Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Φωτογραφία και τυπογραφία έρχονται κοντά με ένα “κλικ” στο ΚΑΜ

» Στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας “Η δύναμη της εικόνας – Έκθεση για το Μουσείο Τυπογραφίας”

Τους παράλληλους βίους τυπογραφίας και φωτογραφίας -την ιστορικότητα της πρώτης αλλά και την αδιαμφισβήτητη δύναμη της δεύτερης- φέρνει στο προσκήνιο η έκθεση φωτογραφίας “Η δύναμη της εικόνας – Έκθεση για το Μουσείο Τυπογραφίας”, που εγκαινιάστηκε χθες στο Μεγάλο Αρσενάλι – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).

Στην έκθεση, που διοργανώνουν το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και η εφημερίδα “Χανιώτικα νέα”, και η οποία θα λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 7 μ.μ. – 11 μ.μ. έως τις 31 Ιουλίου, συμμετέχουν 31 ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι.
Φωτογράφοι που έβαλαν στο “κάδρο” τους το Μουσείο Τυπογραφίας, φωτίζοντας εκθέματα του μοναδικού αυτού στο είδος του Μουσείου στην Ελλάδα.

Φωτογραφικά “κλικ” που μεταφέρουν τον επισκέπτη της έκθεσης στην ατμόσφαιρα του Μουσείου, σε λεπτομέρειες των εκθεμάτων του, αλλά και σε ξεχωριστές στιγμές της μακραίωνης ιστορίας της τυπογραφίας.

Την Πέμπτη το βράδυ, σε συνάντηση γνωριμίας στο ΚΑΜ με τους φωτογράφους οι οποίοι συμμετέχουν στην έκθεση, ο πρόεδρος του Μουσείου Τυπογραφίας και ιδρυτής των “Χανιώτικων νέων”, Γιάννης Γαρεδάκης, αφού τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Μουσείου: «Το Μουσείο Τυπογραφίας λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια και λειτουργεί χάρη στη φιλοτιμία ορισμένων ανθρώπων και το ταπεινό ταμείο των “Χανιώτικων νέων”. Ουδείς μέχρι 2-3 μήνες πριν, σκέφτηκε να βοηθήσει την προσπάθεια αυτή. Στην αρχή που ξεκινούσαμε ζητήσαμε να μας παραχωρηθεί ένας χώρος μέσα στα Χανιά προκειμένου να εγκατασταθεί το Μουσείο. Θα είχε τεράστια επισκεψιμότητα και οικονομική αυτοδυναμία. Δυστυχώς όλοι, δήμαρχοι, υπουργοί κ.λπ., περνούσαν από το Μουσείο, έβλεπαν, θαύμαζαν, υπόσχονταν, έφευγαν και ξεχνούσαν. Αντίθετα η δική σας ανταπόκριση είναι πάρα πολύ συγκινητική γιατί δίνει την ευκαιρία στο Μουσείο να βγει προς τα έξω αλλά και να έρθει σε επαφή με όλους εσάς, των οποίων οι φωτογραφίες φιλοξενούνται στην εφημερίδα – ειδικά την τελευταία σελίδα – κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Όνειρο θα είναι – αν κάποια στιγμή μπορέσουμε και βρούμε χορηγό, γιατί οικονομική δυνατότητα από τη μεριά του Μουσείου δεν υπάρχει – να γίνει με αυτές τις φωτογραφίες και με κάποιες άλλες ακόμα, ένα άλμπουμ ώστε να μείνει αυτή η προσπάθειά σας, η οποία είναι πάρα πολύ αξιόλογη».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν την αγαπημένη τους φωτογραφία και από την ψηφοφορία αυτή θα προκύψουν τρία συμβολικά βραβεία για τις φωτογραφίες που θα ξεχωρίσουν, τα οποία θα ανακοινωθούν κατά την τελευταία μέρα της έκθεσης.

Μιχάλης Πολυχρονάκης

Εμείς οι φωτογράφοι την έχουμε πατήσει με τη νέα τεχνολογία όπως και οι τυπογράφοι. Συνεπώς αισθάνομαι μια συγγένεια μέσα σε έναν χώρο όπως το Μουσείο Τυπογραφίας. Όταν μάλιστα έμαθα ότι το Μουσείο ανοίγει τμήμα φωτογραφίας τσακίστηκα, έτρεξα σπίτι, και δώρισα μια παλιά φωτογραφική μηχανή. Αυτή η αίσθηση της συγγένειας ότι εγώ έχω να κάνω με τους τυπογράφους όπως και οι τυπογράφοι έχουν να κάνουν με εμένα με κινητοποίησε. Κι ενώ το γνώριζα το Μουσείο και το είχα ήδη επισκεφθεί, προσωπικά πήγα δύο φορές στο Μουσείο και φωτογράφησα κι αν μου ξαναδινόταν η ευκαιρία θα ξαναπήγαινα.

Νίκος Καμπιανάκης

Είμαι φωτογράφος πάρα πολλά χρόνια αλλά αυτή ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Το να φωτογραφίζεις την ιστορία μέσα στον δικό της χώρο είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό. Φωτογράφιζες και ένιωθες τους ήχους των μηχανών.
Ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα του κ. Γαρεδάκη, όλοι οι συνάδελφοι έκαναν εξαιρετική δουλειά και χαίρομαι που συμμετείχα κι εγώ.

Ειρήνη Καλαϊτζάκη

Το Μουσείο Τυπογραφίας αποτελεί κόσμημα για τα Χανιά και είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. Δημιουργήθηκε από δύο ανθρώπους που είχαν το όραμα να φτιάξουν μια φωλιά της τυπογραφίας, για να βρει αυτή ένα απάγκιο στο μακραίωνο ταξίδι της. Η πρόσκληση που δέχθηκα να συμμετέχω σε αυτή την πρωτοβουλία έγινε αμέσως πρόκληση για εμένα, όχι τόσο για να κάνω ένα “κλικ” που θα διεκδικήσει κάποια διάκριση όσο για να χρησιμοποιήσω αυτό το “κλικ” ως ένα όχημα για να αναδειχθεί περισσότερο το Μουσείο και να ανακαλύψω κι εγώ κάτι ακόμα από τον “παππού” Γουτεμβέργιο που φωλιάζει σε αυτή τη γωνιά των Χανίων.

Βαγγέλης Οικονομόπουλος

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η τυπογραφία έχει παίξει ένα τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του πολιτισμού κι εδώ στα Χανιά το Μουσείο αλλά και τα “Χανιώτικα νέα” αναδεικνύουν αυτή τη συμβολή ιστορικά. Ήταν επίσης μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς τους φωτογράφους να φωτογραφίσουμε έναν ιδιαίτερο χώρο και εκθέματα που δίνουν πολλά φωτογραφικά ερεθίσματα. Φυσικά ούτε μπορέσαμε να τα φωτογραφίσουμε όλα, ούτε με δύο φωτογραφίες θα μπορούσαμε να αναδείξουμε το μεγαλείο αυτού του Μουσείου. Συστήνω όμως ανεπιφύλακτα σε όλους να το επισκεφτούν και να ζήσουν μια πολύ ωραία εμπειρία.

Μαγδαληνή Βογιατζή

Καταρχάς είναι ένα εξαιρετικό Μουσείο. Είχα πάει και παλαιότερα, είχα δει την έκθεση και είχα παρακολουθήσει και παράσταση, αλλά τώρα διαπίστωσα ότι έχει επεκταθεί. Δεν γνώριζα τις νέες πτέρυγες και βέβαια το τμήμα που είναι αφιερωμένο στη φωτογραφία. Γενικότερα είναι ένα υπέροχο Μουσείο και θα πρότεινα σε όλο τον κόσμο να το επισκεφθεί.

Αρετή Γιαννικάκη

Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Δεν είχα ξαναπάει στο Μουσείο Τυπογραφίας και διαπίστωσα ότι είναι ένα στολίδι για τα Χανιά. Πολύς κόσμος ίσως διαβάζει γι’ αυτό από την εφημερίδα και γνωρίζει την ύπαρξή του, αλλά δεν έχει εικόνα αυτού. Η έκθεση φωτογραφίας είναι ίσως μια καλή ευκαιρία να το γνωρίσουν αλλά σίγουρα θα ήταν καλό να το επισκεφθούν από κοντά.

Δήμητρα Κουφάκη

Μού άρεσε πολύ που συμμετείχα σε αυτή την πρωτοβουλία. Εντυπωσιάστηκα από το Μουσείο και είχε μεγάλο φωτογραφικό ενδιαφέρον. Ήταν μια πολύ ωραία ιδέα και ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Χρυσάνθη Κουλιεράκη

Ήταν τιμή μου που προσκλήθηκα να συμμετέχω σε αυτή την πρωτοβουλία. Είναι πολύ διαφορετικό να πας ως επισκέπτης και τελείως διαφορετικό να πας με έναν σκοπό. Το γνώριζα το Μουσείο αλλά όχι καλά. Από εκεί και πέρα, αυτό που φωτογράφισα ήθελα να μού δώσει ένα ερέθισμα να γράψω γι’ αυτό και γι’ αυτό επέλεξα ως θέμα τις σφραγίδες και τη γραφομηχανή. Μακάρι ο κόσμος να αγκαλιάσει την έκθεση και κατ’ επέκταση το Μουσείο και αυτό να βοηθήσει να γίνει το Μουσείο πιο γνωστό.

Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στο Μεγάλο Αρσενάλι – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) συμμετέχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μουσείου Τυπογραφίας. Πρόκειται για τους (αλφαβητικά):

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Άρτεμις Αρχοντάκη, Μαγδαληνή Βογιατζή, Ιωσηφίνα Γεωργούλη, Αρετή Γιαννικάκη, Κώστας Γλεντουσάκης, Βασίλης Δασκαλάκης, Σοφία Δουλαβέρη, Άσπα Θεοχάρη, Ειρήνη Καλαϊτζάκη, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Νίκος Καλοτεράκης, Νίκος Καμπιανάκης, Νίκος Κατερουδάκης, Χρυσάνθη Κουλιεράκη, Δήμητρα Κουφάκη, Ματθαίος Μακαρόνας, Ελεντίνα Μανατάκη, Στέλλα Μανιουδάκη, Ιωάννης Μαρκογιαννάκης, Χαράλαμπος Μαρουλάκης, Βαγγέλης Οικονομόπουλος, Χρύσα Ορφανουδακη Καπαγιωριδου, Παύλος Μπουζάκης, Αντώνης Παπαγιαννάκης, Μιχάλης Πολυχρονάκης, Δημήτρης Ραμουτσάκης, Στρατός Σολανάκης, Γιώργος Στεφανάκης, Ιωάννης Τσιβουράκης, Αλεξάνδρα Χατζηδάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα