Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευρωβαρόμετρο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική

Οι μισοί ερωτηθέντες Eυρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να εφοδιάζεται με τρόφιμα βάσει μιας στοχευμένης γεωργικής πολιτικής.

Πρόκειται για μία αυξητική τάση που παρουσιάζεται σε μία εποχή κατά την οποία διεξάγεται για πρώτη φορά πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο λόγω της βάρβαρης εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.
Η εισβολή αυτή έχει προκαλέσει πέρα από σοβαρή ενεργειακή κρίση και ελλείψεις σε βασικά είδη τροφίμων και διατροφής, με αποτέλεσμα μία μακροπρόθεσμη κρίση που κανείς ως τώρα δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο θα σταματήσει.
Η Ευρώπη και από πλευράς αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων αλλά και ενεργειακής προμήθειας αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα λόγω της ρωσικής επεκτατικότητας.
Αυτό θα γίνει ορατό τους επόμενους μήνες, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν τον χειμώνα στο μάτι του κυκλώνα.
Ας δούμε όμως τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τη στόχευση της κοινής Γεωργικής Πολιτικής, την ποιότητα και τις τιμές των τροφίμων που θα οδηγήσουν σε μία ικανοποιητική κατανάλωση.
Σύμφωνα λοιπόν με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για τη γεωργία και την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η διασφάλιση του σταθερού εφοδιασμού της ΕΕ με τρόφιμα ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο της ΚΓΠ. Πρόκειται για αύξηση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020.
Πρόκειται για το 7ο τέτοιο Ευρωβαρόμετρο από το 2007. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαρτίου 2022.
Η παραπάνω άποψη πρεσβεύεται σε 22 χώρες της ΕΕ και παρουσιάζει αύξηση τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε έξι χώρες (Φινλανδία, Λιθουανία, Σουηδία, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία).
Επιπλέον, πάνω από τους μισούς απαντήσαντες (55%, +6 ποσοστιαίες μονάδες) προσθέτουν ότι η ΚΓΠ θα πρέπει επίσης να συμβάλει στη διασφάλιση τροφίμων σε λογικές τιμές για τους καταναλωτές.
Από το 2020, η άποψη αυτή έχει κερδίσει έδαφος σε 20 χώρες της ΕΕ και είναι η πλέον διαδεδομένη απάντηση στην Ελλάδα (76%), την Κύπρο (75%), τη Βουλγαρία (62%), την Ουγγαρία (61%), την Τσεχία (58%), τη Λετονία (57%) και την Πολωνία (52%).
Στην ερώτηση αν η ΚΓΠ συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη αυτών των δύο στόχων —σταθερός εφοδιασμός με τρόφιμα και λογικές τιμές — το 79% και το 65 % των Ευρωπαίων αντίστοιχα απάντησαν θετικά.
Η παροχή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας παραμένει η βασική αποστολή της ΚΓΠ σύμφωνα με έξι στους δέκα Ευρωπαίους. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό επί σειρά ετών.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι η γεωργική δραστηριότητα επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
Ενώ μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (58%, +3 ποσοστιαίες μονάδες) δηλώνει ότι η γεωργία έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι η ΚΓΠ συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (65%), τα δύο τρίτα (67%) θεωρούν ότι οι γεωργοί της ΕΕ μπορούν να κάνουν περισσότερα αλλάζοντας τον τρόπο εργασίας τους, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται μια λιγότερο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο γεωργία της ΕΕ.
Το ευρωβαρόμετρο καλύπτει επίσης θέματα όπως το διεθνές εμπόριο γεωργικών προϊόντων, τα σήματα ποιότητας, οι ειδικές διατροφικές ανάγκες και το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα