Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Φωτορεπορτάζ και video από την γιορτή καστάνου στο Ελος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή καστάνου, ένα εξαιρετικό προϊόν που παράγει η Δημοτική Κοινότητα Ινναχωρίου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν τριήμερες και οργανώθηκαν από τον Δήμο Κισάμου και την Κοινωφελή Επιχείρηση του σε συνεργασία με τις τοπικές Κοινότητες Έλους και Βλάτους, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Έλους και Λίμνης “Η Αναγέννηση”, και Βλάτους “Οι Νέοι Ορίζοντες”.
Πρώτη ημέρα των ενημερωτικών αλλά και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων ήταν η Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στο Ενοριακό Κέντρο του Βλάτους.
Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο πρώην δημοτικό σχολείο της Λίμνης.
Στην εκδήλωση μαζί με αρκετό κόσμο παραβρέθηκαν ακόμα ο αντιδήμαρχος Κισάμου Γιάννης Κελαϊδής, ο πρώην δήμαρχος Κισάμου Θεόδωρος Σταθάκης κ.ά.
Για το κάστανο και την παραγωγή του στα χωριά της  Κισάμου μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” ο δάσκαλος και πρώην αντιδήμαρχος Κισάμου, Μιχάλης Μουντάκης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Το κάστανο ανήκει στα γεωργικά προιόντα. Είναι προϊόν της μάνας γης και κατατάσσεται στις πλήρεις τροφές αφού περιέχει σχεδόν όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός του ανθρώπου για να έχει καλή υγεία. Δηλαδή, ενώ ανήκει στις αμυλούχες τροφές, περιέχει και μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, όπως το κρέας καθώς επίσης και βιταμίνης C.  Μαζί, όμως, με τον εορταστικό χαρακτήρα που έχουν τα κάστανα πρέπει να παρουσιάσουμε και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καστανιές στην περιοχή και στο νομό μας γενικότερα καθόσον εξαιτίας των ασθενειών μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή με αποτέλεσμα την έλλειψη ενδιαφέροντος για φύτευση νέων καστανεώνων.  Σήμερα δεν γιορτάζει μόνο το Έλος αλλά απ’ άκρη σ’ άκρη οι ορεινές περιοχές του δήμου Κισσάμου».
Ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τιμητική καθιέρωση εορτασμού αυτού του προϊόντος επισημαίνοντας ότι «η ιστορία της γιορτής του καστάνου εδώ στο Έλος ξεκίνησε πριν από 55 περίπου χρόνια με πρωτεργάτη και εμπνευστή τον αείμνηστο παπά Αντώνη Μπαντουράκη, αλλά και όλους όσοι συνεργαστήκαμε τότε μαζί του στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους, με την ονομασία “Η Αναγέννηση”. Το εισόδημα από το κάστανο για το νομό Χανίων είναι πολύ βασικό. Είναι μια εύκολη καλλιέργεια, δεν απαιτεί πολλές φροντίδες, μαζεύεται μια συγκεκριμένη εποχή και μέσα σε ένα μήνα. Παρά ταύτα υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους αγρότες για να στραφούν σε νέες καλλιέργειες καστανιάς. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται να δημιουργηθούν κίνητρα. Να επιδοτηθούν τα νέα δένδρα που θα φυτεύονται. Αξίζει να επισημάνω ότι οι Ενετοί κατακτητές έδιναν κίνητρα για κάθε νέο δέντρο καστανιάς που φυτευόταν από τους υπόδουλους Κρητικούς ώστε να μπορούν στη συνέχεια να παράγουν μεγαλύτερο εισόδημα και αυτοί να εισπράττουν μεγαλύτερο φόρο. Γι’ αυτό βλέπουμε τις παλιές καστανιές να είναι σχεδόν κολλητά φυτεμένες η μια με την άλλη. Το ίδιο γινόταν και με τις τσουνάτες ελιές. Ας σκεφτούμε λοιπόν και το δικό μας χρέος σήμερα, πεντακόσια χρόνια μετά με τόσες ευκολίες που μας προσφέρουν τα μηχανικά μέσα για φύτεμα και πότισμα. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι στα παλαιότερα χρόνια η τοπική κοινότητα Έλους μάζευε περίπου επτακόσιους τόνους κάστανα και φέτος δεν έχει μαζέψει ούτε τέσσερις τόνου».
Από μεριάς του Δήμου Κισάμου η πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου, Άλκηστις Ξηρουχάκη, σημείωσε: «Το τριήμερο μας ξεκίνησε στο Βλάτος με ενημερωτικό χαρακτήρα από ομιλίες που αφορούσαν τους καστανο παραγωγούς αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Η ίδια υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «γευτήκαμε τα κάστανα από ομάδα μαγείρων του τόπου μας με επικεφαλής τους τον αρχιμάγειρα Γιάννη Κουφό που μαγείρεψαν διάφορες συνταγές με κάστανα».
Δήλωση επίσης έκανε και ο αρχιμάγειρας της ομάδας των μαγείρων Γιάννης Κουφός τονίζοντας ότι «εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με κάστανα εμείς κάθε χρόνο επεξεργαζόμαστε το κάστανο και σε γλυκό και σαν επιδόρπιο και σε ένα κυρίως γεύμα με μικρές παραλλαγές».
Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την όμορφη αλλά βροχερή βραδιά της εκδήλωσης στο παλιό
σχολείο της Λίμνης όπου μάγειρες και μαγείρισσες μαγείρεψαν διάφορες συνταγές με κάστανα και έφτιαξαν γλυκά και σαλάτες με αυτό το προϊόν. Η βραδιά περιέκλειε και λαϊκό πρόγραμμα με την συμμετοχή των Κισαμιτών Καλλιτεχνών Γιάννη και Κυριακου Χορευτάκη και Νίκου Μαργαριτάκη.
Την Κυριακή κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Έλος όπου και ξεκίνησε η γιορτή του καστάνου πριν από αρκετές δεκαετίες και ήταν η πρώτη φορά που τιμήθηκε παραγόμενο προϊόν στο νομό και σε ολόκληρη την Κρήτη, ίσως και σε όλη την Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Κισάμου, Μιχαήλ Μουντάκης. Ακολούθησε τραγούδι από μαθητές και εκπαιδευτικούς του δημοτικού σχολείου  Έλους και παραδοσιακό γλέντι από τον Νίκο Καρκάνη και το συγκρότημα του. Συμμετείχαν επίσης οι παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι του Γιάννη Αγιασμενάκη από τα Χανιά και της Άλκηστις Ξηρουχάκη από το Καστέλι, ενώ λειτούργησε υπαίθρια έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και προσφέρθηκαν εν αφθονία ψητά κάστανα, τσικουδιά και κρασί.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα