Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Ευρονατοϊκά

Με την Ελληνογαλλική Συμφωνία αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την Ελληνοαμερικάνικη MRCA εξασφαλίζεται κάπως η στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας. Τούτο όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Αν. Μεσόγειο, δεν ακυρώνει την ένταση που επέλεξε ν’ ακολουθήσει και ακολουθεί ο Ερντογάν, με τις προκλητικές απειλές Τσαβούσογλου. Ωστόσο αποφεύγει, να προκαλέσει πρώτα εμπλοκή της Γαλλίας στο χώρο της Μεσογείου.

Η συμφωνία με τους Γάλλους έχει γεωστρατηγική σημασία μετά τη μερική απαγκίστρωση των Η.Π.Α. απ’ την Αν. Μεσόγειο. Ο Μακρόν μπορεί να οικοδομήσει τις προϋποθέσεις αναθεώρησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας και να γίνει ο θεμελιωτής στην εξέλιξη της Ε.Ε. σε παγκόσμιο παίκτη.

Η εκδήλωση υποστήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα στοχεύει στην προσέγγισή της στην Αν. Μεσόγειο, αδιαφορώντας αν συγκρουσθεί με την Τουρκία, που επιμένει με τα στρατηγικά οράματα του Ερντογάν να αλλάξει τα πράγματα στην περιοχή.

Ο Μακρόν έχει τεθεί πρώτος απ’ όλους υπέρ της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης. Η προ καιρού δήλωσή του, ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό» σηματοδοτεί την αναγκαιότητα δημιουργίας του Ευρωστρατού ο οποίος θα εξοπλίζεται από Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες. Από αυτή την οπτική γωνία να θεωρούμε τη συμφωνία με την Ελλάδα ως προϋπόθεση έναρξης των ενεργειών της Ευρωπαϊκής και στρατηγικής αυτονομίας.

Από πλευράς Ευρωπαίων ηγετών τίθενται ερωτήματα. Αν μπορεί να πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία με καταρτισμό διμερών συμφωνιών, ή αν γίνεται να συνυπάρξουν ΝΑΤΟ και Ευρωστρατός. Μπορεί όμως, να μην αλλάξει τίποτα και όλος ο “ντόρος” να παρουσιάζεται για σκοπιμότητα και επικοινωνιακούς λόγους. Γιατί όμως ο Στόλντεμπεργκ επανέρχεται με τη δήλωση ότι «η διένεξη μεταξύ Γαλλίας – Η.Π.Α ( για την Α.UK.US.) δεν πρέπει να προκαλέσει ρήγμα στη συμμαχία»; Για ποιο λόγο διαμηνύει ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης των διατλαντικών δεσμών… θα εξασθενήσει το ΝΑΤΟ και θα διχάσει την Ευρώπη;». Και ο Σάρλ Μισέλ του Ευρ. Συμβουλίου προβληματίζεται με το ενδεχόμενο «τα έχουμε και τα δύο» και «αν οι 27 θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, εφόσον επιχειρήσουν, να ιδρύσουν Ευρωστρατό». Ωστόσο στις Η.Π.Α έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ θα διαβρωθεί, αν οι Ευρωπαίοι αποφασίουν να συναγελάζονται μαχόμενοι παράλληλα, στο ίδιο επίπεδο! «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο»!

Η ιστορία μετά τη πτώση του τείχους του Βερολίνου κινήθηκε προς ένα όραμα για μια «Ευρώπη χωρίς σύνορα» αλλά διαψεύσθηκε με τις συγκρούσεις, την οικονομική ανέχεια και τη διόγκωση του μεταναστευτικού. Ένα μεγάλο τμήμα της, κυρίως Ουγγαρία, Πολωνία, Δανία και άλλες χώρες, μέσα και η Ελλάδα είδαν το όραμα τους, να καταρρέει και ζήτησαν, η Ευρώπη να σιδεροφραχτεί στα εξωτερικά της σύνορα. Να καταργηθεί, δηλαδή, η Ευρώπη των αξιών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Πάντως οι Ευρωπαίοι παίρνουν σήμα απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ότι μπορούν να συγκροτήσουν τη δική τους στρατιωτική δομή, εφόσον αυτή δεν είναι ανταγωνιστική στο ΝΑΤΟ. Τούτο αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την κοινή ανακοίνωση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, που θα αποτυπώνεται ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις της Ευρωατλαντικής συμμαχίας και της Ε.Ε. τα περισσότερα κράτη της οποίας είναι μέλη της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα