Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Φαράγγι της Σαμαριάς: Συνάντηση Τοπικών Φορέων για την πρόληψη πυρκαγιών

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Τοπικών Φορέων του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου «TREEADS/ Horizon 2020» την Τετάρτη στις 26 Οκτωβρίου στο ΜΑΙΧ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για έργο που αποτελείται από 47 εταίρους, από 14 ευρωπαϊκές χώρες και την Ταϊβάν.

Όπως σημείωνεται «στη συνάντηση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΜΑΙΧ, διάφοροι εκπρόσωποι φορέων από το Δήμο Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, τη Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, το ΕΚΑΒ Χανίων, τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και ΠΠ Δυτικής Κρήτης, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και οργανισμοί και επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο έργο. Ταυτόχρονα, η συνάντηση μεταδόθηκε και διαδικτυακά, ώστε να παρακολουθηθεί και από εταίρους που εδρεύουν στο εξωτερικό. Την Κρήτη εκπροσώπησε και η Ερευνητική Εταιρεία “Adrestia”, η οποία επίσης έχει συμμετοχή στο έργο».

Το πρόγραμμα «TREEADS» αφορά, μεταξύ άλλων, όπως εξηγείται σχετικά «την επιτυχημένη πρόληψη και ανίχνευση πυρκαγιών στην πιλοτική περιοχή του φαραγγιού της Σαμαριάς και αποσκοπεί στην άμεση ετοιμότητα και έγκαιρη ανταπόκριση σε τέτοιες φυσικές καταστροφές, ενώ μελετά και την προβλεπόμενη αποκατάσταση και προσαρμογή. Στην προαναφερθείσα συνάντηση, περιεγράφηκαν τα πραγματικά προβλήματα και κίνδυνοι που αφορούν την εμφάνιση πυρκαγιάς στην περιοχή του Φαραγγιού ενώ ενημερώθηκαν και οι υπεύθυνοι φορείς για τις διαθέσιμες τεχνολογίες και προβλεπόμενες “λύσεις” που προωθεί το έργο. Με την αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορέων και εταίρων, συζητήθηκαν οι καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής που προάγει το έργο, και οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των δράσεων παρακολούθησης και ανίχνευσης πυρκαγιών, τον περιορισμό και κατάσβεση αυτών καθώς και τη διαχείριση και αποτελεσματική απομάκρυνση επισκεπτών από το Φαράγγι».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα