Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Φεστιβάλ γης: Άνθρωποι και προϊόντα

Ιούλιος 2023 (26 έως 29)
Χανιά, τόπος να ’ρθεις
Χανιά, τρόπος να ζεις

Μα τι ωραίος “καταπράσινος τίτλος” ευανάγνωστος πάνω στους τρυφερούς βλαστούς των δέντρων…
Μια “ανοιχτή γιορτή” της Πράσινης Ζωής και όχι μόνο. Όλοι οι υπότιτλοι, κομίζουν τ’ αρώματα και τις γεύσεις των προϊόντων, τη χαρά των αισθήσεων, πρόσφορων να ζήσουν τη “φτερωτή εμπειρία”! Των βιωμάτων την εμπειρία, διαδραστικά, εποπτικά, άμεσα!
Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και βεβαίως όλοι οι Δήμοι του Νομού, παρόντες με φιλοδοξία και όραμα! Η επιτροπή οργάνωσης, ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, η κα Μαρία Πετραντωνάκη, ο κ. Δημήτρης Μουντάκης, θεσμικές οντότητες, για ν’ αναφέρω λίγα ονόματα σημαντικά και με την έννοια της άοκνης προσπάθειας με την οποία έσκυψαν στο σπουδαίο εγχείρημα! Με γνώση – ευθύνη και κόπο, «όχι για μιαν απλή έκθεση προϊόντων, αλλά μια ολιστική προσέγγιση των Χανίων». Καθώς τόνισε ο κ. Καλογερής αντιπεριφερειάρχης, αποστροφή που μου άρεσε εξαιρετικά!
Γιατί πράγματι, η Χανιωτόπολη τέμνεται χρονικά, ίσαμε να φτάσει στον… “ευλογμένο βρασμό” της Μινωικής χύτρας, τ’ αγριόχορτα της Λεβεντογέννας, τον πανάρχαιο αμπελώνα της με το μυρωδικό κρασί, το μέλι, το τυρί, τη ρακή, τον γλυκό και ζωογόνο “εσπεριδοειδή χυμό”. Όλους, όλους τους θησαυρούς των γόνιμων και φιλόξενων χωμάτων του Κρητικού όλου! Στην περίπτωσή μας, του χανιώτικου όλου! Εννοείται, ότι ο πολιτισμός είναι εδώ!! Ο αρχέγονος ήχος, ο χορός, τα λαογραφικά καθέκαστα, είναι εδώ!
Κάθε Δήμος το περίπτερό του, τις ευγενικές αναφορές στα ιδιώματά του, ανάδειξη και προβολή της γενέθλιας φυσιογνωμίας, ως “Ιερή αποκλειστικότητα” των ανθρώπων του.
…Δεν μπόρεσα να βρεθώ στα εγκαίνια του φεστιβάλ. Πέμπτη βράδυ όμως, είχα την ευκαιρία και τη χαρά, να παρακολουθήσω όλο το πρόγραμμα. Από την Τετάρτη των εγκαινίων εξ άλλου, το παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Νικόλας Σεγρεδάκης και Βαγγελιώ Ξηρουχάκη, με τα “Στιγμιότυπά” τους, συνεντεύξεις μικρές, λόγο με δροσιά και χιούμορ, ώστε να ρέει ο χρόνος ευχάριστα και ουσιαστικά.
Έξοχη η ιδέα του αργαλειού στο Λύκειο Ελληνίδων με την ύφανση όλων!
Μοναδικό το “ένθετο” με τη διατροφή των Μινωιτών, παρούσα!
Απαράμιλλο το ντοκιμαντέρ “Αγρια Χόρτα” στο οποίο με μια “διατροφική αυθεντικότητα” αποδίδεται η αγιασμένη εποχή της ανάγκης, με τη δημιουργό κα Μπικάκη Κατερίνα και με τους σχετικούς επιστήμονες κ. Κων/νο Οικονομάκη, κ. Κων/νο Χαρτζουλάκη, κα Φουρναράκη να επεξηγούν. Έχω -έτοιμο από την Τρίτη το κείμενο του φίλου μου του Κωστή Χαρτζουλάκη- πόνημα θαυμάσιο για τα άγρια χόρτα, αλλά λόγω φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στις Αφορμές μου την άλλη Δευτέρα, 7/8.
Εύγλωττη και νοσταλγική η έκθεση με 16 φωτογραφίες, η περιήγηση όλων για ευχές χαμόγελα, κεράσματα… βιωματικά εργαστήρια για παιδιά.
Τέλος υπέροχη -πάλι- η εμφάνιση της “ΟΚΤΑΒΑ”, που έκλεισε την “πανηγυρική βραδιά” με έντεχη μαγεία! Ο Γιάννης ο Ψαρουδάκης μαέστρος και ψυχή της ομάδας του, “βρήκαν” μαζί τις καρδιές του κόσμου με αρκετά από τα κορυφαία τραγούδια των Ελλήνων!
Τιμητικά εξάλλου ο κ. Ζερβός απέδωσε τον “Ακροβάτη” των Χαΐνηδων και ο κ. Γ. Χαχλάκης αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού στη Κίσσαμο, με φτερουγίσματα Σμυρνέικα, “κάντα σκάλα τα μαλλιά σου, κάντα σκάλα ν’ ανέβω”… Ωραία βραδιά! Όπως όλες! Το Σάββατο έκλεισε το φεστιβάλ. Και του χρόνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα