρι και το Φουρνέ ανησυχούν ότι αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στο ποτάμι η περιοχή θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα με την πρώτη μεγάλη κακοκαιρία.
Μια αυτοψία στην περιοχή των “Χ.Ν.” κατέδειξε μεταξύ άλλων:
• Σε τέσσερα σημεία μέσα στο ποτάμι η κίνηση του νερού περιορίζεται σημαντικά από πεσμένα δέντρα. Στην είσοδο των Μεσκλών αλλά και πιο βόρεια στη θέση “Ελληνικό” τμήμα της όχθης έχει μετακινηθεί περιορίζοντας επίσης την κίνηση του νερού.
•  Στην επαρχιακή οδό Φουρνές- Μεσκλά, σε ένα από τα τρία σημεία που ο δρόμος είχε παρασυρθεί από το νερό, κατασκευαστήκε τείχος από ογκόλιθους. Στη θέση “Ελληνικό” το νερό παρέσυρε ογκόλιθους προς το ποτάμι και χθες το μεσημέρι βρίσκονταν εκεί εργολαβικό συνεργείο προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά.
• Σε δύο σημεία στην επαρχιακή οδός Φουρνές – Μεσκλά μεγάλοι όγκοι χώματος έχουν μετακινηθεί από τα πρανή κλείνοντας μέρος του δρόμου.
• Πολύ κακή είναι και η κατάσταση του παλιού δρόμου Φουρνές- Μεσκλά που εξυπηρετεί όμως τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της γύρω περιοχής.
Με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Μεσκλών κ. Στέφανο Μπριτζολάκη επισκεπτόμαστε την περιοχή. Ο ίδιος ανησυχεί πως μια ενδεχόμενη κακοκαιρία θα προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα.
Πηγαίνουμε στα σημεία που δέντρα, μεγάλα Πλατάνια έχουν πέσει μέσα στο ποτάμι και έχουν δημιουργήσει μικρά φράγματα.
«Αυτή τη στιγμή το νερό περνάει ίσα-ίσα όταν έχει κακοκαιρία που οι όγκοι μεγαλώνουν δεν θα χωράει να περάσει και αν έλθουν και κλαδιά και μείνουν πάνω στο πεσμένο δέντρο θα πλημμυρίσει όλη η περιοχή. Έχουμε ενημερώσει την Περιφέρεια έχουν δεσμευτεί ότι θα έλθουν να τα απομακρύνουν. Βέβαια είναι μια δύσκολη δουλειά γιατί πρέπει να κατέβει το συνεργείο στο ποτάμι και να κόψει τους κορμούς. Μας είπαν ότι θα γίνει άμεσα ελπίζουμε να μην καθυστερήσουν» επισημαίνει ο πρόεδρος του τοπικού.
Στη θέση “Ελληνικό” σε δύο σημεία η πλαγιά έχει κατέβει στον δρόμο. Μηχανήματα απομάκρυναν τα χώματα ωστόσο στην επόμενη βροχή σίγουρα οι κατολισθήσεις θα επαναληφθούν καθώς οι μέχρι τώρα εργασίες που έχουν γίνει έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Ο παλιός δρόμος Φουρνές – Μεσκλά είναι σε κακή κατάσταση, ωστόσο συνεχίζεται να χρησιμοποιείται ως “αγροτικός ”.
«Στον παλιό δρόμο βασίζεται όλη η κτηνοτροφία της περιοχής, ενώ οδηγεί σε μικρότερους αγροτικούς δρόμους που εξυπηρετούν περιουσίες. Υπολογίζω ότι υπάρχουν πάνω από 20.000 ελιές. Ο δρόμος αυτός καταρρέει μέρα με τη μέρα» παρατηρεί ο κ. Μπριτζολάκης.

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Η Περιφέρεια Κρήτης θα πρεπει να λάβει μέτρα μαζί με την Πολιτική Προστασία ώστε να υπάρξουν έργα προληψης των πλημμυρων όχι μόνο στη περιοχη της Κισάμου αλλά κ της περιοχης του Αποκορώνα ιδιαίτερα στη περιοχη των Βρυσων του Αλμυρού Ποταμού κ της περιοχης της Ασης Γωνιας…….Μαζι βέβαια κ των τοπικών Δήμων!!!!!!!!!

  2. Η Περιφέρεια Κρήτης κ η Πολιτική Προστασία πρεπει να λάβει μέτρα προληψης των πλημμυρων τόσο στη περιοχη του Δήμου Πλατανιά όσο κ του Δήμου Αποκορωνα Ίδιαιτερα στη περιοχη των Βρυσων του Αλμυρού ποταμου κ της Άσης Γωνιάς μαζί με τους τοπικους Δήμους!!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα