Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Ευρωεκλογές που προβληµατίζουν

Επιβεβαιώθηκε, τελικά, ο φόβος για την άνοδο της ακροδεξιάς στις χθεσινές ευρωεκλογές µε χαρακτηριστικό παράδειγµα τη νίκη του κόµµατος της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, την ώρα που η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιµέτωπη µε τον πόλεµο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις παγκόσµιες εµπορικές εντάσεις που χαρακτηρίζονται από τον ανταγωνισµό ΗΠΑ-Κίνας, τις όλο και πιο δύσκολες κλιµατικές συνθήκες και την αµφιβολία για την έκβαση των αµερικάνικων εκλογών.
Ο παραδοσιακός άτυπος συνασπισµός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (ΕΛΚ), Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών και Φιλελεύθερων διατήρησε άνετη πλειοψηφία στην Ευρωβουλή των 720 εδρών, όµως η άκρα δεξιά στροφή είναι πλέον γεγονός και µένει να διαφανεί πώς θα αποτυπωθούν οι νέοι συσχετισµοί στις πολιτικές της Ένωσης.
Επιβεβαιώθηκαν όµως και οι προεκλογικές προβλέψεις των εκλογολόγων και οι φοβίες των κοµµατικών επιτελείων για πολύ υψηλά ποσοστά αποχής των Ελλήνων από τις ευρωκάλπες.
Από το σύνολο των 9.605.244 εγγεγραµµένων στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν για να ψηφίσουν µόλις 3.891.466 πολίτες µε αποτέλεσµα η συµµετοχή να φτάσει µόλις το 41,05% και η αποχή να εκτοξευθεί στο ποσοστό ρεκόρ του 59,5%.
Το µειωµένο ενδιαφέρον των πολιτών για το ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα ποσοστά των κοµµάτων όπως διαµορφώθηκαν, οφείλουν να προβληµατίσουν.
Σαφώς και θα δροµολογηθούν πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα, όπως π.χ. ένας ανασχηµατισµός. Ίδωµεν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα