Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Φοιτητές και φοιτητική ζωή στα Χανιά

» Προβλήματα, στέκια, διασκέδαση, ενδιαφέροντα

Διαβάζουν, “βολτάρουν” στην πόλη και διασκεδάζουν στα αγαπημένα τους στέκια.
Ο λόγος για τους φοιτητές των Χανίων. Τους νέους και νέες που σπουδάζουν σε σχολές είτε του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Κουνουπιδιανά, είτε του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) στη Χαλέπα.

Σημείο αναφοράς στον ελεύθερο χρόνο τους, η παλιά πόλη, το ενετικό λιμάνι, η Σπλάντζια, αλλά και το Κουμ Καπί. Δηλαδή, οι περιοχές που βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά (καφέ, μπαρ, μεζεδοπωλεία) της προτίμησής τους.
Αλλωστε, κάθε φοιτητής, μπορεί να βρει το στέκι που ταιριάζει στο γούστο του, είτε είναι ένα μικρό μπαράκι, είτε ένα κλαμπ.
Στις “διαδρομές” μίλησαν τέσσερις φοιτητές και φοιτήτριες για τη φοιτητική ζωή στα Χανιά. Για τα δικά τους στέκια, για τη δική τους ζωή στα Χανιά αλλά και για τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας φοιτητής στα οποία κυριαρχεί αυτό της εύρεσης στέγης.
Για τα “συν” και τα “πλην” της πόλης για έναν φοιτητή.
Αλλά και για τι “λείπει” στους ίδιους από τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία στα Χανιά.
Ακόμα, συζητήσαμε για το πώς η πανδημία επηρέασε τη ζωή τους στην πόλη, δεδομένου ότι αρκετοί ξενοίκιασαν καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν ενοίκιο με τις σχολές κλειστές.
Κάποιοι άλλοι συνήθισαν, με την καραντίνα, περισσότερο τις παρέες στα σπίτια.
Υπάρχουν και φοιτητές που συνδυάζουν σπουδές και δουλειά συνήθως σε κάποιο μαγαζί (καφέ συνήθως) ώστε να είναι σε θέση να πληρώνουν το ενοίκιο του σπιτιού στο οποίο κατοικούν αλλά και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αγγελική «Η ζωή μου στα Χανιά αλλάζει»

Η Αγγελική Βαγδατλή είναι από την Αθήνα και σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και βρίσκεται στο τέταρτο έτος. Είναι από τις φοιτήτριες που συνδυάζουν σπουδές και δουλειά ενώ στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη ζωγραφική και το θέατρο.
Οπως η ίδια μας λέει, μέσα από την εμπειρία αυτών των τεσσάρων χρόνων στην πόλη, «όταν ένας φοιτητής έρθει στα Χανιά, το πρώτο που αντιμετωπίζει είναι το πρόβλημα με τα σπίτια. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο αισιόδοξο αλλά έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα εύρεσης σπιτιών επειδή έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όλα airbnb και τα ενοίκια έχουν ανέβει στα ύψη που δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν οι οικογένειες και φοιτητές αναγκάζονται και εργάζονται μάλιστα για να βγάλουν τις σπουδές τους. Οπότε αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση, η Αγγελική μας λέει ότι υπάρχει έλλειψη σε μαγαζιά για χορό.
«Αυτό είναι το μεγάλο μου πρόβλημα», μας λέει.
Σε ό,τι αφορά τα μαγαζιά που συχνάζουν, σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχουν παρ’ ολα αυτά μαγαζιά που μπορείς να βγεις και να πιεις χαλαρά το κρασί σου, όπως ο Πέρπερας, το Στενό, το Μαμούθ, το Φαγκότο, τα Έπεα».

Τι διαφορές όμως παρατηρεί κατά τα τέσσερα αυτά χρόνια που βρίσκεται στα Χανιά και πόσο έχει αλλάξει και η δική της ζωή στην πόλη;

Η Αγγελική απαντά:
«Όταν πρωτοήρθα στα Χανιά, θυμάμαι να είμαι κάθε μέρα έξω σε μαγαζιά, κάθε μέρα να διασκεδάζω. Δεν ανέβαινα καθόλου στη Σχολή τον πρώτο καιρό. Μετά, είδα ότι πιέστηκε κάπως η κατάσταση και έπρεπε να περάσω τα μαθήματα που είχα αφήσει πίσω. Ανέβαινα στη Σχολή, διάβαζα. Εβγαινα περιορισμένα, δηλαδή περισσότερο τις Παρασκευές και τα Σάββατα».
Η ίδια έχει και άλλες ασχολίες.
«Ασχολούμαι και με άλλα πράγματα. Ασχολούμαι με τον συνδικαλισμό στη σχολή μου. Ζωγραφίζω. Υπάρχουν ασχολίες οι οποίες μου γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο. Τον τελευταίο χρόνο δουλεύω και εγώ σε ένα μαγαζί στα Χανιά».
Για την ίδια από την πόλη λείπει το θέατρο από την πόλη τους χειμερινούς μήνες καθώς κυρίως το καλοκαίρι, όπως επισημαίνει, ανεβαίνουν παραστάσεις.

Υρώ: «Η πανδημία επηρέασε τη ζωή μας»

Η Υρώ Στιβακτάκτη είναι από το Ηράκλειο και σπουδάζει στο 3ο έτος στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οπως η ίδια μας λέει, «γενικά είναι πολύ ωραία πόλη τα Χανιά. Το καλοκαίρι είναι σίγουρα πιο δραστήρια επειδή έχει περισσότερους τουρίστες και είναι περισσότερα μαγαζιά ανοιχτά. Τώρα που έχει αρχίσει και χειμωνιάζει, έχουν κλείσει κάμποσα μαγαζιά, κατά βάση πάνω στο παλιό λιμάνι, περισσότερο τουριστικά αλλά και εμείς πηγαίναμε κατά καιρούς».
Που συχνάζει όμως η παρέα τους;
« Παμε και στην οδό Σαρπηδώνος που είναι τα Δύο Λουξ και το Θρι και στο Κουμ Καπί. Και στα Δικαστήρια πηγαίνουμε καμία φορά: στον Φειδία ή στο Kross στη Νεάρχου».
Πώς περνάει όμως ένας φοιτητής στα Χανιά;
«Αν ένας φοιτητής έχει λεφτά περνάει καλά. Είναι ακριβά τα Χανιά. Είναι περιορισμένα τα οικονομικά μέρη για να πάει κάποιος. Οταν ένας καφές για να καθίσεις κάπου κάνει μέχρι 3,5 ευρώ και ένα ποτό κυμαίνεται στα 8 ευρώ, είναι λίγο δύσκολο να μπορείς να βγεις όσο θέλεις και να μην περιοριστείς».
Η ίδια αναφερόμενη στο πρόγραμμά της σημειώνει ότι «συνήθως ξυπνάω και ανεβαίνω στη Σχολή. Τρώω στη Λέσχη γιατί έχω σίτιση και είναι δωρεάν. Μετά θα κατέβω, μπορεί να πάω και για ένα καφέ. Το βράδυ κατά βάση πηγαίνω Θρι. Και πιο αργά στην “Ελλη”».
Η Υρώ σημειώνει επίσης ότι «το θέμα της στέγασης είναι κλασικό πρόβλημα των Χανίων. Εχει να κάνει με το ότι η πόλη είναι τουριστική. Πάρα πολλά σπίτια δεν δίνονται πλέον σε φοιτητές. Γίνονται airbnb ή ακόμη και αν δοθούν σε φοιτητές, πολλούς φίλους μου το καλοκαίρι τους διώχνουν για να γίνουν τα σπίτια airbnb, βάζει ο σπιτονοικοκύρης τα πράγματά τους σε ένα πατάρι και τους λέει να επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο. Επίσης, τα ενοίκια είναι ακριβά».

Η πανδημία επηρέασε τη ζωή των φοιτητών;

Η Υρώ απαντά:
«Η πανδημία επηρέασε τη ζωή μας. Πάρα πολλοί ξενοίκιασαν και έφυγαν γιατί το να μη μένεις εδώ και να δίνεις 350 ευρώ ενοίκιο το μήνα είναι κάτι το οποίο οι περισσότεροι από ‘μας δεν μπορούμε να το κάνουμε. Εγώ ήμουν εδώ μέσα στην καραντίνα. Είχαμε μείνει ελάχιστοι στην πόλη. Αλλά ήταν άδεια η πόλη από φοιτητές. Τώρα, δεν έχουν επιστρέψει όλοι. Πάρα πολλοί οι οποίοι ξενοίκιασαν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιστρέψουν. Πάρα πολλοί δεν έχουμε χρήματα να ζούμε όπως παλιότερα.

Ειρήνη: «Ο χρόνος είναι περιορισμένος»

Τέσσερα χρόνια βρίσκεται στα Χανιά και η Ειρήνη Γιάννικου η οποία σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Τη ρωτάμε τι της αρέσει στα Χανιά και πώς είναι η ζωή της στην πόλη, με τον συνδυασμό σπουδών και διασκέδασης.
Όπως μας λέει, «επειδή είμαι στην Αρχιτεκτονική, το πρόγραμμά μου είναι περιορισμένο. Μ’ αρέσουν πάρα πολύ τα Χανιά σαν πόλη. Μου αρέσει πάρα πολύ το ότι μπορείς να πας σε πάρα πολλά μέρη με τα πόδια και δεν κουράζεσαι. Μπορεί να πας από το ένα σπίτι στο άλλο αφού όλοι οι φίλοι σου είναι κοντά».
Η Ειρήνη σημειώνει ότι «σπουδάζοντας σε αυτή τη σχολή, ο χρόνος είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Αν θες να κάνεις άλλα πράγματα μέσα στη μέρα σου, είναι πολύ δύσκολο.
Πιέζεσαι πάρα πολύ άμα έχεις ένα άλλο χόμπι, αν ασχολείσαι με κάτι άλλο. Μένει ελάχιστος χρόνος ξεκούρασης και για να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν. Δεν προλαβαίνω με τίποτα να πάω για ένα καφέ μέσα στη μέρα. Οπότε αναγκαστικά θα βγω το βράδυ και μετά θα μειώνεται ο χρόνος που θα κοιμάμαι. Αλλά δεν είμαι από τους ανθρώπους που μπορώ να κάνω όλη μέρα εργασία και να είμαι μέσα στο σπίτι και μετά να κοιμηθώ και να ξυπνήσω την επόμενη μέρα να πάω στη Σχολή. Θέλω να βγω έξω».
Η Ειρήνη παρατηρεί ότι τώρα που είναι χειμώνας και αρκετά μαγαζιά κλείνουν, κατά τις καθημερινές τουλάχιστον, «ζωή το βράδυ δεν υπάρχει. Μόνο Παρασκευές και Σάββατο περισσότερο. Οπότε θέλει κάποιος να βγει έξω, να κάνει τη βόλτα του, και είναι έξω ερημιά».
Το θέμα της εύρεσης σπιτιών είναι και για την Ειρήνη ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για τους φοιτητές στα Χανιά.
«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που έχει ένας φοιτητής όταν έρχεται στα Χανιά για να σπουδάσει, δηλαδή το να βρει σπίτι να μείνει. Μπορεί το σπίτι να είναι στο airbnb και για το λόγο αυτό να πρέπει ο φοιτητής να φεύγει το καλοκαίρι. Ετσι, θα πρέπει να διαχειριστεί και τις μετακομίσεις».
Η Ειρήνη σημειώνει ότι ένας φοιτητής πολλές φορές «αναγκάζεται να δουλέψει για να μπορέσει να πληρώνει το ενοίκιο αλλά πολλές φορές συνδυάζοντας και δουλειά και Σχολή, ένα από τα δύο δεν θα του βγει. Οπότε θα αναγκαστεί να μείνει περισσότερα χρόνια στα Χανιά ή να αφήσει κάτι πίσω».

Τριαντάφυλλος: «Τα Χανιά είναι μικρή και ζεστή πόλη»

Ο Τριαντάφυλλος Κυριαλάνης, βρίσκεται επίσης στα Χανιά εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι φοιτητής στο τέταρτο έτος στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ), πρώην ΤΕΙ, στη Χαλέπα.
Ο Τριαντάφυλλος που κατάγεται από την Αλεξανδούπολη, μας λέει:
«Η πόλη μ’ αρέσει πάρα πολύ. Είμαι από την Αλεξανδρούπολη που είναι και αυτή μια μικρή πόλη. Μ’ αρέσουν πιο πολύ τα Χανιά. Είναι μικρή και ζεστή πόλη».
Στον ίδιο αρέσει και η ηρεμία του χειμώνα στα Χανιά.
«Η πόλη τον χειμώνα είναι ήρεμη. Και αυτό εμένα μ’ αρέσει. Θα βγω πιο χαλαρά και πιο ήρεμα. Θα πάω σε συγκεκριμένα μαγαζιά. Και θα ασχοληθώ με τη σχολή μου στο ΤΕΙ».
Ο φοιτητής σημειώνει ότι τον χειμώνα είναι λιγότερα τα μαγαζιά που μπορεί να πάει.
Οσο για τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας φοιτητής στα Χανιά, ο Τριαντάφυλλος μας λέει και αυτός για αυτό της στέγης.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σε ό,τι αφορά τις εστίες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, «υπάρχουν λίγα δωμάτια και αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα για να νοικιάσεις σπίτι, αναγκαστικά θα δουλέψεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα