Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ευθύνες στην κυβέρνηση για “ακρίβεια και αγρότες” στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά

Με ευθύνες στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, τη διαχείριση σε θέματα του πρωτογενή τομέα, της παιδείας και της υγείας η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Παρασκευής στα Χανιά. Κεντρικοί ομιλητές ο βουλευτής Παύλος Πολάκης, η ευρωβουλευτής Ελένη Κουντουρά και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Νικόλας Φαραντούρης.

Αρχικά ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για «εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα και είδη διατροφής και όχι μόνο αυτά» και στο θέμα της παιδείας και της υγείας μίλησε για « ένα τεράστιο πισωγύρισμα» και για «ιδεοληπτική εμμονή να της κυβέρνησης να μετονομάσει τα κολέγια του ορόφου μιας πολυκατοικίας σε πανεπιστήμια».

Ξεχωριστά για τη δημόσια υγεία παρατήρησε ότι συνεχίζεται «η διάλυση της που θα αποκτήσει επιταχυνόμενους ρυθμούς με τον κ. Γεωργιάδη που δήλωσε καθαρά ότι θα προχωρήσει στην απόλυση των 6000 συμβασιούχων που με ατομικές συμβάσει από το 2017 δουλεύουν σε σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα των Νοσοκομείων και θα φέρει εργολάβους με διπλάσιο κόστος. Απερίγραπτη η δήλωση του ότι θα κάνει το παράνομο “φακελάκι” το “λαθρεμπόριο” νόμιμο εμπόριο με τα απογευματινά ιατρεία για αυτούς που μπορούν να το πληρώσουν. είναι σαφές ότι η αλαζονία του 41% έχει οδηγήσεις τον κ. Μητσοτάκη σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς για τη χώρα.»

Για το αγροτικό είπε πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γαλλία ανάγκασαν την κυβέρνηση Μακρόν να εξαγγείλει μέτρα 600 εκ. ευρώ για την ενίσχυση τους και συμπλήρωσε πως « αντίστοιχα μέτρα πρέπει να παρθούν και στην Ελλάδα ξεκινώντας από τον ανασχεδιασμό της ΚΑΠ. Αυτό που ζούμε τώρα οφείλεται στο ότι κυβερνάει η ΝΔ από το 2019 και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αντιπαρατεθεί στο σχεδιασμό για μείωση των πόρων από την ΚΑΠ! Για αυτό και φέτος οι αγρότες μας πήραν 240 εκ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι.» Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρα ανακούφισης ανάμεσα τους το πλαφόν τον 7 λεπτόν για το αγροτικό ρεύμα.

Στο ζήτημα της ενέργειας υποστήριξε:

• Πρέπει να επανέλθει στο δημόσιο το 51% τουλάχιστον της ΔΕΗ διαφορετικά δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική καθώς αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ σέρνει το χορό της κερδοσκοπίας και ακολουθούν οι πάροχοι.

•Στα καύσιμα θα πρέπει να επανέλθουν τα ΕΛΠΕ στον έλεγχο του δημοσίου. Χωρίς το ένα από τα δύο διυλιστήρια της χώρας στον έλεγχο του δημοσίου δεν μπορούμε να έχουμε πολιτική για τα καύσιμα.

• Έχουμε το μεγαλύτερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στην Ε.Ε 780 ευρώ ο τόνος. Μόνο οι Ολλανδοί μας περνάνε όλες οι άλλες χώρες το έχουν κατεβάσεις. Πρέπει να το μειώσουμε να το κατεβάσουμε στα 400 ευρώ ο τόνος που επιτρέπει η Ε.Ε.

•Να επανέλθει το πλαφόν στο διυλιζόμενο βαρέλι. Τα δύο διυλιστήρια Motor Οil και ΕΛΠΕ έχον εκτινάξει και πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας το ποσοστό κέρδους ανά διυλιζόμενο βαρέλι. Δηλαδή εκεί που ήταν 7-9 δολάρια έχει φτάσει στα 35 δολάρια και αυτό εκτινάσσει τι τιμές. Το πιο προκλητικό οι Κύπριοι που παίρνουν καύσιμα από τα δικά μας διυλιστήρια επειδή έχουν μικρότερο φόρο και δεν πουλάνε με τόσο μεγάλο ποσοστό κέρδους έχουν το καύσιμο 1,32 και εμείς 1,80 στην Αθήνα.

Κατέληξε με τα super market που τα χαρακτήρισε την «τρίτη μεγάλη πληγή. Οι τύποι δεν έχουν μέτρο έχουν εκτινάξει τις τιμές και το λιανεμπορικό και το χονδρεμπορικό κέρδος εκεί που δεν πάει άλλο! Οι έλεγχοι του Σκρέκα είναι για τα μάτια του κόσμου. Όταν βάζεις πρόστιμο σε σε μια εταιρεία με βάση το τζίρο του καταστήματος είναι σαν να τους …γαργαλάς. Γιατί δεν τους βάζεις με βάση το τζίρο σε εθνικό επίπεδο ;».

ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ

Από τη μεριά της η ευρωβουλευτής κ. Έλενα Κουντουρά κάλεσε τους Κρητικούς να ψηφίσουν μαζικά στις Ευρωεκλογές. «Είναι πολύ σημαντικές εκλογές όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη γιατί θα γίνει αναμέτρηση δυνάμεων. Είναι σημαντικό οι Έλληνες ειδικά οι νέοι άνθρωποι να πάνε να ψηφίσουν. Είναι σημαντικό να μην απέχετε αλλά και να στηρίξετε αυτούς που πιστεύετε ότι μπορούν να βοηθήσουν τη ζωή σας . Αυτές οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές για όλη την Ευρώπη ώστε να μην ανέβουν οι ακροδεξιές δυνάμεις αλλά να ανέβουν οι προοδευτικές δυνάμεις που έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και νοιάζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βελτίωση της ζωή σας» δήλωσε απευθυνόμενη στους πολίτες.

Ακολούθως ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Νικόλας Φαραντούρης μίλησε για τη σημασία της στήριξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Η Κρήτη διαθέτει “διαμάντια του στέμματος”, πανεπιστήμια με εξωστρέφεια, με εξαιρετικούς αποφοίτους που προάγουν την καινοτομία την έρευνα και τη γνώση και πρέπει πάση θυσία η Κρητκή κοινωνία να τα υπερασπιστεί και να τα περιφρουρήσει από την υποστελέχωση, την απαξίωση και την υποχρηματοδότηση».

Και ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε στην ακρίβεια. «Είμαστε η χώρα με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας μεσοσταθμικά, με τις υψηλότερες ανατιμήσεις στο ράφι του super market, με τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων 9% όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος τρέχει με 4% και η χώρα με τα λιγότερα μέτρα για την περιφρούρηση του καταναλωτή! Η χώρα που έχει εισπράξει τους υψηλότερους μέσους φόρους! Έχουν εισπραχθεί 7 δις παραπάνω έμμεσοι φόροι από το ΦΠΑ γιατί όσο αυξάνουν οι τιμές αυξάνεται και το “καπέλο” από το ΦΠΑ και δεν έχει τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη στοιχειώδη μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο κίνησης και σε βασικά αγαθά όπως έχουμε προτείνει και όπως έχουν κάνει οι περισσότερες χώρες τη Ευρώπης».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα