Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ευρώπη αντιφάσεων σε ζητήματα έμφυλης ταυτότητας

» Μεγάλες διακυμάνσεις ως προς την αποδοχή της διαφορετικότητας μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε.

» Υψηλά ποσοστά κοινωνικού ρατσισμού στην Ελλάδα καταγράφει το Eυρωβαρόμετρο

Μεγάλες διαφοροποιήσεις καταγράφονται μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την αποδοχή των ατόμων της ΛΟΑΤ κοινότητας.
Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικά ενώ παράλληλα αποτυπώνουν τον κοινωνικό ρατσισμό που επικρατεί και στην χώρα μας, σε μεγαλύτερο βαθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Layout 1

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ
Σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες δεν δέχεται ότι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως οι ετεροφυλόφιλοι πολίτες. Το αντίστοιχο ποσοστό συρρικνώνεται στο 2% στη Σουηδία ενώ “εκτοξεύεται” στο 59% στη Σλοβακία, με τον μέσο όρο στην Ευρώπη των 28 να είναι στο 20%.
53% των συμπολιτών μας διαφωνεί στην ιδέα ότι δεν υπάρχει τίποτε κακό σε μια σχέση ατόμων ίδιου φύλλου. Οι πιο δεκτικοί στην άποψη αυτοί είναι οι Σουηδοί (95%), ενώ έντονα διαφωνούν οι Βούλγαροι με ποσοστό 71%. Κατά μέσο όρο, 72% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι όντων δεν υπάρχει τίποτε κακό.
Όσον αφορά τους γάμους μεταξύ ατόμων ίδιου φύλλου, την ώρα που το 69% των Ευρωπαίων συμφωνεί να επιτρέπονται, το 56% των Ελλήνων διαφωνεί. Στην Ολλανδία διαφωνεί μόλις το 8% ενώ στη Βουλγαρία το αντίστοιχο ποσοστό “εκτοξεύεται” στο 74%.
Οι Έλληνες αντίθετα, είναι πιο δεκτικοί (αν και μόλις με 54%) στο δικαίωμα όσων ανθρώπων θέλουν να αλλάξουν τα διοικητικά τους έγγραφα ώστε να επαναπροσδιορίζουν το φύλλο τους με βάση αυτό που νιώθουν. Πλέον δεκτικοί μεταξύ των ευρωπαίων σε αυτό είναι οι Ισπανοί (83%), ενώ λιγότερο δεκτικοί είναι οι Βούλγαροι (12%). Η πλειοψηφία πάντως των Ελλήνων (46%) δεν θεωρεί ότι πρέπει να προστεθεί και “τρίτο φύλλο” στις επιλογές των διοικητικών εγγράφων. Πιο δεκτικοί σε κάτι τέτοιο είναι οι Μαλτέζοι (67%) και πιο αρνητικοί οι Βούλγαροι (74%).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Πέρα όμως από τη θεωρία, στην πράξη πώς αντιδρούν οι συμπολίτες μας συναντώντας ζευγάρια ίδιου φύλλου;
Το “Ευρωβαρόμετρο” ρώτησε: Πόσο άνετα νιώθετε βλέποντας έναν άντρα και μια γυναίκα να φιλιούνται ή να κρατιούνται χέρι – χέρι;
92% των Ελλήνων νιώθει απόλυτα ή απλά άνετα. Όταν πρόκειται για ζευγάρι δύο γυναικών το ποσοστό αυτό πέφτει στο 41% και όταν αναφερόμαστε σε ζευγάρι δύο ανδρών στο 38%.
Όσον αφορά την εμπλοκή ομοφυλόφιλων ή αμφιφυλόφιλων ατόμων με τα κοινά, 63% των Ελλήνων θα δεχόταν την εκλογή τους στο υψηλότατο αξίωμα, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανεβαίνει στο 96% για τους Ολλανδούς και να πέφτει στο 29% για τους Βούλγαρους.
Όταν αναφερόμαστε σε διεμφυλικό άτομο στο ίδιο ερώτημα απαντά θετικά το 49% των Ελλήνων, ενώ για ιντερσέξ άτομα (μεσοφυλικά) θετικά απαντά το 71%.
64% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα ένιωθε άνετα να δουλεύει με ένα διεμφυλικό άνθρωπο και 63% με μεσοφυλικούς.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικογένειας, 70% των Ελλήνων δεν θα ένιωθαν άνετα αν το παιδί τους έκανε σχέση με άτομο ίδιου φύλλου ή με μεσοφυλικό άνθρωπο, ενώ το 71% δεν θα ένιωθε άνετα σε μια σχέση του παιδιού του με διεμφυλικό άνθρωπο.
Στο θέμα του σχολείου, 66% των Ελλήνων θεωρεί ότι στη διδακτική ύλη θα έπρεπε να υπάρχουν αναφορές στον σεξουλικό προσανατολισμό, ενώ αντίστοιχα ποσοστά συμφωνούν να υπάρχουν αναφορές σε ζητήματα που αφορούν τους διεμφυλικούς , μεσοφυλικούς .
70% των Ελλήνων διαπιστώνουν  ότι υπάρχουν έντονα διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων με βάση των σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι σε χώρες που τα ευρήματα έδειξαν έντονο ρατσισμό όπως η Βουλγαρία και η Σλοβακία για παράδειγμα, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι δεν γίνονται διακρίσεις.

ΛΟΑΤ (αγγλικά: LGBT) είναι ένα αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς, το οποίο μερικές φορές συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανς άτομα ως διαφυλικά. Το διεθνές αρκτικόλεξο είναι LGBT ή GLBT (Lesbian, Gay, Bisexual και Transgender).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα