Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για την υποβάθμιση της Νέας Χώρας (βίντεο)

» Επισημάνσεις στη συνέλευση του “Εξωραϊστικού Συλλόγου” χθες βράδυ.

Την υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους κατήγγειλαν οι κάτοικοι της Νέας Χώρας που το βράδυ της Παρασκευής συμμετείχαν στην συνέλευση που πραγματοποίησε ο “Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Χώρας”.
Για περίπου 2:30 ώρες οι κάτοικοι παρέθεταν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη συνοικίας τους, ενώ στο στόχαστρο τους βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές οι παρευρισκόμενοι αντιδήμαρχο κ. Τ. Αλόγλου και Μ. Καλογριδάκης και ο πρόεδρος του ΔΛΤΧ κ. Μ. Κοτσιφάκης.
Τα μέλη της δημοτικής αρχής στις τοποθετήσεις μίλησαν για ευθύνες των κρατικών υπηρεσιών και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κεντρική νομοθεσία αποποιούμενοι κάθε ευθύνη.
Το “παρών” στη συνέλευση έδωσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Χαράλαμπος Λουτσέτης και Ειρηναίος Μαράκης.

Ειδικότερα την κεντρική εισήγηση από τη μεριά του Συλλόγου έκανε ο κ. Τάσος Δημολίτσας και οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι ανέπτυξαν πάνω σε αυτές ερωτήσεις, τοποθετήσεις, απόψεις. Πιο συγκεκριμένα:

• ΟΜΠΡΕΛΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ: Κάτοικοι επισήμαναν πως έχει καταληφθεί το σύνολο σχεδόν της παραλίας με ελάχιστες ελεύθερες θέσεις, με μη τήρηση των 5 μέτρων τα ομπρελοκαθίσματα από την ακτογραμμή κα. Τόσο ο κ. Αλόγλου όσο και ο κ. Καλογριδάκης σημείωσαν πως την αποκλειστική ευθύνη φέρει η “Κτηματική Υπηρεσία” του Υπουργείου Οικονομικών που έχει και την ευθύνη για τον έλεγχο. Παρατήρησαν πως φέτος δεν έχει δοθεί περισσότερο χώρος για τα ομπρελοκαθίσματα με τους κατοίκους να εξεγείρονται ότι οι επιχειρηματίες επεκτείνουν όσο θέλουν το χώρο τους. Ειδικότερα για το παράπονο για την τοποθέτηση από επιχείριση εστίασης τραπεζιών πάνω στην παραλία ο κ. Καλογριδάκης ανέφερε πως νομοθεσία του 2020 και τροπολογία του Μάρτη του 2023 δίνει το δικαίωμα αυτό στην επιχείριση και πως «δεν είναι ο Δήμος που νομοθετεί». Κάτοικος πάντως σχολίασε δηκτικά πως «ο Δήμαρχος μένει στη Νέα Χώρα, τα ομπρελοκαθίσματα τα βλέπει κάθε μέρα και δεν μιλάει, κανείς δεν μιλάει».
• ΡΑΜΠΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ: Για την απομάκρυνση της ράμπας αναπήρων ένα θέμα που έθιξε η πρόεδρος του συλλόγου ΑμΕΑ κ. Αμαλία Μπασιά ο κ. Καλογριδάκης ανέφερε πως πέρυσι έπαθε τρεις μεγάλες ζημιές λόγω του βοριά και των κακοκαιριών, με το κόστος να φτάνει τις 150.000 ευρώ. «Τέτοιο ποσό είναι δυσβάσταχτο» είπε και συμπλήρωσε πως έχουν δοθεί οδηγίες στο ναυαγοσώστη να βοηθάει όποιον έρχεται με αναπηρικό αμαξίδιο και ότι έχουν αυξηθεί οι ράμπες σε άλλες παραλίες.
• ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: Για την παραχώρηση χώρου στάθμευσης πάνω στην οδό Πετρώφ σε ξενοδοχείο, ο κ. Καλογριδάκης απάντησε πως η νέα νομοθεσία υποχρεώνει το Δήμο να δίνει άδεια στα ξενοδοχεία όταν το αιτούνται.
• ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Τα παράπονα ήταν έντονα για την κίνηση των οχημάτων, τη στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμια, την απομάκρυνση των απαγορευτικών στο παραλιακό μέτωπο της Ν. Χώρας (Ακτή Παπανικολή). Ο σχολιασμός από τα μέλη της δημοτικής αρχής ήταν πως έχει ενταχθεί ο Δήμος στο πρόγραμμα “Τρίτσης” για την τοποθέτηση βυθιζόμενων μπάρων και στο συγκεκριμένο σημείο. «Για τις παραβάσεις του ΚΟΚ την ευθύνη την έχει η τροχαία, γιατί δεν έχουμε Δημοτική Αστυνομία. Αλλάξαμε όμως τον κανονισμό του Δήμου, ξανασυστήσαμε Δημοτική Αστυνομία και θα έχουμε 45 δημοτικούς αστυνομικούς» είπε ο κ. Καλογριδάκης.
• ΕΡΓΑ: Πολλά ήταν τα παράπονα για την μη ολοκλήρωση των έργων στις οδού Χάου, Βάλεστρα και Φλωράνς. Κάτοικοι μίλησαν για δεκάδες προβλήματα λόγω της μη ολοκλήρωση του έργου. Απαντώντας ο κ. Καλογριδάκης υπογράμμισε πως τους εργολάβους δεν τους επιλέγει ο Δήμος αλλά προκύπτουν από διαγωνισμό και ότι η εταιρεία που πήρε το έργο της Χάου είχε και το Δημοτικό Κήπο με αποτέλεσμα να μην τα έχει ολοκληρώσει στην ώρα τους. Ανέφερε επίσης πως αν ο Δήμος κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία η νέα νομοθεσία προβλέπει μια πολύ μικρή κατακράτηση χρημάτων από την εγγυητική της εταιρείας κάτι που σημαίνει πως «ο Δήμος δεν έχει μοχλό πίεσης».
Οι αναφορές πάντως των αντιδημάρχων προκάλεσαν διαμαρτυρίες από αρκετούς κατοίκους ότι ο Δήμος δεν διεκδικεί και δεν πιέζει αλλά επιρρίπτει ευθύνες στις άλλες υπηρεσίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα