Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Φορείς του AIDS

Ο ρατσισμός πέθανε, ζήτω ο ρατσισμός. Ξεφυλλίζοντας το αλφαβητάρι του AIDS, όλα σταματούν στο πρώτο γράμμα. Α, όπως άγνοια, απομόνωση, αιδώς.
Στη χώρα της ηθικολογίας όπου συντηρητικές οργανώσεις ζητούσαν πριν λίγα χρόνια από την τηλεόραση να μην μεταδίδονται ενημερωτικά σποτ που προέτρεπαν τους νέους να χρησιμοποιούν προφυλακτικό, δεν μπορεί παρά οι αποδιοπομπαίοι τράγοι να είναι οι γυναίκες. Γυναίκες που έγιναν παραβάτες, παράνομες, άρρωστες, από αμέλεια, άγνοια, η περίεργο παιγνίδι της τύχης.
Όσο δεν αποκαλύπτονται, κρυμμένες στους απόρρητους φακέλους των Κέντρων αναφοράς, ζουν <φυσιολογική>> ζωή, -δυστυχώς αναγκαία υποκρισία-. Πολλές αποφεύγουν τις εξετάσεις στα επίσημα κέντρα, άλλες δεν αντέχουν την ωμή αλήθεια και προτιμούν απλώς να περιμένουν, και όσες ανήκουν σε πλουσιότερες τάξεις καταφεύγουν στο εξωτερικό για να σιγουρέψουν την ανωνυμία. Έτσι ακριβής αριθμός δεν υπάρχει στα επίσημα βιβλία.
Τοξικομανείς η μολυσμένες από μεταγγίσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό οι γυναίκες φορείς στην Ελλάδα, έπαψαν πρόσφατα να ανήκουν στις ομάδες χαμηλού κινδύνου. Βλέπουμε  ότι  εμπλέκονται στις ομάδες επικίνδυνης ερωτικής συμπεριφοράς. Δεν είναι οι μοναχικές τοξικομανείς και εκείνες που πόθησαν ένα φευγαλέο φλερτ που ανησυχούν τους ειδικούς, αλλά και σύζυγοι  τοξικομανών και το σπουδαιότερο γυναίκες των οποίων ο σύζυγος είναι αμφίφυλος ( διατηρεί σχέσεις και με άντρες). Αυτές οι περιπτώσεις σταδιακά αυξάνουν στις στατιστικές.
Το 2010 περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν HIV λοίμωξη παγκοσμίως  και από αυτούς 16,8 εκατομμύρια είναι γυναίκες και 3,4 εκατομμύρια είναι κάτω από 15 ετών. (Στοιχεία Βικιπαίδεια)
Στοιχεία επίσης για ανθρώπους που είναι φορείς της λοίμωξης HIV < AIDS >  στην Ελλάδα παίρνουμε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και βλέπουμε ότι την τελευταία πενταετία (2013-17) 3.795 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τον ΗΙV στην χώρα μας. Ενώ ο συνολικός αριθμός των αρρώστων σε όλη τη χώρα, και από παλαιότερα ανέρχεται σε 15.109. Από αυτούς το 82,7% είναι άντρες ενώ στο Νοσοκομείο παίδων< Αγία Σοφία> βρίσκονται 23 παιδιά.
Και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662
Η συνεχής διεύρυνση των ομάδων επικινδυνότητας και ο ορατός κίνδυνος να αυξάνονται οι γυναίκες- φορείς- πιθανόν να ευαισθητοποιήσει  περισσότερο το αρνητικό σε γενικές γραμμές κοινωνικό σύνολο. Στην ευαισθητοποίηση ακριβώς αποβλέπει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος  Υποστήριξης φορέων του ΗΙV γιατί το να ζει  κάποιος, με αυτό το πρόβλημα, πράγματι σημαίνει επικίνδυνη ισορροπία ανάμεσα στον ψυχισμό του φορέα και την κοινωνική του συμπεριφορά. Είναι δύσκολο ας μην το κάνουμε δυσκολότερο με τη στάση μας.
-Είστε φορέας…. Τα μάτια θολώνουν και μέσα σε μια μακρινή οχλοβοή η φωνή του γιατρού συνεχίζει να πυροβολεί. Ο ορίζοντας σκοτεινιάζει γύρω τους, και αισθάνονται ότι το νήμα της ζωής κόβεται. Ατομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί μέσα στο σώμα τους. Ακριβώς τότε είναι που χρειάζονται στήριξη, σωστή αντίδραση και συμπεριφορά μα πάνω απ’ όλα  ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους ένα μεγάλο ατού. Γνωρίζουν πως <χτυπά και πως αντιδρά> αυτός ο ύπουλος εχθρός ενώ νέα φάρμακα κάνουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων λίγο πιο υποφερτή. Με τα όπλα αυτά πολεμούν και ελπίζουν για την τελική νίκη.
Πόσο αλήθεια μπορεί ο γάμος να αποδειχθεί ισχυρός δεσμός για το ζευγάρι όπου ο ένας από τους δύο συζύγους είναι φορέας είναι ένα ζητούμενο. Εκείνο που σίγουρα αλλάζει είναι η σεξουαλική τους ζωή. Και ενώ δίνονται οδηγίες από τους γιατρούς για το πώς μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με ορισμένες προφυλάξεις, ορισμένοι γάμοι διαλύονται βίαια. Όσο για την γυναίκα, τίθεται δακτυλοδεικτούμενη, απορριπτέα, σε κοινωνική απομόνωση. Έτσι   δημιουργούνται ιδιόμορφα οικειοθελή <γκέτο> του ενός ατόμου γένους θηλυκού, που δυστυχώς πληθαίνουν και δέχονται στους κόλπους τους, γυναίκες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων μα και γυναίκες που κυοφορούν το παιδί τους.
Η έγκαιρη διάγνωση της κυοφορίας στη μέλλουσα μητέρα είναι το σπουδαιότερο σε αυτές τις περιπτώσεις τονίζουν οι επιστήμονες, για να μπορέσουν να βοηθήσουν και τη γυναίκα μα και το μωρό της -που έχει 30-50% πιθανότητες να είναι φορέας και να νοσήσει πολύ σύντομα,– με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Η επικρατέστερη άποψη για το πώς δημιουργήθηκε αυτός ο θανατηφόρος ιός, είναι πως έγινε από μεταλλάξεις ιών και ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον ιό της ηπατίτιδας. Η διαφορά είναι ότι ο μεν της ηπατίτιδας μεταδίδετε πιο εύκολα αλλά ούτε το 50% αυτών που προσβάλλονται δεν μένουν φορείς, ενώ στο AIDS είναι μεν μικρότερη η μεταδοτικότητα αλλά όλοι παραμένουν φορείς. Όλοι γνωρίζουν πλέον
ότι ο ιός μεταδίδεται μόνο με το αίμα η το γεννητικό υλικό, και για τον λόγο αυτό μπορούν εύκολα να προφυλαχτούν.
Ζει πολύ μικρό χρονικό διάστημα έξω από το ανθρώπινο σώμα, και καταστρέφεται από τη χλωρίνη και τη θερμότητα. Δεν μεταδίδεται με τις επαφές της καθημερινής ζωής-το αγκάλιασμα, το φιλί, τα δάκρυα, τις τουαλέτες.
Ο ιός υπάρχει στα λεμφοκύτταρα, στον ορό του αίματος και κατά συνέπεια σε κάθε βιολογικό έκκριμα του ανθρώπινου οργανισμού που εμπεριέχει αυτά τα στοιχεία.
Παράλληλα γίνονται συνεχώς έρευνες, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ως το 2030 θα έχει βρεθεί το φάρμακο αυτού του ιού που σύμφωνα με στοιχεία της UNAIDS
1,1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS  το 2015.  Ώσπου  όμως να βρεθεί το πολυπόθητο φάρμακο καλό είναι όλοι όσοι φλερτάρουν με τον ιό, να κάνουν το εμβόλιο κατά του AIDS όπως λένε οι γιατροί, που αγωνιούν για τόσους ανθρώπους που νοσούν, και που πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα