Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΑ ΝΕΑ

Αγαπητοί φίλοι,
καλώς ήρθατε στον καινούργιο χρόνο. Εύχομαι να είναι ευτυχισμένος, να σας χαρίσει υγεία, προκοπή και σε εσάς και στις οικογένειές σας. Συνήθως στο τέλος κάθε χρόνου, κάνει ο καθένας μας απολογισμό για τον χρόνο που πέρασε. Τι έκαμε, τι δεν έκαμε, τι θέλατε να κάνετε και δεν το κάνατε. Σε μένα είναι λίγο πιο δύσκολο γιατί πρέπει να κάμω απολογισμό για 12 χρόνια.
Τόσα χρόνια ήμουν πρόεδρος της Φιλοτελικής Πολιτιστικής Εταιρείας Χανίων, «Ο Φάρος». Ξεκινήσαμε από τον χώρο που μας παραχώρησε η Μητρόπολη. Ύστερα νοικιάσαμε ένα γραφείο στη Μυλωνογιάννη και τελικά λόγω… χρημάτων καταλήξαμε στην Πελεκαπίνα, φιλοξενούμενοι από τον Γιάννη Καλορμάκη. Πραγματοποιήσαμε αρκετές εκθέσεις γραμματοσήμων. Συνεργαστήκαμε με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Εγώ προσωπικά και σαν μέλος του Δ.Σ. του, δώρισα πολλές φορές γραμματόσημα για τα παιδιά που παρακολουθούν εκεί μαθήματα. Ξεκίνησα την προσπάθεια για διάδοση του Φιλοτελισμού, κάνοντας μαθήματα στα διάφορα σχολεία και τώρα τελευταία στην Παιδική Βιβλιοθήκη, κάθε Σάββατο στις 11.00. Επιπλέον κάνω μία πρόσφορα σε όσα παιδιά θέλουν να μου γράψουν τι επιθυμούν και εκπληρώνω την επιθυμία τους. Μπορώ να πω ότι προσπάθειες έγιναν και γίνονται.
Τον επόμενο μήνα έχουμε τις προγραμματισμένες εκλογές. Αποφάσισα λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια να μην συνεχίσω σαν πρόεδρος του Συλλόγου κι έτσι να δώσω την ευχαρίστηση και τη χαρά σε νεότερους να δοκιμάσουν. Εγώ βέβαια, δεν σταματώ καμία από τις δραστηριότητές μου, μάθημα για τα παιδιά κάθε Σάββατο, τη σελίδα μας τα Φιλοτελικά Νέα, κάθε πρώτη του μήνα στα Χανιώτικα Νέα και την προσφορά γραμματοσήμων σε παιδιά.
Επί τη ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, το Διοικητικό Συμβούλιο που με «ανέχθηκε» τόσα χρόνια, για τη συνεργασία τους και για τη συμμετοχή τους σε ό,τι τους ζητήθηκε. Εύχομαι και πιστεύω ο Σύλλογός μας να συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη διάδοση του Φιλοτελισμού.

Με φιλοτελικούς χαιρετισμούς,
Ο πρόεδρος της Φιλοτελικής Πολιτιστικής Εταιρείας Χανίων «Ο Φάρος»
Πολύκαρπος Αποστολάκης
Τηλ.: 6974167710

Γραμματόσημα που λένε κάλαντα
Γραμματόσημα που ψάλλουν τα ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα μέσω γραμμωτού κώδικα (QRC) διατίθενται στα ΕΛ.ΤΑ., που είναι μάλιστα και αυτοκόλλητα. Πρόκειται για τα γραμματόσημα της νέας αναμνηστικής σειράς «Χριστούγεννα των Παιδιών», σε τευχίδια των 10 αυτοκόλλητων γραμματοσήμων, για αλληλογραφία εσωτερικού ή εξωτερικού.
Τα γραμματόσημα περιλαμβάνουν γραμμωτό κώδικα τεχνολογίας δύο διαστάσεων, τον οποίο μπορούν να «διαβάσουν» τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας.
Σκοπός είναι μαζί με την αλληλογραφία να ταξιδέψουν τα ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο. Τα κάλαντα στη σειρά γραμματοσήμων «Χριστούγεννα των Παιδιών» ψάλλει η Παιδική Χορωδία Τυπάλδου.

…και ο Αγ. Βασίλης στον Φιλοτελισμό

Λόγω της ημέρας και την καινούργια χρονιά που μόλις ήρθε το θέμα μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο εκτός από τον Άγιο Βασίλη.
ο «Σάντα Κλάους των Άγγλων,
ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων,
ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών,
ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών,
ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» των Κινέζων,
ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων και
ο «Babbo Natale» των Ιταλών.

Για όλους τους Χριστιανούς ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στον συνάνθρωπο.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια, γένια και συνοδευόταν πάντα από τους φίλους τους, τους Τάρανδους.
Πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 378. Η επόμενη ημέρα 1 Ιανουαρίου του 379, ημέρα της κηδείας του, θεωρήθηκε ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά.
Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς εκτός από τις ευχές στο σπιτικό που ψάλονται αναφέρονται και στον Μέγα Βασίλειο.
Στη Δύση ο Άγιος Βασίλειος έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Στην ιστορία του οποίου οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων (τάρανδοι, έλκηθρο, μεγάλες κάλτσες).
Στα Ελληνικά δεδομένα η μετατροπή αυτή έγινε περίπου στη δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό από τους «συγγενείς» μετανάστες που με τις ευχητήριες κάρτες τους έφεραν τον «Δυτικό» Άϊ-Βασίλη.
Η μορφή του Αγίου Βασιλείου δεν θα μπορούσε να μην έχει αποτυπωθεί σε γραμματόσημα από διάφορες χώρες του κόσμου. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό που προσφέρει σε Φιλοτελιστές καθώς και μικρούς και μεγάλους, μαθήματα χαράς και αγάπης.
Ενδεικτικά παρουσιάζουμε Φεγιέ και γραμματόσημα που αφορούν τον Άγιο των παιδιών και της χαράς.

Τις καλύτερες Ευχές για καλή
φιλοτελική χρονιά
Ελευθερία Δούκα

 
τα Φιλοτελικά δωράκια μου με παραστάσεις από άγρια ζώα, πουλιά, ποδόσφαιρο, αθλητισμός, αστροναύτες, λουλούδια, παραμύθια και πεταλούδες, συνεχίζονται.
Το μόνο που έχετε να κάνετε να μου στείλετε (όσες φόρες θέλετε) τα στοιχεία σας στην εξής διεύθυνση:
Πολύκαρπος Αποστολάκης
Γιάννη Ρίτσου 10
Τ.Κ. 73136, Χανιά
Τηλ.: 6974-167710

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: θερμή παράκληση γράψτε μου δυο λεξούλες, μην μου στέλνετε κενούς φακέλους.

ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΑΝΙΩΝ “Ο ΦΑΡΟΣ”
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί φίλοι,
καλή χρονιά με υγεία και προκοπή σ’ εσάς και στις οικογένειές σας.
Στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.30 στο Ξενοδοχείο “ΑΡΚΑΔΙ” (πλατεία 1866) θα κόψουμε τη βασιλόπιτα. Ελάτε με την οικογένειά σας και τους φίλους σας. Σας υποσχόμαστε ότι θα περάσουμε πολύ όμορφα.
Η παρουσία σας στην πρώτη εκδήλωση του συλλόγου μας για τη νέα χρονιά, θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.
Το Δ.Σ. του Σ­υλλόγου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα