Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020

Φάιμαν: Να θέσει και η Γερμανία ανώτατα όρια στην υποδοχή προσφύγων

Μία ημέρα πριν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ”, ζητά εκ νέου από τη Γερμανία να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο.

Η Γερμανία πρέπει,επίσης,να ανακοινώσει έναν αριθμό προσφύγων τον οποίο είναι έτοιμη να δεχθεί από τη Συρία και την Τουρκία, αναφέρει, προσθέτοντας πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει σαφήνεια από το Βερολίνο, διότι διαφορετικά οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να κατευθύνονται προς τη Γερμανία.

Εάν η Γερμανία λάβει ως πρότυπο την αυστριακή “τιμή αναφοράς” (ανώτατο όριο), θα μπορούσε να ανακοινώσει “περίπου 400.000 πρόσφυγες ως μερίδιο” που της αναλογεί, αλλά ενόσω δεν το κάνει οι πρόσφυγες θα συνεχίζουν να πιστεύουν πως έχουν ελεύθερη διέλευση, επισημαίνει ο Βέρνερ Φάιμαν.

Η αυστριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα μέσα Φεβρουαρίου πως θα δέχεται μόνον 80 αιτήσεις ασύλου την ημέρα και θα επιτρέπει τη διέλευση μόνον 3.200 προσφύγων από το αυστριακό έδαφος με προορισμό άλλες χώρες, ενώ μέσα στο 2016 θα δεχθεί συνολικά 37.500 αιτήσεις ασύλου, έπειτα από τις 90.000 που είχε δεχθεί την περασμένη χρονιά.

Ενόψει της κριτικής που έχει ασκήσει η Ευρωπαική Επιτροπή στην Αυστρία για παραβίαση από μέρους της του Ευρωπαϊκού Δικαίου με την επιβολή ανώτατων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν αποκλείει, όπως σημειώνει στη συνέντευξή του, να υπάρξει μία νομική διαμάχη με την Επιτροπή για το θέμα αυτό, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, η κυβέρνησή του παραμένει “συνεπής” στην απόφασή της.

Από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Βέρνερ Φάιμαν αναμένει κατά πρώτο, μία καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, όπου, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να καταπολεμηθούν από κοινού οι διακινητές και να γίνεται επαναπροώθηση εκείνων στους οποίους δεν θα χορηγείται άσυλο, ενώ, κατά δεύτερο πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στην ελεύθερη διέλευση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες