Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ευρωεκλογές 2024: Ψήφος ευθύνης και δέσµευσης για το µέλλον της Ευρώπης

Στις 9 Ιουνίου, στη διάρκεια µιας χρονιάς η οποία καταγράφεται ιστορικά ως η πιο η εκλογική καθώς πάνω του µισού παγκόσµιου πληθυσµού προσέρχεται στις κάλπες, καλούµαστε να ψηφίσουµε τους νέους εκπροσώπους µας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για τους µόνιµους κατοίκους του εξωτερικού είναι και οι πρώτες εκλογές στις οποίες, χάρη στην επιστολική ψήφο, θα µπορέσουν να ασκήσουν το ευρωπαϊκό εκλογικό τους δικαίωµα στον τόπο διαµονής τους.
Πρόκειται για µια σηµαντική ψήφο γιατί αφενός ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, αφετέρου ο εν λόγω θεσµός διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στην επεξεργασία της νοµοθεσίας, που ισχύει σε όλα τα κράτη µέλη, και αποτελεί σήµερα το 70% των κανόνων που εφαρµόζονται σε εθνικό επίπεδο, επηρεάζοντας άµεσα την καθηµερινότητα µας και καθορίζοντας το παρόν και το µέλλον µας.
Ένα µέλλον το οποίο οφείλει να σεβαστεί τον οραµατισµό των αρχιτεκτόνων της ευρωπαϊκής ενοποίησης, µιας σύνθετης, πολυεστιακής µε δικές της καταβολές κοινότητας πολιτών.
Επί τούτου, ο Ζαν Μονέ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει άλλο µέλλον για τους λαούς της Ευρώπης παρά εντός της Ένωσης.
Πράγµατι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηµιουργήθηκε ως δύναµη ειρήνης για να αντιµετωπιστεί η ενδηµική απειλή του πολέµου στον απόηχο της βιωµένης φρίκης του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, κάτι που επιδίωξε και πέτυχε µέσω της εδραίωσης και της εµβάθυνσης της δηµοκρατίας.
Ωστόσο στην Ευρώπη του σήµερα, η οικονοµική ευηµερία, η κοινωνική συνοχή ακόµα και η ίδια η ετών τελευταίων 70 ετών δεν αποτελούν κεκτηµένο.
Οι ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία να στείλουµε το µήνυµα για το πόσο βιώσιµο είναι ένα κοινό µέλλον υπό τις παρούσες συνθήκες και κατά πόσο µπορεί να αναζωογονηθεί και αν επικαιροποιηθεί το ευρωπαϊκό όραµα.
Αναµφίβολα, τα επόµενα πέντε χρόνια είναι κρίσιµα για την Ευρώπη αλλά και για τα εθνικά µας συµφέροντα στην Ευρώπη. Εξάλλου για µας, η σχέση µε το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρηµα είναι µια σχέση κυριολεκτικά υπαρξιακού χαρακτήρα. Η γεωγραφία, τουλάχιστον, δεν µας αφήνει πολλά περιθώρια.
Με την ψήφο µας ενισχύουµε την παρουσία της χώρα µας στη διεθνή και θεσµική σκηνή και επιδιώκουµε ισχυρή υποστήριξη των ελληνικών θέσεων και συµφερόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ψήφος µας θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος το οποίο δοκιµάζεται από τη διαφαινόµενη τάση της παρουσίας των αντιευρωπαϊκών δυνάµεων.
Οι δυνάµεις αυτές οι οποίες εµφανίζονται ως συσπειρωµένες οµάδες αντίδρασης δηµιουργούνται από το κόστος της ίδιας της ενοποίησης και το οποίο εκδηλώνεται είτε ως απώλεια κυριαρχίας, είτε ως εξελισσόµενος κοινωνικός µετασχηµατισµός, είτε ως αµιγώς οικονοµική ζηµία. Ορισµένες από αυτές τις οµάδες αρθρώνουν έναν λόγο πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης ενώ άλλες καταφεύγουν σε απλοϊκές λαϊκίστικες προσεγγίσεις.
Μπροστά στο συστηµικό κίνδυνο των fake news στο ∆ιαδίκτυο, που ενδέχεται να επηρεάσουν την ακεραιότητα των επικείµενων ευρωπαϊκών εκλογών, η Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα σε ειδικές συστάσεις προς τις πλατφόρµες των µέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις µηχανές αναζήτησης.
Από την άλλη πλευρά, µείζοντα θέµατα για την ΕΕ την ερχόµενη πενταετία είναι η υλοποίηση της ευρωπαϊκής αµυντικής συνεργασίας, των συµφωνηθέντων του ευρωπαϊκού Συµφώνου για το Άσυλο και την Μετανάστευση, της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το δηµογραφικό. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα κληθεί να θέσει τα θεµέλια για µια δίκαιη και βιώσιµη (πέρα από την πράσινη µετάβαση) τεχνολογική εξέλιξη, θωρακίζοντας νοµοθετικά τόσο σε επίπεδο προστασίας δεδοµένων τους πολίτες της όσο και σε επίπεδο τεχνητής νοηµοσύνης.
Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν τη στελέχωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου µε εκπροσώπους που έχουν ευρωπαϊκό όραµα, σοβαρότητα, αίσθηµα ευθύνης και πολιτικές ικανότητες. Ικανούς να συντελέσουν σε µια αποτελεσµατική ζύµωση µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων του δηµοκρατικού τόξου, που είναι φίλα προσκείµενες στο Ευρωπαϊκό εγχείρηµα, ακόµα κι αν έχουν ιδεολογικές διαφορές.
Μια τέτοια εκπροσώπηση κρίνεται αναγκαία διότι είναι η µόνη που µπορεί να διασφαλίσει τη δηµιουργία ενός µακροπρόθεσµου οράµατος για την επόµενη µέρα της Ευρώπης.
Η πολιτική εντολή των πολιτών είναι αυτή που θα ορίσει την πρόταση της Ένωσης για την αντιµετώπιση των µεγάλων κρίσεων που έρχονται. Για αυτό και κρίνεται σηµαντική η κινητοποίηση της «µεγάλης σιωπηλής πλειοψηφίας» των Ευρωπαίων πολιτών η οποία αποτελεί πρόκληση που θα καθορίσει το αποτέλεσµα των Ευρωεκλογών.
Συνεπώς, η ψήφος µας στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 δεν αποτελεί απλώς δικαίωµα αλλά ευθύνη. ∆εν είναι απλώς µια επιλογή, είναι µια δήλωση της δέσµευσής µας στο µέλλον της Ευρώπης.
Συµµετέχουµε, διεκδικούµε, Ψηφίζουµε!

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα