Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

“Φέσια” από παρόχους ενέργειας και σε δήμους της Κρήτης

Οι καθυστερημένες αποδόσεις των δημοτικών τελών από τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στους Δήμους έχουν αρχίσει να βάζουν… “φωτιά” στα οικονομικά των ΟΤΑ και στα Χανιά.
Παρότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους μεγάλους αστικούς Δήμους του λεκανοπεδίου τους τελευταίους μήνες επεκτείνεται και στους Δήμους της Περιφέρειας.
Την ανησυχία του εκφράζει ο δήμαρχος Πλατανιά και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιάννης Μαλανδράκης από τον κίνδυνο να επεκταθεί η καθυστέρηση στο σύνολο σχεδόν των Δήμων.
«Το πρόβλημα είναι έντονο στην Αθήνα όπου ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει πάει σε εναλλακτικούς ιδιώτες πάροχους που έχουν δημιουργήσει ένα συσσωρευμένο και μεγάλο χρέος προς τους Δήμους. Όταν παρακρατείς τα χρήματα που εισπράττεις ως δημοτικά τέλη και δεν τα δίνεις στους Δήμους υπάρχει σοβαρό θέμα. Πολλοί Δήμοι στους οποίους οφείλονται μεγάλα ποσά έχουν προχωρήσει σε αγωγές ζητώντας μάλιστα και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις και τα ανάλογα πρόστιμα να επιβληθούν στο φορέα.

Στην ΠΕΔ το θέμα άρχισε να μας απασχολεί από το 2021 όταν άρχισε να υφίσταται το πρόβλημα και έχουμε ενημερώσει σχετικά την ΚΕΔΕ για την μη απόδοση τελών» αναφέρει στα “Χ.ν.” ο κ. Μαλανδράκης.
Στον Δήμο Πλατανιά οι καθυστερημένες αποδόσεις δημοτικών τελών από ιδιώτες πάροχους φτάνει στις 70-80.000 ευρώ, ένα ποσό όχι μεγάλο για την ώρα αλλά σίγουρα όχι αμελητέο.
«Δραστηριοποιούνται και στο Νομό μας αρκετές τέτοιες εταιρείες απλά επειδή δεν έχουν τόσο μεγάλο πελατολόγιο όπως στην Αθήνα το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Αν όμως αυτό θα συνεχιστεί το 1ο εξάμηνο του 2022 θα υπάρξει υστέρηση τελών που έχουν εισπραχθεί από τους παρόχους. Οι οφειλές σε εμάς υπολογίζονται σε 70.000-80.000, χρήματα που ο δημότης έχει αποδώσει και ο ιδιώτης πάροχος δεν τα έχει καταβάλλει. Η ΔΕΗ που ήταν και παραμένει ο βασικός πάροχος εντός δύο μηνών – κάνοντας και τους συμψηφισμούς- αποδίδει τα χρήματα. Υπάρχει μια τακτικότητα στις πληρωμές της. Τα ΕΛΤΑ- ενέργεια το ίδιο. Υπάρχουν ιδιώτες πάροχοι που αποδίδουν μια φορά τον χρόνο (Οκτώβρη ή Νοέμβρη) προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη ρευστότητα των Δήμων» λέει ο κ. Μαλανδράκης συμπληρώνοντας πως ο Δήμος Πλατανιά έχει στείλει σχετικό έγγραφο σε συγκεκριμένο πάροχο προκειμένου να ξεκινήσει να αποδίδει τα δημοτικά τέλη.
«Έχουμε και άλλα θέματα. Υπάρχουν πολίτες που εγγράφονται σε ένα πάροχο, μετά από λίγους μήνες αποφασίζουν να πάνε σε άλλο πάροχο και δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στον παλιό πάροχο. Ο τελευταίος σου στέλνει τα σχετικά έγγραφα ότι δεν εισέπραξε δημοτικά τέλη και ο κάθε Δήμος να βρει τρόπο για το πως θα εισπράξει αυτά τα χρήματα! Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να δούμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα